ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

«Τσουνάμι χρέους»: Οι Αμερικανικές εταιρείες δανείζονται χρήματα με ρυθμό ρεκόρ

ΔΙΕΘΝΗ. - 17 Σεπ 2019 - 14:45
Loading...

© Φωτογραφία AP/LM
Δολάρια

Μόσχα, 16 Σεπτ-RIA Novosti, Maxim Rubchenko. Μέσα σε μια εβδομάδα, οι εταιρείες παγκοσμίως δανείστηκαν 150.000.000.000 δολάρια, σπάζοντας όλα τα ιστορικά υψηλά προηγούμενα όρια. Σχεδόν τα μισά από τα δάνεια προήλθαν από Αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες προσελκύουν δανεισμούς με έναν ιδιαίτερα ταχύ ρυθμό. Το άρθρο RIA Novosti εξηγεί γιατί πλησιάζει η κρίση.

Φούσκα χρέους
Κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά ημερών του Σεπτεμβρίου, εταιρείες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Κίνα και την Ιαπωνία πούλησαν $150.000.000.000 χρεωστικούς τίτλους. Οι Αμερικανοί τους ξεπέρασαν όλους: οι εταιρικοί τους όγκοι δανεισμών ξεπέρασαν τα 74.000.000.000$.

Αυτό είναι το ρεκόρ για ολόκληρη την ιστορία αυτών των στατιστικών-από το 1972. Σε τρεις ημέρες, στην αγορά των ΗΠΑ εισήλθαν περισσότερα χρεόγραφα από όσα εισήλθαν ολόκληρο τον Αύγουστο.
Με την πρώτη ματιά, η υψηλή δραστηριότητα των επενδυτών σημαίνει ότι όλα είναι καλά στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται. Τον Αύγουστο, για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, η παραγωγική δραστηριότητα μειώθηκε, και οι πωλήσεις ετοίμων οικιών κατέρρευσαν σε ένα ελάχιστο οκταετές επίπεδο.

Η απότομη μείωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών είναι ακόμη πιο εύγλωττη: κατά σχεδόν 50% κατά τη διάρκεια του έτους. Οι δασμοί μειώθηκαν κατά περίπου 20%.

Ως αποτέλεσμα, η βιομηχανία κατακλύστηκε από ένα κύμα χρεοκοπίας και απολύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ερευνητικής επιχείρησης Broughton Capital, το πρώτο τρίμηνο του έτους 640 εταιρείες οδικών μεταφορών (trucking) χρεοκόπησαν στις ΗΠΑ (για ολόκληρο το τελευταίο έτος-310). Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, 4500 Αμερικανοί οδηγοί (φορτηγατζήδες) έχασαν τη δουλειά τους.
Ακόμη και στη βιομηχανία σχιστόλιθου, η οποία έχει γίνει σύμβολο της οικονομικής ευημερίας της χώρας τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια παρακμή. Σύμφωνα με το Γραφείο των στατιστικών εργασίας, 11.000 εργαζόμενοι στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου απολύθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους.

Στο πετρέλαιο διύλισης υπάρχει η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής από την παγκόσμια κρίση του 2009: σχεδόν 250.000 βαρέλια την ημέρα.
Επιπλέον, το υπουργείο εργασίας παραδέχθηκε ότι στην οικονομία είναι στην πραγματικότητα 501.000 λιγότερες θέσεις εργασίας από ό, τι είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, και μια έρευνα που διεξήχθη από την Langer Research Associates για λογαριασμό του ABC έδειξε: 60% των Αμερικανών θεωρούν την οικονομική ύφεση του επόμενου έτους «πιθανή» ή «πολύ πιθανή». Συγκριτικά, το Νοέμβριο του 2007, ένα έτος πριν από τη χρηματοπιστωτική κατάρρευση, το 69% των ερωτηθέντων προέβλεψε την κρίση.

Τα χρήματα έχουν πέσει στην τιμή

Η ομοσπονδιακή Τράπεζα Fed προσπαθεί να στηρίξει την οικονομία με φθηνά δάνεια. Τον Ιούλιο, η ρυθμιστική αρχή μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά σε περισσότερο από μία δεκαετία.

Ωστόσο, είναι περισσότερο από επικίνδυνο να επενδύσουν χρήματα στην παραγωγή σήμερα. Οι βασικές επιχειρήσεις στους παραδοσιακούς τομείς της Aμερικανικής οικονομίας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.
Έτσι, στις 10 Σεπτεμβρίου, το διεθνές πρακτορείο αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την κατάταξη της Ford Motor Co σε επίπεδο «σκουπιδιών«. Η General Electric πυρετωδώς πουλάει τα περιουσιακά της στοιχεία για να πληρώσει τους πιστωτές της. Η κρίση της Boeing συνεχίζεται-η επανάληψη των πτήσεων για το 737 Max είναι ακόμη υπό αμφισβήτηση. Ο τεχνολογικός γίγαντας των ΗΠΑ Tech δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση, προχωρά σε επώδυνες διαδικασίες με τις αντιμονοπωλιακές αρχές και μάλλον, νέους φόρους..

