ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Υπάρχει θέμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Mirage 2000-5Mk2;

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. - 13 Μαΐ 2018 - 21:21
Loading...

Δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο φέρνουν στην επιφάνεια ένα κάπως «ενδιαφέρον» αν όχι «απρόσμενο» νέο. Σύμφωνα λοιπόν με διαφορετικά δημοσιεύματα σε δυο διαφορετικές εφημερίδες, έχει προκύψει θέμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Mirage 2000-5Mk2!

Έτσι πρώτη η εφημερίδα Deal News την περασμένη Παρασκευή, αλλά και το Πρώτο Θέμα σήμερα έχουν δημοσιεύματα που μεταξύ άλλων μιλούν για εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών Mirage 2000-5Mk2 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αν και τα δημοσιεύματα αυτά δεν επιβεβαιώνονται,

πλην ορισμένων δημοσιοποιημένων επαφών της ΓΔΑΑΕ με την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault, εντούτοις ο ο εκσυγχρονισμός των Mirage 2000-5Mk2 είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που αξίζει να κάνει η ΠΑ σήμερα.

Πρώτοι εδώ έχουμε γράψει για την πιθανή αξία ενός εκσυγχρονισμού, που θα γίνει στα πρότυπα των ΗΑΕ. Το άρθρο μας, με τίτλο «Αιρετικό ΘΕΜΑ: Εκσυγχρονισμός των Mirage 2000-5Mk2 της ΠΑ στα πρότυπα των ΗΑΕ;» στις 17 Δεκεμβρίου τόνιζε την ανάγκη ενός περιορισμένου και χαμηλού κόστους εκσυγχρονισμού των Dash 5 στα πρότυπα του εκσυγχρονισμού που θα κάνουν τα ΗΑΕ. Ο τελευταίος θα γίνει με εγκατάσταση του ραντάρ RDY-3. To πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως πιθανολογείται, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, η προσθήκη δυνατότητας βολής του προηγμένου πυραύλου Meteor, ο οποίος είναι πραγματικά game chenger για το Αιγαίο. To θέμα της εισαγωγής του Meteor σε ελληνική υπηρεσία μέσω της πιθανής ενσωμάτωσης στα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ είχαμε θίξει αρκετά νωρίτερα εδώ.

Με τυπικό φόρτο αναχαίτισης…

Το πρόβλημα είναι πως η Πολεμική Αεροπορία δυσκολεύτηκε παραπάνω από αρκετά προκειμένου να καταφέρει να βρει τα 1,5 δις δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V. Το ότι εξασφαλίστηκαν με τον έναν ή το άλλον τρόπο αυτά τα κονδύλια είναι πραγματικός άθλος, και πρέπει να συγχαρούμε όσους ήταν πίσω από αυτόν. Που θα βρεθούν όμως τα χρήματα ΚΑΙ για τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000-5Mk2; Σύμφωνα με την Deal News η συμφωνία αυτή θα γίνει, μαζί με αρκετές άλλες μέχρι τον Σεπτέμβρη. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τότε πλέον η Ελλάδα θα βρίσκεται εκτός Μνημονίων, και θα έχει την δυνατότητα μικρών δημοσιονομικών «σπαταλών» για αμυντικούς σκοπούς, γιατί καλή η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά πρέπει και να υπάρχει ολόκληρη η χώρα για να την αξιποιήσει! Και τα δυο έντυπα μιλούν για κόστος κάτω των 300 εκ. ευρώ, και μάλιστα το ένα το προσδιορίζει τα 265 εκ. ευρώ. Ποσό απόλυτα λογικό, μέχρι και υψηλό, καθώς τα πολύ περισσότερα Μ2000 των ΗΑΕ θα εκσυγχρονιστούν ανάλογα χρήματα. Προφανώς η ΠΑ, ΑΝ ισχύει το νέο, θα θέλει να εντάξει και κάποιο πρόγραμμα FOS μέσα στην σύμβαση για τα αεροσκάφη.

Οι φρουροί του Αιγαίου

Και τα δυο έντυπα μιλούν, με διαφορετικό τρόπο βέβαια, για αγορά προηγμένων βλημάτων για τα Μ2000, αλλά και για εκσυγχρονισμό αυτών. Έτσι υπάρχουν αναφορές για εκσυγχρονισμό (προφανώς εργοστασιακή συντήρηση) των Exocet/ SCALP EG, αλλά και για συμπλήρωση των πολεμικών αποθεμάτων με νέες αγορές (προφανώς MICA ER/IR).

Το τι ακριβώς θα συμβεί είναι κάτι που θα το μάθουμε ελπίζουμε το ερχόμενο χρονικό διάστημα. Η αλήθεια είναι πως η ΠΑ δεν είχε σε υψηλή προτεραιότητα το πρόγραμμα της αναβάθμισης των Mirage 2000-5Mk2 (για να μην πούμε ότι δεν το είχε καθόλου), και περισσότερο έχει ασχοληθεί με τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000EGM/BGM που πλέον έχουν αρκετά προβλήματα υποστήριξης των παλαιών συστημάτων που φέρουν.

Ελληνικό Mirage 2000-5Mk2 φορτωμένο με SCALP EG, πυραύλους MICA IR και ER

Πιθανή αναβάθμιση των Mirage 2000-5Mk2 με νέα συστήματα, όμοια με αυτά της Ινδίας και των ΗΑΕ, θα κάνει δυνατή την υποστήριξη του αεροσκάφους τις ερχόμενες δεκαετίες, και θα επιτρέψει τα Μ2000 να πλαισιώσουν τα F-16V με σημαντικές αξιώσεις. Αν δε, τα Mirage 2000-5Mk3 (;) καταφέρουν να οπλιστούν με τον «εξωτικό» Meteor, σε συνδυασμό φυσικά με ένα Link 16 (που φέρουν τα Mirage 2000-5F της Armee De L’Air) θα είναι πραγματικά ένα μαχητικό που θα κάνει την διαφορά. Η δυνατότητα βολής των SCALP EG και των Exocet επίσης θα κάνουν την μικρή δύναμη των 24 αεροσκαφών υπερπολύτιμη για την ΠΑ.

Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί και δεν ξέρουμε αν όντως μιλάμε για εκσυγχρονισμό ή υπογραφή σύμβασης FOS, αν και τα δυο δημοσιεύματα ήταν σαφή. Ειδικά η Deal News μιλούσε για radar RDY-3, νέο υπολογιστή και HOTAS. Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε προσεκτικοί και σας μεταφέρουμε την πληροφορία με επιφύλαξη. Ίσως ο εκσυγχρονισμός είναι αποτέλεσμα της ελληνο-γαλλικής προσέγγισης. Αν ισχύει αυτό, ελπίζουμε να δούμε περισσότερα αποτελέσματα ελληνογαλλικής φιλίας! Και για να το πούμε και να μην «σκάσουμε», θέλουμε άμεσα τα Mirage 2000-5F της Γαλλικής Αεροπορίας με ελληνικά εθνόσημα σε αντικατάσταση των Mirage 2000EGM (πείτε μας και γαλλόφιλους, δεν μας νοιάζει)!

φωτογραφίες: Εκπρόσωπος τύπου Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

ptisidiastima.com

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter