ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Φρένο στο αέριο : οι ΗΠΑ ανακάλυψαν νέες κυρώσεις κατά του Nord Stream 2

ΔΙΕΘΝΗ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ. - 15 Μαΐ 2019 - 16:30
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση
Πλοίο που εκτελεί έργα για την τοποθέτηση του αγωγού αερίου Nord Stream-2 “
ΜΟΣΧΑ, 15 Μαΐου-RIA Novosti, Μαξίμ Ρουτσένκο. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εισήγαγε ένα νομοσχέδιο για να σταματήσει την κατασκευή του αγωγού αερίου Nord Stream-2.

Οι συντάκτες του εγγράφου προτείνουν να επιβληθούν κυρώσεις στους ιδιοκτήτες σκαφών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση σωλήνων, καθώς και σε πρόσωπα που παρέχουν στο έργο οικονομική ή τεχνική υποστήριξη. Σχετικά με τις προοπτικές αυτής της πρωτοβουλίας και τις πιθανές

συνέπειες-στο υλικό του RIA Novosti.

Ναυμαχία

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Τεντ Κρουζ και η Jean Shaheen στις 13 Μαΐου υπέβαλαν στην Επιτροπή ενέργειας και εμπορίου της Αμερικανικής Γερουσίας νομοσχέδιο για κυρώσεις κατά ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού αερίου Nord Stream 2. Αυτό αναφέρθηκε από το περιοδικό εξωτερικής πολιτικής (Foreign Policy)με αναφορά σε αντίγραφο του εγγράφου.

Αυτές είναι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που πωλούν ή ενοικιάζουν πλοία-μηχανήματα τοποθέτησης σωλήνων. Οι υπάλληλοι αυτών των εταιρειών αντιμετωπίζουν απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, και για τις ίδιες οι εταιρείες θα παγώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία στην χώρα.

Όπως επισημαίνει η εξωτερική πολιτική, η τοποθέτηση αγωγών βαθέων υδάτων χρησιμοποιεί τεχνολογίες και εξοπλισμό που η Ρωσία δεν έχει. “Είναι ένας από τους λίγους τομείς όπου η” Gazprom “στερείται τεχνικών γνώσεων”, αναφέρει η δημοσίευση ενός εμπειρογνώμονα για τα Ευρασιατικά ενεργειακά θέματα στο Ατλαντικό Συμβούλιο, της Agnia Grigas.
Πράγματι, η Ρωσία δεν έχει τα δικά της σκάφη- μηχανήματα τοποθέτησης σωληνώσεων που ενεργούν ως επιπλέοντα εργοστάσια: συγκολλώνται οι σωλήνες σε αυτά, ελέγχονται, και στη συνέχεια τα επισυνάπτουν στο κύριο νήμα του αγωγού και τις κατεβάζουν στον βυθό της θάλασσας. Σχετικά με την κατασκευή “Nord Stream-2” είναι το πλοίο Castoro Dieci, που ανήκει στην Ιταλική εταιρεία SAIPEM, και δύο πλοία που κουβαλάνε τους αγωγούς το Audacia και το Pioneer Spirit της Ελβετικής εταιρείας Allseas.

© Nord Stream
Διπλό πλοίο – με μηχάνημα τοποθέτησης σωλήνων και πλοίο που κουβαλάει σωλήνες αγκυροβολημένα στη βόρεια πλευρά της γέφυρας Big ζώνη στη Δανία

Η SAIPEM και Allseas θα υποφέρουν περισσότερο αν υιοθετηθεί ένας νέος νόμος για τις κυρώσεις. Ωστόσο, το έγγραφο προβλέπει κυρώσεις για ιδιώτες και εταιρείες που “παρέχουν” στο Nord Stream-2 “χρηματοδοτική ή τεχνική υποστήριξη” (την ουσία των μέτρων τιμωρίας δεν αποκαλύπτει το foreign Policy(εξωτερική πολιτική).