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πολύ λίγοι άνθρωποι αποφασίζουν να αγοράσουν μετοχές και κυρίως από τις εταιρείες. Ως εκ τούτου, για την πλειονότητα των επενδυτών, οι τίτλοι σταθερού εισοδήματος, κυρίως κρατικοί, έχουν καταστεί το κύριο μέσο. Η εισροή χρημάτων σε αυτή την αγορά έχει οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού απόδοσης των θησαυροφυλακίων στην καταγραφή των χαμηλών επιπέδων ρεκόρ
Δεδομένου ότι τα κρατικά ομόλογα χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς για ολόκληρη την αγορά ομολόγων, οι επενδυτές άρχισαν να προσπάνε τα εταιρικά ομόλογα μετά την πώληση, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα φθηνότερα δάνεια για τους εκδότες. Οι προβληματικές εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν αμέσως αυτό το γεγονός, μέσω της έκδοσης ομολόγων, συγκεντρώνοντας τώρα χρήματα για την αναδιάρθρωση των παλαιών χρεών. Αυτό, στην πραγματικότητα, προκάλεσε το «τσουνάμι χρέους» στην αγορά.

Τελευταία πνοή αέρα

Τους επόμενους μήνες, η κατάσταση θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται καθώς οι δυτικές κεντρικές τράπεζες, που ανησυχούν για την παγκόσμια κρίση, έχουν ξεκινήσει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το ποσοστό κατάθεσης κατά δέκα μονάδες βάσης και ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων κατά 20.000.000.000 ευρώ μηνιαίως.
Μόλις μισή ώρα αργότερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στο Twitter επέκρινε την Fed ζητώντας μια μαλάκωση της νομισματικής πολιτικής ακολουθώντας το παράδειγμα των Ευρωπαίων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενεργώντας γρήγορα, μειώνει τα ποσοστά κατά δέκα μονάδες βάσης «, δήλωσε ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου. -Προσπαθούν-και το επιτυγχάνουν-να υποτιμήσουν το ευρώ έναντι ενός πολύ ισχυρού δολαρίου, προκαλώντας ζημιές στις Αμερικανικές εξαγωγές. Και η ο Ομοσπονδιακή Τράπεζα συνεχίζει ατάραχη να κάθεται στην ησυχία της.

Στην πραγματικότητα, ο Trump ήταν αργά για να επικρίνει το γεγονός καθόσον η ομοσπονδιακή Τράπεζα αγόρασε $14.000.000.000 ομόλογα των ΗΠΑ από ιδιώτες επενδυτές τον Ιούλιο, συνεχίζοντας αποτελεσματικά το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης«.

Οι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν ότι αυτό θα σώσει την οικονομία από την ύφεση. Και αναφέρονται στην εμπειρία της Ιαπωνίας, όπου η κεντρική τράπεζα αγοράζει περιουσιακά στοιχεία εδώ και πολλά χρόνια.

Το μόνο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ότι η ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα έχει γίνει ο ελέγχων μέτοχος στις περισσότερες εθνικές εταιρείες. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας δεν αυξήθηκε καθόλου.

Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Αμερικάνικη ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα οδηγήσει μόνο στο γεγονός ότι οι Αμερικανικές εταιρείες της δεύτερης ή τρίτης βαθμίδας θα βυθιστούν βαθύτερα στην τρύπα του χρέους. Και όσο χαμηλότερο είναι το επιτόκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τόσο φθηνότερος είναι ο δανεισμός, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες οι εταιρείες να πληρώσουν τα χρέη τους.

Ο κίνδυνος μιας τέτοιας κατάστασης οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ασταθής ισορροπία μεταξύ της κυκλικής επιβράδυνσης της οικονομίας και των οικονομικών κινήτρων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα διαταραχθεί αναπόφευκτα, και σύντομα. Και αυτό θα είναι μια καταστροφή για τις Αμερικάνικες εταιρείες στις οποίες έχουν χορηγηθεί δάνεια.

Αν κερδίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Fed , τα επιτόκια της θα αυξηθούν , και θα είναι αδύνατο να προσελκύσουν νέα χρήματα για την αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν θα μείνει τίποτα άλλο από το να διακηρύξουν πτώχευση
Εάν επικρατήσουν κυκλικές τάσεις έναντι της πολιτικής της Fed, η ύφεση είναι αναπόφευκτη και οι επενδυτές θα αναπροσανατολίσουν τις ταμειακές ροές σε αμυντικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός. Έχοντας χάσει δάνεια, χιλιάδες αμερικανικές εταιρείες θα χρεοκοπήσουν πάλι.

© AFP 2019 / Robyn Beck

Κατασκήνωση σε άστεγους στο Άναχαϊμ της Καλιφόρνιας. 25 Ιανουαρίου 2018
Επιπλέον, τα φθηνά χρήματα οδηγούν στο σχηματισμό νέων φυσαλίδων στην αγορά. Μια από αυτές είναι τώρα διογκωμένη στην αγορά ακινήτων. Οι τιμές για τη στέγαση στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που οι Αμερικανοί μεταναστεύουν μαζικά από αυτές τις πόλεις στις κεντρικές Πολιτείες, όπου τα ακίνητα είναι φθηνότερα. Και πολλοί απλά βρίσκονται στους δρόμους λόγω της αδυναμίας να πληρώσουν τεράστια ενοίκια.

https://ria.ru/20190916/1558672131.html

tokoutsavaki

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

ΥΠΕΡΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter