ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη – Πυρπολύθηκε η κύρια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς Αθήνα -Ποιες περιοχές κινδυνέουν

ΕΛΛΑΔΑ. - 4 Αυγ 2021 - 7:51
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Στο σκοτάδι πολλές περιοχές και χωρίς νερό

Πυρπολύθηκε η κύρια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς Αθήνα, καθώς το πύρινο μέτωπο στα βόρεια της Αττικής είναι τεράστιο.

Προβλήματα εκτός από την ηλεκτροδότηση υπάρχουν και στην υδροδότηση περιοχών της Αττικής λόγω της γιγαντιαίας φωτιάς.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που προκλήθηκαν από τη φωτιά σε συνδυασμό με τα αυξημένα φορτία που ζητάνε οι καταναλωτές για τη λειτουργία των κλιματιστικών προκειμένου να ανακουφιστούν από τον καύσωνα προκάλεσαν διαταραχές σε δύο νευραλγικής σημασίας κυκλώματα υπερυψηλής και υψηλής τάσης.

Με δυσκολία η ηλεκτροδότηση της Αττικής

Από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης Παλλήνης και Αχαρνών δέχεται ρεύμα ολόκληρη η Αττική, αφού εκτός λειτουργίας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη, βρίσκεται πλέον το αντίστοιχο ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου που τροφοδοτεί βορειοδυτικά προάστια του Λεκανοπέδιου.

Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι υπό τον υπουργό Κώστα Σκρέκα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που προκλήθηκαν από τη φωτιά σε συνδυασμό με τα αυξημένα φορτία που ζητάνε οι καταναλωτές για τη λειτουργία των κλιματιστικών προκειμένου να ανακουφιστούν από τον καύσωνα προκάλεσαν διαταραχές σε δύο νευραλγικής σημασίας κυκλώματα υπερυψηλής και υψηλής τάσης. Το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Οι χειρισμοί για να κρατηθούν ανοικτά αυτά τα κυκλώματα ήταν επισφαλείς. Με δεδομένο το ό,τι οι γραμμές μεταφοράς που ξεκινούν από τον Αγ. Στέφανο παρουσίασαν βλάβες αποφασίστηκε η ηλεκτροδότηση της Αττικής να γίνει εναλλακτικά (μπάι πας) από τα ΚΥΤ Παλλήνης και Αχαρνών. Οι γραμμές μεταφοράς, μετά την κατάρρευση εκείνων του Αγ. Στεφάνου, που χρησιμοποιούνται είναι εκείνες της Λάρυμνας.

Η εναλλακτική δίοδος έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί διακοπές ρεύματος και βυθίσεις τάσεως σε Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ιωνία και Βριλήσσια.

Ωστόσο νωρίτερα το βράδυ εκτεταμένες ήταν και οι διακοπές, ουσιαστικά προκλήθηκε μίνι μπλακ άουτ στη Δυτική Αττική. Στις περιοχές από το Αιγάλεω μέχρι και την Πετρούπολη. Χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις βυθίστηκαν στο σκοτάδι εξαιτίας βλαβών σε μετασχηματιστές σε Κέντρα Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ. Ο εξοπλισμός έχει καταπονηθεί λόγω του παρατεταμένου καύσωνα με αποτέλεσμα, κατά την ορολογία των τεχνικών να «σκάνε» υλικά…

Το σύστημα καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ζήτησης αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις πυρκαγιές. Η ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σε επίπεδα – ρεκόρ, κοντά στα 11.000 μεγαβάτ ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ετοιμότητα για περικοπές στη ζήτηση ρεύματος βρίσκονται παράλληλα οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανίες).

Οι διακοπές ηλεκτροδότησης έχουν ως αποτέλεσμα και την απότομη παύση αντλιοστασίων της ΕΥΔΑΠ με αποτέλεσμα κάτοικοι του Λεκανοπεδίου να βιώνουν ιδιαίτερα ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ για την υδροδότηση στην Ανατολική Αττική

Η ΕΥΔΑΠ ενημερώνει ότι η μεγάλη πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή
της Βαρυμπόμπης τις τελευταίες ώρες, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης εγκατάστασης υδροδοτούνται οι
περιοχές: Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά,
Κάτζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχές του
Δήμου Διονύσου.

Τα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ από την πρώτη στιγμή καταβάλλουν τεράστιες
προσπάθειες, θέτοντας σε λειτουργία εναλλακτικούς τρόπους υδροδότησης,
προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τροφοδότηση των παραπάνω περιοχών.

Ωστόσο, η πυρκαγιά βρίσκεται προς το παρόν σε πλήρη εξέλιξη με απροσδιόριστο
χρόνο αποκατάστασης της βλάβης ηλεκτροδότησης του αντλιοστασίου. Στο πλαίσιο
αυτό, η ΕΥΔΑΠ συνιστά στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να
καταναλώνουν νερό με τη μέγιστη δυνατή σύνεση.

Η Εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και πλήρη συνεργασία με τις
επιχειρησιακές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή, επιδιώκοντας την τάχιστη
αποκατάσταση λειτουργίας του αντλιοστασίου.

Οι περιοχές που θα γίνουν σήμερα έκτακτες διακοπές νερού

Προβλήματα και στα Δωδεκάνησα

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται και στα νησιά Κω-Κάλυμνο, όπου για σήμερα προγραμματίζονται και προγραμματισμένες περικοπές στην ηλεκτροδότηση, διάρκειας έως 1,5 ώρα ανά περιοχή, στο διάστημα από τις 08:00 το πρωί ως τις 15:00 το μεσημέρι.

Τα προβλήματα οφείλονται στον περιορισμό της απόδοσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών.

Για σήμερα Τετάρτη αναμένεται και πάλι σημαντικά αυξημένη ζήτηση στα επίπεδα των 10.000 μεγαβάτ.

Τρία τα πύρινα μέτωπα

Τρία είναι τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη: Στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδόνες. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να επιχειρήσουν ξανά τα εναέρια μέσα.

Μέχρι τις 9 το βράδυ, σωστικά συνεργεία είχαν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων.

81 πυρκαγιές σε 24 ώρες

Ο Ν.Χαρδαλιάς είπε στην ενημέρωση πως σημειώθηκαν «81 δασικές πυρκαγιές λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Η πιο δύσκολη ήταν αυτής της Βαρυμπόμπης. Με μέγιστη θερμοκρασία 45 βαθμούς και υγρασία κάτω από 10%. Ο άνεμος εμφάνιζε ριπές που έφταναν τα 6 μποφόρ με αποτέλεσμα να υπάρξουν θερμικά φορτία και η πυρκαγιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στο σημείο επιχειρούν 520 πυροσβέστες. Έχουμε τρία μέτωπα σε Βαρυμπόμπη, Αδάμες, Θρακομακεδόνες. Είναι μία επικίνδυνη πυρκαγιά κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή έχουμε 40 ανοιχτά μέτωπα σε όλη τη χώρα»

warnews247.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…