Όλοι οι εταίροι της Gazprom σε αυτό το έργο, οι Uniper και Wintershall από τη Γερμανία, η Shell από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία, η OMV από την Αυστρία και η Engie από τη Γαλλία, μπορούν εύκολα να πληγούν από αυτή τη βελτιωμένη διατύπωση.

Το Κίεβο δεν ήταν αμέτοχο
 
Ο Andriy Kobolev, επικεφαλής του Naftohaz Ουκρανίας ήταν ένας από τους πρώτους που αντέδρασε στο νομοσχέδιο. Δημοσίευσε μια μεγάλη δημοσίευση στο Facebook, τονίζοντας το ρόλο του στην προετοιμασία αυτού του εγγράφου.
Αυτό είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα πολλών ετών διαπραγματεύσεων και επίσημων εργασιών που διεξήγαγε η ομάδα μας στην Ουάσινγκτον με Αμερικανούς εταίρους “, λέει. – Παρόλο που δεν είναι τελική απόφαση, έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο και τώρα μπορώ να σας το πω.
Ο κ. Kobolev σημείωσε ότι «σε αντίθεση με άλλα παρόμοια έγγραφα, το νομοσχέδιο αυτό δεν περιέχει προτάσεις αλλά μάλλον απαιτήσεις επιβολής κυρώσεων σε πρόσωπα που εμπλέκονται σε ορισμένες μορφές εργασίας και υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση του« Nord Stream – 2 ».
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Naftogaz πιστεύει ότι «αυτές οι κυρώσεις δεν πρέπει να βλάψουν τις εταιρείες της ΕΕ και να συμπέσουν πλήρως με το πνεύμα της Ευρω-Ατλαντικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. η εταιρεία είναι τόσο απομονωμένη από την πραγματικότητα, ή κάνει μια έξυπνη προσπάθεια να εξαπατήσει τους συνδρομητές της στα κοινωνικά δίκτυα.
Εξάλλου, το γεγονός ότι το Nord Stream 2 θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους καταναλωτές του Ρωσικού φυσικού αερίου να εξοικονομήσουν οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έχει ήδη αναφερθεί επανειλημμένα, τόσο από τα κορυφαία στελέχη της Gazprom όσο και από τους εταίρους της εταιρείας. Αλλά αυτό δεν είναι όλο.
Μέχρι τον Μάιο, είχαν τοποθετηθεί πάνω από 1.100 χιλιόμετρα αγωγού στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας. Εάν το έργο σταματήσει, τα δισεκατομμύρια των συμμετεχόντων και των επενδυτών θα πρέπει να διαγραφούν ως απώλειες.
Επιπλέον, σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρνούνται να συμμετάσχουν περαιτέρω στην κατασκευή του αγωγού λόγω της απειλής των Αμερικανικών κυρώσεων, η Gazprom θα δικαιούται ποινή για το ποσό του κόστους της εργασίας που δεν εκτελέστηκε. Αυτό είναι δισεκατομμύρια ευρώ.
Με αυτές τις προοπτικές, το να πούμε ότι το νέο νομοσχέδιο των Η.Π.Α. “δεν θα βλάψει τις ευρωπαϊκές εταιρείες” σημαίνει ότι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Όσαν αφορά το κύριο πράγμα που ανέφερε ο Kobolev, “το πνεύμα της Ευρω-Ατλαντικής συνεργασίας” φαίνεται να υπάρχει μόνο στη φαντασία του.

Η φιλία τελείωσε

“Μετά από περισσότερο από δύο χρόνια μετά την έλευση στην εξουσία του Donald Trump, πολλά από αυτά που ίσχυαν για πολύ καιρό καταστράφηκαν όπως η Γερμανο-Αμερικάνικη φιλία, σπασμένη σε κομμάτια,”-δήλωσε στις αρχές Μαΐου τη Γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η εξωτερική πολιτική του Λευκού Οίκου προς τους συμμάχους κατά τον Trump” θα πρέπει να ακολουθεί το ρητό ότι τα συμφέροντά τους πρέπει να προωθηθούν με τη βοήθεια όχι μόνο της έξυπνης διπλωματίας, αλλά και της ωμής πολιτικής εξουσίας”.
Οι Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν αυτό το πλαίσιο σε μια τελωνειακή διαφωνία: τον Απρίλιο, οι φόροι που επιβάλλονται στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και στο τέλος αυτής της εβδομάδας μπορούν να αναγγείλουν νέους φόρους για τα αυτοκίνητα.

Στην προκειμένη περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προετοιμάσει αντίποινα – φόρους σε Αμερικανικά είδη ζαχαροπλαστικής και αλκοολούχα  προϊόντα, κέτσαπ, χυμούς πορτοκαλιού, καπνό, ελικόπτερα και άλλα προϊόντα ύψους περίπου 20.000.000.000 ευρώ.

“Σε πολλές περιπτώσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σύμμαχος τώρα, αλλά ένας αντίπαλος εναντίον του οποίου είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν συμμαχίες “, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung. Αυτό ισχύει για τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.


Δεν θα υπάρξει θαύμα

Ο επικεφαλής του “Naftoγκάζ της Ουκρανίας” Kobolev είναι βέβαιος ότι το επόμενο νομοσχέδιο κυρώσεων θα εγκριθεί και θα έλθει σε ισχύ “τους επόμενους μήνες”. Ωστόσο, η εταιρεία Nord Stream 2 AG δεν βλέπει καμία αιτία ανησυχίας.
“Αισθανόμαστε άνετα”, αναφέρει ο Γενς Μούλερ, αντιπρόσωπος του Nord Stream 2 AG. “Οι επενδυτές εκφράζουν επίσης μια ισχυρή δέσμευση για τον σκοπό αυτό. Εγγυώνται πλήρως τη χρηματοδότηση, και η τοποθέτηση των σωλήνων συνεχίζεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. “

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ακόμα και αν η πρωτοβουλία του Cruz και της Shaheen θα υποστηριχθεί από το Κογκρέσο και τον Πρόεδρο, η κατασκευή του “Nord Stream-2” δεν θα σταματήσει.
“Θα προκαλέσει η νέα νομοθεσία καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου; Φυσικά. Είναι σε θέση να σταματήσει εντελώς την υλοποίηση του έργου; “Ο Richard Nevue, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εξωτερική πολιτική. “Οι Ρώσοι κατέστησαν σαφές ότι θα συνεχίσουν την κατασκευή του αγωγού αερίου, ό,τι κι αν γίνει.”

Γιατί η ΕΕ, η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν απότομα τις εισαγωγές από τη Ρωσία
Η δημοσίευση σημειώνει επίσης ότι η καθυστέρηση στην έναρξη της «Nord Stream-2» Ουκρανίας δεν θα πετύχει. “Η σύμβαση διαμετακόμισης που υπεγράφη από τη Naftogaz και την Gazprom θα λήξει στο τέλος του έτους. Εάν δεν παραταθεί, η απώλεια των εσόδων από τη διαμετακόμιση θα βυθίσει την εύθραυστη ουκρανική οικονομία σε ύφεση “, υπενθυμίζει η εξωτερική πολιτική.
Το περιοδικό αναφέρει τον εκτελεστικό διευθυντή της “Naftogas” Γιούρι Βιτρένκο: “Ειλικρινά μιλώντας, δεν είμαστε έτοιμοι γι ‘ αυτό”.
“Επί του παρόντος, η Naftoγκάζ συσσωρεύει αποθέματα για να θερμάνει τα σπίτια το χειμώνα και σχεδιάζει να πάρει αέριο από την Ευρώπη, αλλά, σύμφωνα με το Βιτρένκο, η Ουκρανία μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειψη ενεργειακών πόρων εάν χάσει την πρόσβαση στο ρωσικό αέριο”, συμπεραίνει η Εξωτερική πολιτική.

https://ria.ru
tokoutsavaki

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Για τον Άγγελο της Καρδιάς μας.- Θέλω να ζήσω, είμαι γεμάτος ζωή. Η κραυγή απόγνωσης ενός Έλληνα Χριστιανού.

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…