ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Τσίπρας – Ζάεφ και τώρα Μέρκελ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. - 17 Μαΐ 2018 - 12:55
Loading...

Μια ώρα κράτησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του, της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Η συνάντηση έγινε στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού (NDK) της Σόφιας, όπου ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλακανίων.

Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ.

 

Η σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Ζαεφ θεωρείται κομβική για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Σκοπιανού. Η ελληνική πλευρά αποδέχεται μια ονομασία για όλες τις χρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά των Σκοπίων δείχνει να αποδέχεται κάτι τέτοιο. Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ τα είπαν και στο χθεσινό δείπνο σε καλό κλίμα.

Ευρωπαϊκή πηγή σχολίασε για την σημερινή συνάντηση: «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να καταγράψουν πρόοδο». Η επίλυση αυτής και των άλλων διαφορών στην περιοχή «μπορούν να έχουν θετική επίδραση» για την άμβλυνση τη στάσης των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην ένταξη νέων χωρών, σχολίασε η ίδια πηγή.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται μήπως αυτή η ανησυχία στην περιοχή των Βαλκανίων εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας, ή και της Κίνας και της Τουρκίας, που επιδιώκουν να εδραιώσουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Η Ρωσία έχει ενισχύσει την επικοινωνιακή της παρουσία στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, αλλά η επιρροή της στον πολιτικό και τον οικονομικό τομέα δεν έχει εδραιωθεί.

Το 73% των συνολικών εμπορικών συναλλαγών της περιοχής των Βαλκανίων γίνεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση, έναντι μόνο 5% με την Ρωσία , ενώ το 73% των ξένων επενδύσεων στα Βαλκάνια προέρχονται επίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

newsit.gr

Διαβάστε όλο το άρθροLoading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter