ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ἡ Ναυμαχία τῆς Σαλαμῖνος ἒσωσε Ἑλλάδα καί Εὐρώπη – ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΔΟΥΚΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΚΑΣ. - 12 Δεκ 2020 - 19:28
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Μέ τήν εὐκαιρία τῆς συμπληρώσεως 2500 ἐτῶν ἀπό τήν Μάχη τῶν Θερμοπυλῶν καί τήν Ναυμαχία τῆς Σαλαμῖνος, τό Ἳδρυμα <<ΜΑΡΙΑΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ>> διωργάνωσε ἒκθεση ζωγραφικῆς στούς χώρους τῶν Γενικῶν Ἀρχείων τοῦ Κράτους, στήν ὁποία πῆραν μέρος 17 ζωγράφοι. Λόγω τοῦ <<λοκντάουν>> ἡ ἐκδήλωση παραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέ προλόγηση τῆς κας Μαριάνας Βαρδινογιάννη καί τῆς πρυτάνεως κας Ἑλένης Ἀρβελέρ.

Στήν ἒκθεση πῆρε μέρος καί ὁ ἀρθρογράφος μας Κώστας Δούκας μέ τόν φιλοτεχνηθέντα προσφάτως πίνακα μεγάλων διαστάσεων (150 Χ 76 ἑκ., ἐλαιογαφία σέ καμβά) μέ θέμα τήν Ναυμαχία τῆς Σαλαμῖνος, γιά τόν ὁποῖο μίλησε ἡ ἀρχαιολόγος καί ἱστορικός τέχνης κα Λουΐζα Καραπιδάκη λέγοντας τά ἑξῆς:

<<Ὁ Κώστας Δούκας ὁδηγήθηκε από τις γνώσεις του στην αρχαία ελληνική γραμματεία για να αφηγηθεί με ιμπρεσιονιστική αντίληψη την Ναυμαχία της Σαλαμίνος, με έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα και όχι στην απλή εξιστόρηση των γεγονότων. Αναπαριστά την αθηναϊκή τριήρη άρτια επανδρωμένη και εστιάζει κυρίως στους μαχητές. Σημειώνει χαρακτηριστκά: <<Ὁ πίνακάς μου με την ναυμαχία της Σαλαμίνος πραγματεύεται το σημαντικό ιστορικό γεγονός με εντελώς διαφορετική αντίληψη και τεχνοτροπία. Έχουν φιλοτεχνηθεί πολλοί πίνακες με θέμα την Ναυμαχία της Σαλαμίνος, μεταξύ των οποίων και ο ωραίος πίνακας του Βολανάκη…όλοι οι ζωγράφοι έδωσαν έμφαση στα εμπλεκόμενα πλοία και στην κοντινή θάλασσα. Ηδική μου αντίληψη ξεκινά από το γεγονός ότι τις ναυμαχίες ναι μεν τις κάνουν τα πλοία, αλλά αυτά τα κατευθύνουν άνθρωποι. Έτσι, θέλησα να προβάλλω περισσότερο τον ανθρώπινο παράγοντα σε πρώτο και δεύτερο πλάνο, εστιάζοντας στους μαχητές που κατευθύνουν τα πλοία, οι οποίοι νικούν, πεθαίνουν και δοξάζονται. Η ψυχή της ναυμαχίας είναι οι άνθρωποι και όχι τα πλοία. Ταυτόχρονα θέλησα να δώσω έμφαση στην αθηναϊκή τριήρη, που έδωσε την μεγάλη νίκη, σε σύγκριση με τα βαρβαρικά πλοία, καθώς και στον άρτιο εξοπλισμό των μαχητών της Αθηναϊκής Αυτοκρατορίας. Φυσικά η όλη τεχνοτροπία του πίνακος είναι ιμπρεσιονιστική, όπως ζωγράφιζα από τα νεανικά μου χρόνια>>

Σας ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σας>>

Οι άλλοι ζωγράφοι πού πήραν μέρος στην διαδικτυακή παρουσίαση της εκθέσως είναι οι Χριστίνα Αλεβιζοπούλου, Μαρία Αναστασοπούλου, Ζάνα Αρτέμη, Γίτσα Ασημακοπούλου, Σοφία Δατσέρη, Σταύρος Λαός, Αλέξανδρος Λιάπης, Άσια Μπρέσαν-Σαλταφερίδη, Θεοχάρης Σαρμίδης, Παναγιώτης Σιάγκρης, Στάθης Σωτήρχος, Μαρινέλα Τζανέλα, Μαίρη Τριβιζά, Χρήστος Τσιντζος, Σωτήρης Χαρίτος και Γιώργος Χατζηχρυσοχόου.

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…