ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

25 νέα παράτυπα γραμματόσημα από τα ΕΛ.ΤΑ

ΕΛΛΑΔΑ. - 13 Αυγ 2019 - 9:09
Loading...

Στις 22 Ιουλίου 2019 κυκλοφόρησαν 25 ακόμα παράτυπα αυτοκόλλητα γραμματόσημα από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Τα γραμματόσημα αυτά σύμφωνα με τις πρόσφατες πρακτικές των ΕΛ.ΤΑ κυκλοφόρησαν σε 4 τευχίδια.

Το 1ο τευχίδιο περιέχει 5 διαφορετικά γραμματόσημα, από 2 φορές το κάθε ένα με τουριστικές απόψεις της Ακρόπολης. Ποσότητα 15.000 τευχίδια (30.000 σειρές)

Το 2ο τευχίδιο με 5 διαφορετικά γραμματόσημα από 2 φορές το κάθε ένα με νυκτερινές απόψεις της Ακρόπολης . Ποσότητα 15.000 τευχίδια (30.000 σειρές)

Το 3ο τευχίδιο περιέχει 10 διαφορετικά γραμματόσημα με τουριστικές απόψεις των Μυκηνών, μία σειρά στο κάθε ένα. Ποσότητα 5.000 τευχίδια ήτοι 5.000 σειρές.

Το 4ο τευχίδιο περιέχει 5 διαφορετικά γραμματόσημα με τουριστικές απόψεις της Κνωσού, από 2 το κάθε ένα. Ποσότητα 5.000 τευχίδια ήτοι 10.000 σειρές.

Όλα τα γραμματόσημα φέρουν ίδια ονομαστική αξία, ταχυδρομικού τέλους κάρτας στο εξωτερικό (σήμερα €0.80). Αυτό αναγράφεται ολογράφως μόνο στην αγγλική γλώσσα: Postcard worldwide. Αντίθετα στην αναγραφή άλλων στοιχείων υπάρχει πλήρης πλεονασμός: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ, HELLENIC POST, HELLAS. H ασημένια γραμμούλα σε κάθε γραμματόσημο, δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι ολόγραμμα λέηζερ ή απλό αλουμινόχαρτο, διαπιστώσαμε όμως πως αποχωρίζεται το γραμματόσημο όταν μπει στο νερό. Οι ποσότητες των δυο τουλάχιστον πρώτων από τα τευχίδια είναι σε αρκετά αυξημένη ποσότητα ώστε να μην κινδυνεύουν να εξαντληθούν από τις πρώτες ώρες της διάθεσής των.
Η διάθεσή τους εκτός από τα καθιερωμένα σημεία, θα διατίθενται ιδιαίτερα στα ταχυδρομικά γραφεία που βρίσκονται κοντά στα εικονιζόμενα μνημεία.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε πως μετά την απώλεια του συμβούλου σε θέματα φιλοτελισμού των ΕΛ.ΤΑ, αείμνηστου Μωυσή Κωνσταντίνη, τα ΕΛ.ΤΑ φιλοτελικά πλέουν χωρίς καπετάνιο. Διαπίστωσα την απερίγραπτη φιλοτελική άγνοια των αρμοδίων της φιλοτελικής υπηρεσίας. Έτσι εδώ και έναν χρόνο παρακολουθούμε ασκούμενους μαθητευόμενους μάγους να αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας στον φιλοτελικό κόσμο της υφηλίου.

Αναφέρθηκα σε παράτυπα γραμματόσημα και θα εξηγήσω για μια ακόμα φορά το γιατί:
Εκδίδονται με βάση μία ειδική εγκύκλιο και όχι με την κυκλοφορία εικονογραφημένου προσπέκτους όπου αναφέρονται όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και ενημερωτικά στοιχεία για το θέμα και τις παραστάσεις των.
Αναφέρονται ωσ «τουριστικά συλλεκτικά τευχίδια» που περιέχουν ειδικά προσωπικά γραμματόσημα. Οποία ανακρίβεια ή άγνοια!
Για κάθε φιλοτελιστή, για κάθε συλλέκτη, κάθε γραμματόσημο (χρεόγραφο) είναι εξ αντικειμένου συλλεκτικό, συλλέξιμο. Δεν υπάρχουν συλλεκτικά γραμματόσημα ή μη συλλεκτικά γιατί απλά όλα είναι συλλεκτικά και λαμβάνουν μία θέση σε όλους τους εθνικούς και διεθνείς καταλόγους γραμματοσήμων.
Το κάθε γραμματόσημο μπορεί να εκδοθεί σε φύλλα, σε μικρά φύλλα, σε μπλοκ, σε δεσμίδες, σε τευχίδια. Από όλες αυτές τις μορφές διάθεσης τα γραμματόσημα μπορούν να αποκοπούν ή να αποκολληθούν και να κολληθούν στα ταχυδρομικά αντικείμενα για να πιστοποιούν την πληρωμή του ταχυδρομικού τέλους.
Τα γραμματόσημα αυτά δεν είναι προσωπικά. Τα προσωπικά γραμματόσημα στα οποία, στην λευκή παράπλευρη βινιέτα μπορεί να τυπωθεί από έναν ειδικό ψηφιακό εκτυπωτή μία φωτογραφία ή άλλη παράσταση του πελάτη. Για αυτή την ιδιαίτερη υπηρεσία τα ΕΛ.ΤΑ εισπράττουν ένα επιπλέον ποσό το οποίο υπόκειται σε ΦΠΑ. Το γραμματόσημο, το ταχυδρομικό τέλος δεν υπόκειται σε ΦΠΑ (σε παγκόσμιο επίπεδο).
Τα γραμματόσημα που αναφέρονται ως προσωπικά στην εγκύκλιο των ΕΛ.ΤΑ πωλούνται στην ονομαστική αξία και δεν έχουν τα διακριτά χαρακτηριστικά των «προσωπικών γραμματοσήμων», άρα δεν είναι τέτοια.
Ειδικά είναι τα γραμματόσημα ειδικής διαχείρισης. Εισπρακτέα Τέλη, Πρόσθετα Τέλη Κοινωνικής Προνοίας, Επίδοσης δικογράφων, Επείγουσας αλληλογραφίας (εξπρές) και αρκετά άλλα. Στην περίπτωση είναι σαφές πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
Ας ελπίσουμε πως τα κακώς κείμενα θα διορθωθούν, μαζί και η εικόνα του ελληνικού γραμματοσήμου ανά την υφήλιο.
Δημήτρης Περδίκης

stamps-philatelic

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Για τον Άγγελο της Καρδιάς μας.- Θέλω να ζήσω, είμαι γεμάτος ζωή. Η κραυγή απόγνωσης ενός Έλληνα Χριστιανού.

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter