ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ – Μαρία -΄Αννα Σμυρναίου-Αργυροπούλου

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΜΑΡΙΑ-ΑΝΝΑ ΣΜΥΡΝΑΙΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ. - 22 Δεκ 2020 - 21:56

Στην πόλη της Βηθλεέμ σε έναν ταπεινό στάβλο επέλεξε να γεννηθεί ο Αχώρητος Θεός Λόγος από την Παρθένο Μαρία, εξ ασπόρου κυήσεως.

   Οκτώ αιώνες πριν ο προφήτης Ησαϊας είχε προφητεύσει ότι θα γεννηθεί ο Μεσσίας από μία παρθένο. Συγκεκριμένα είχε προφητεύσει: «Ο ίδιος ο Κύριος θα σας δώσει ένα σημάδι, δέστε, η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο, και το όνομά Του θα αποκληθεί Εμμανουήλ (δηλ. ο Θεός είναι μαζί μας)» (Ησαΐας 7:14).Με τη γέννηση του Χριστού επιβεβαιώθηκε η προφητεία αυτή.

   Εκείνο που είναι μεγαλειώδες και δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός είναι ότι Εκείνος που διέπει τα σύμπαντα, ο ΄Αχρονος, Ακατάληπτος, Αϊδιος, ο Δημιουργός των πάντων, Εκείνος που είπε: «Εγώ ειμί η Ανάστασις και η Ζωή, ο πιστεύων εις Εμέ καν αποθάνει αλλά ζήσεται», καταδέχθηκε, λοιπόν, Εκείνος να σαρκωθεί, να ενδυθεί ανθρώπινη σάρκα και να γεννηθεί ως απλός άνθρωπος. Γιατί το έπραξε αυτό, ζώντας μέσα στο άπειρο μεγαλείο της Θεότητός Του, να καταδεχθεί δηλαδή να κατέβει με αυτόν τον τρόπο στη γη; Από άπειρη αγάπη το έπραξε,  για να σώσει το πλάσμα Του από την αμαρτία, να φορτωθεί   όλου του κόσμου τούτου τις αμαρτίες, να πάσχει σαν άνθρωπος, να επιτρέψει να θανατωθεί με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο, με θάνατο δια σταυρού, αλλά όντας και Θεός να αναστηθεί μετά από τρεις ημέρες. Από το 30ο έτος της επίγειας ζωής Του μέχρι το 33ο, που σταυρώθηκε, απέθανε, αναστήθηκε και αναλήφθηκε στους ουρανούς, δεν έπαψε να ομιλεί και να διαδίδει το χαρμόσυνο μήνυμα της Βασιλείας των Ουρανών.

    Για την κατάκτηση της Βασιλείας των Ουρανών δεν χρειάζονται χρήματα ούτε ακίνητα ούτε ακριβά αυτοκίνητα, οικόπεδα ή ουρανοξύστες.  Τα χρήματα έχουν αξία για τον ουρανό και τη Βασιλεία του Θεού μόνον όταν χρησιμοποιούνται για ελεημοσύνη, καμία άλλη αξία δεν έχουν. Εκείνο που έχει σημασία για την κατάκτηση ή μετοχή στη Βασιλεία του Θεού είναι ο καθαρμός από τα πάθη μας, η καθαρότητα της ψυχής για να έλθει ο φωτισμός και να γίνει ο άνθρωπος κατά χάρη Θεός. Ναι, τόσο υψηλά θέλει να ανέβει το πλάσμα Του ο Θεός, να γίνει κατά χάρη Θεός (όχι κατ΄ουσία, κατ΄ουσία είναι μόνο ο Τριαδικός Θεός, Πατήρ, Υιός και ΄Αγιο Πνεύμα) και να γίνει μέτοχος της Βασιλείας του Θεού, να συμβασιλεύσει μαζί Του.    Αυτό το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, κατοίκους της γης και κυρίως στους άρχοντες του κόσμου τούτου, γνωστούς και μη εμφανείς, αυτούς που κατευθύνουν ή κάποιες φορές επιβουλεύονται τις τύχες των ανθρώπων. Η ζωή ετούτη είναι προσωρινή αλλά σημαντική για την προετοιμασία μας για την αιωνιότητα, οτιδήποτε πράττουμε να το πράττουμε με το βλέμμα στον ουρανό, αν αυτό που πράττουμε αποτελεί ένα ακόμη εχέγγυο για την μετοχή μας στη  Βασιλεία του Θεού.

