ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ψάχνοντας χώρα “παρκαρίσματος” για τους τουρκικούς S-400!Το παζάρι Τραμπ-Ερντογάν

ΔΙΕΘΝΗ. - 22 Απρ 2019 - 15:30
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

ΗΠΑ και Τουρκία ψάχνουν τρόπο να βγουν από το αδιέξοδο που ο Ερντογάν έχει προκαλέσει στις σχέσεις τους με την υπόθεση των S-400. Αυτό που δεν πρέπει να παραβλέπουμε ,εδώ στην Αθήνα, είναι ότι Τραμπ και Ερντογάν θέλουν να “τα βρουν” .Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία γι΄ αυτό. Οι αριθμοί το αποδεικνύουν…

Όπως έγραψε ο Απ. Ζουπανιώτης από την Ουάσινγκτον για την Καθημερινή “το 2018 το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκία έφτασε το ποσό – ρεκόρ του 20,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι πρόεδροι Τραμπ και

Ερντογάν συμφώνησαν να το ανεβάσουν στα 75 δισ. Πέρυσι, οι Τουρκικές Αερογραμμές συμφώνησαν με την Boeing να αγοράσουν 25 αεροσκάφη Boeing Dreamliners και μηχανές της GE, κόστους πλέον των 10 δισ. Ενώ υπάρχουν περισσότερες από 1.700 αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, εκ των οποίων οι 60 με περιφερειακές έδρες στην Κωνσταντινούπολη”.

Όλα αυτά παίζουν το ρόλο τους και γι΄ αυτό επισημαίνουμε ότι το ζητούμενο για τους Τραμπ-Ερντογάν είναι να τα βρουν κι όχι να “τα σπάσουν”.

Το ερώτημα είναι πως θα παρουσιάσουν ένα “πακέτο λύσης” το οποίο και οι δύο θα μπορούν να παρουσιάσουν ως προσωπική τους επιτυχία.

Ο Ερντογάν έχει προτείνει στις ΗΠΑ να τοποθετηθούν οι S-400 μόνο σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη με την αιτιολογία ότι θα χρησιμοποιηθούν για τη δική του προστασία ! Εναλλακτική πρόταση να παραμείνουν συσκευασμένοι στα…κουτιά.

Ο Τραμπ το μόνο που φέρεται να συζητά είναι να δοθούν οι S-400 σε κάποια χώρα του Κόλπου. Λύση που δεν ικανοποιεί τον Ερντογάν.

Μέχρι να βρεθεί …χώρος παρκαρίσματος των S-400, πρέπει να λυθεί και το θέμα των F-35 που “καίει” την Άγκυρα που έχει ήδη πληρώσει πολλά λεφτά για το πρόγραμμα.

Η θέση της Ουάσινγκτον παραμένει σταθερή: “F-35 και S-400 μαζί δεν γίνεται”. Εκεί που φαίνεται ότι οι ΗΠΑ επανεξετάζουν σοβαρά τη θέση τους, είναι η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας που προαναφέραμε πιθανόν να οδηγήσουν στην απόφαση να μη ληφθούν άλλους είδους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Το “πάγωμα” της παράδοσης των F-35 θα είναι η μοναδική επίπτωση της εμμονής του Ερντογάν στην προμήθεια των S-400.

Το “παιχνίδι” είναι ακόμη ανοιχτό και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια. Ότι κι αν γίνει η Ελλάδα θα επηρεαστεί και γι΄ αυτό θα πρέπει να είναι έτοιμη για την κατάληξη του παζαρέματος Ουάσινγκτον-Άγκυρας.

militaire.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Για τον Άγγελο της Καρδιάς μας.- Θέλω να ζήσω, είμαι γεμάτος ζωή. Η κραυγή απόγνωσης ενός Έλληνα Χριστιανού.

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…