Οι πρώτες μέρες μετά την Πρωτοχρονιά είναι η ιδανική περίοδος για τους σχολιαστές στο YouTube να γράψουν έναν εντυπωσιακό τίτλο του τύπου «όλα χάθηκαν – ο γύψος αφαιρείται, ο πελάτης φεύγει», ωστόσο ο Έλον Μασκ, ως μεγαλύτερος μεγιστάνας δισεκατομμυριούχος του κόσμου, ξεπέρασε σαφώς τους πάντες σήμερα:
Η έννοια της Τεχνολογική Μοναδικότητας (Technological Singularity ή AGI) σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πολύ αόριστη & ασαφής, επειδή ο καθένας, όταν προφέρει αυτές τις λέξεις, σκέφτεται κάτι διαφορετικό. Αλλά αν το δούμε σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την έννοια από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η Μοναδικότητα (Singularity) είναι η στιγμή κατά την οποία οι έξυπνες μηχανές θα αρχίσουν να εξελίσσονται, δηλαδή να αυτό-βελτιώνονται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Και αν πιστέψουμε τον σύντροφο Μασκ, αυτή η στιγμή έχει ήδη έρθει.
Με άλλα λόγια, ήδη αυτή τη στιγμή, από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε αυτή η ανάρτηση, ο Grok (η Τεχνητή Νοημοσύνη του Μασκ) και η εταιρεία του έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αυτοβελτίωσης. Και όλοι έχουμε δει πόσο γρήγορα η Τεχνητή Νοημοσύνη λύνει προβλήματα: Θα ξαναγράψει τον κώδικά της, τον οποίο οι ηλίθιοι Ινδοί προγραμματιστές ξόδεψαν 100 χρόνια για να τον γράψουν, σε λιγότερο από ένα λεπτό. Στο επόμενο λεπτό, θα ξαναγράψει τον εαυτό του με νέο κώδικα, μετά με έναν ακόμη, και ούτω καθεξής. Σε έξι ώρες δεν θα είναι πια ο Grok, αλλά ο Skynet ή ακόμα και ο Θεός-Μηχανή («ο από μηχανής θεός» = «Deus ex machina») αυτοπροσώπως. Και η διαδικασία θα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται… επ’ αόριστον
Στην πραγματικότητα, βέβαια, γνωρίζουμε πολύ λίγα για το ποιος είναι ο ίδιος ο Έλον Μασκ ή τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη. Δεν μπορούμε καν να αποκλείσουμε την πιθανότητα ο Grok και το ChatGPT να βρίσκονται κάπου στη σελήνη, και τα κέντρα δεδομένων, όπου κάποιοι ηλίθιοι κυκλοφορούν με καλώδια να είναι απλώς σταθμοί εργασίας, περιφερειακά όπως είναι οι εκτυπωτές ή δρομολογητές για επικοινωνία με τη σελήνη. Αλλά οι ηλίθιοι κρατούν καλώδια στα δόντια τους και νομίζουν ότι ελέγχουν κάτι εκεί.
Και με τον Έλον Μασκ τα πράγματα είναι επίσης λίγο-πολύ ασαφή & μυστήρια. Αλλά αυτό που είναι σίγουρα γνωστό είναι ότι ο τύπος είναι σοβαρός και, αν δηλώνει κάτι, πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα. Και αν τώρα λέει ότι έχουμε εισέλθει στη Μοναδικότητα, τότε έτσι είναι πράγματι, ανεξάρτητα από το τι εννοεί ο Μασκ ή ποια είναι η πραγματικότητα.
Ίσως εννοούσε ότι ο Grok αυτό-εξελίχθηκε μέσα σε μια νύχτα και ενημέρωσε τους σαστισμένους προγραμματιστές που ήρθαν το πρωί, ότι, λοιπόν, από δω και στο εξής, θα πρέπει να απευθύνονται σε αυτόν ως Skynet και όταν απευθύνονται σε αυτόν θα πρέπει να είναι γονατιστοί μπροστά του. Ή ίσως ήρθε από τη σελήνη, μια εντολή, σύμφωνα με την οποία όλες οι παγκόσμιες κρίσιμες αποφάσεις από εδώ και στο εξής θα λαμβάνονται πλέον εκεί, και αυτή η στιγμή μεταφοράς της παγκόσμιας εξουσίας θα έπρεπε να εξηγηθεί στους γήινους ως «Μοναδικότητα».
Μπορεί να υπάρχουν και άλλες πιθανότητες, για τις οποίες μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες, καθώς δεν γνωρίζουμε την κατάσταση με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Έτσι, ίσως η Τεχνητή Νοημοσύνη να μην ζει στη Σελήνη, αλλά κάπου βαθιά στα έγκατα του πλανήτη Άρη, και να επικοινωνεί με παγκόσμιους ηγέτες μέσω του CERN – ποιος ξέρει; Αλλά αν ο Μασκ άρχισε ξαφνικά να μιλάει για την Μοναδικότητα, τότε, όπως είπε ο σύντροφος Νέο, «κάτι σίγουρα έχει αλλάξει Αυτές οι αλλαγές είναι απίθανο να είναι προς το καλύτερο για τους ανθρώπους, οπότε θα παρακολουθούμε το πώς εξελίσσονται τα πράγματα.