    Γιαυτή τη Βασιλεία του Θεού, που δεν έχει αρχή και τέλος ήλθε να μας διδάξει ο Θεός Λόγος  και να μας καταστήσει κληρονόμους σαυτή. Γιαυτό καταδέχθηκε να ντυθεί ανθρώπινη σάρκα και να γεννηθεί σε ένα ταπεινό στάβλο, να σπαργανωθεί και να φιλοξενηθεί σε μία ταπεινή φάτνη. Δεν τον ζέσταναν ακριβά θερμαντικά σώματα αλλά με τα χνώτα τους τα ζώα που βρίσκονταν μέσα στο στάβλο αυτό. Δεν τον επισκέφτηκαν «σημαίνοντα» πρόσωπα, αρχηγοί κρατών για να δώσουν τα «διαπιστευτήριά» τους, αλλά απλοί βοσκοί, που έβοσκαν λίγο πιο πέρα από τον φτωχικό στάβλο τα ζώα τους και είδαν την φωτεινή σκάλα που έφτανε μέχρι τον ουρανό και μυριάδες αγγέλων να ψάλλουν «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία», άγγελος δε Κυρίου εμφανίστηκε εμπρός τους και τους μετέφερε το χαρμόσυνο  μήνυμα της Γέννησης του Θεανθρώπου Χριστού, του Μεσσία και Σωτήρα του κόσμου και τους είπε να πάνε να Τον προσκυνήσουν.

    Οι τρεις Μάγοι από την Ανατολή, ήταν από τους πιο σοφούς ανθρώπους της εποχής εκείνης, γνώριζαν τις γραφές και την προφητεία για τη γέννηση του Μεσσία. Γιαυτό εγκατέλειψαν τις εστίες τους, τη χώρα τους την Περσία και έκαναν μεγάλο δρόμο ακολουθώντας το αστέρι που θα τους υποδείκνυε το τόπο γέννησης του Μεσσία. Τα δώρα των μάγων έχουν τους εξής συμβολισμούς σε σχέση με τον Χριστό: ο χρυσός ως τιμή σ΄ αυτόν ως τον νέο βασιλιά του κόσμου, το λιβάνι ως Θεό, η σμύρνα ως αυτόν που θα θυσιαζόταν για χάρη των ανθρώπων.  Μόλις έφτασαν στο ταπεινό σπήλαιο που φιλοξενούσε το Βασιλέα των πάντων, εναπόθεσαν τα δώρα τους ενώπιον του Θεανθρώπου, γονάτισαν και τον προσκύνησαν Αυτόν και τη μητέρα Του. Η αποστολή τους είχε επιτελεσθεί και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, βρήκαν Αυτόν που αναζητούσαν, του πρόσφεραν τα συμβολικά δώρα και Τον προσκύνησαν. Ποιος δεν θα ήθελε να είναι στη θέση τους. Να λάβει ό,τι καλύτερο έχει για δώρο και να πάει να προσκυνήσει τον Νεογέννητο Χριστό.

    Μέσα στο μυαλό μας και με τη φαντασία μας βρισκόμαστε κοντά στο ταπεινό σπήλαιο της Γέννησης του Θεανθρώπου και γύρω – γύρω από αυτό ανοίγονται χιλιάδες δρόμοι. ΄Ενας δρόμος οδηγεί στο ταπεινό σπήλαιο αυτούς που πράττουν ελεημοσύνες στον κάθε άνθρωπο και στον συνάνθρωπό τους, ένας άλλος δρόμος αυτούς που συγχώρεσαν και συγχωρούν τα σφάλματα των άλλων, ένας ακόμη δρόμος οδηγεί αγκαλιασμένους και συμφιλιωμένους αυτούς που μέχρι χθες είχαν έχθρα μεταξύ τους, ένας άλλος δρόμος κάνει να καταφθάνουν στον φτωχικό στάβλο και να προσκυνήσουν το Θείο Βρέφος αυτούς που έχουν καθαρότητα καρδιάς, ένας άλλος δρόμος οδηγεί στο Θείο  Βρέφος αυτούς που εργάζονται για την αληθινή αντικειμενική Δικαιοσύνη, ένας άλλος δρόμος οδηγεί αυτούς που εργάζονται για την αντικειμενική αλήθεια και φροντίζουν για την διάδοση αυτής, ένας δρόμος οδηγεί στο Θείο Βρέφος τους Ειρηνοποιούς και διώκτες των πολέμων κ.ο.κ. Αυτά τα δώρα που δεν έχουν σχέση με την ύλη, αλλά αποτελούν «πνευματικά καλούδια», πόση χαρά θα έδιναν στον νεογέννητο Χριστό! Αλήθεια εμείς ποιο δρόμο θα επιλέξουμε για να οδηγηθούμε στο Θείο Βρέφος; Είναι τόσο μεγάλο το εύρος και οι επιλογές που θα μπορούσαμε εν προκειμένω να πράξουμε, αρκεί να το θελήσουμε και να κάνουμε μία μεταστροφή μέσα μας προς το «αγαθό».

    Επιλέγουμε λοιπόν ένα δρόμο και προετοιμαζόμαστε καταλλήλως με έργα ευάρεστα στο Θεό για να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να διαβούμε το δρόμο που οδηγεί στη Βηθλεέμ, στο σπήλαιο με την ταπεινή φάτνη, να προσκυνήσουμε το Θείο Βρέφος και να γίνουμε μέτοχοι της Θείας Πολιτείας Του.-

                Ακολουθεί ποίημα για τα Χριστούγεννα, για τη Θεία Γέννηση

ΕΡΧΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ

΄Ερχου Χριστέ μου,

ν΄αγγίξεις το δάκρυ των θνητών,

βάλσαμο να βάλλεις στις πληγές των γήινών Σου αδελφών,

το φως της Θείας Φάτνης Σου να λάμψει στις ψυχές των κοσμικών,

ειρήνη να στεριώσει πάνω στη γη,

αίμα αδελφικό άλλο να μη χυθεί,

οι πίκρες σε ταξίδι λησμονιάς να πάνε χωρίς γυρισμό

κι οι χαρές οι αληθινές να επιστρέψουν και να στήσουν πάλι χορό

στης αιώνιας της πολιτείας το κάστρο το ηλιοφώτεινο.

΄Ερχου Χριστέ μου,

ν΄ανοίξεις δρόμο σε δύσβατα μονοπάτια λησμονημένης ανθρωπιάς,

να φέρεις δικαιοσύνη στο δίκιο που έχει χαθεί,

τον πλανεμένο άνθρωπο να επανορθώσεις,

τον αδελφό που έχει εκπέσει να σηκώσεις,

τ΄ανίερα κι ανούσια με την υπερδύναμή Σου να εκδιώξεις,

φάρο ελπίδας και ζωής στον κόσμο να θεμελιώσεις,

απόρθητα τείχη αλήθειας και ανθρωπιάς να υψώσεις,

το άδικο που κυριαρχεί μ΄ένα νεύμα Θεϊκό άμεσα ν΄ αλώσεις.

΄Ερχου Χριστέ μου,

σε κάθε σπίτι, κάθε καρδιά, κάθε ψυχή,

που με πόθo Σ΄αναζητεί,

τ΄αστέρι απ΄τη Θεία Γέννησή Σου το λαμπρό να φέρεις,

μήνυμα αιώνιας κι αληθινής χαράς να εκπέμψεις.

Τούτα τα Χριστούγεννα, έρχου Χριστέ,

κάθε ψυχή έχει ένα μέρος αλώβητο και καθάριο από πάθη για Σε,

έρχου Χριστέ,

μείνε για πάντα μαζί μας

και μη φύγεις ποτέ απ΄τη ζωή μας.-

Μαρία – ΄Αννα Σμυρναίου-Αργυροπούλου

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr