Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα μέλη της ISIS πήραν βαριοπούλες και πήγαν στον τάφο του βιβλικού προφήτη Ιωνά στη Μοσούλη.
Χιλιάδες Χριστιανοί Ιρακινοί εγκατέλειψαν την πόλη μετά από διαταγή της ISIS, η οποία ήταν είτε να ασπαστούν το Ισλάμ, να πληρώσουν έναν ειδικό φόρο, ή να φύγουν. Η προθεσμία έληγε το Σάββατο.
Το Al Arabiya ανέφερε την Κυριακή ότι πολλοί Χριστιανοί εκκένωσαν την πόλη την Παρασκευή και δεν είναι σαφές εάν κάποιος παρέμεινε εκεί μετά τη λήξη της προθεσμίας.
«Οι Χριστιανικές οικογένειες είναι στο δρόμο για το Dohuk και το Αρμπίλ», στην κοντινή αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν. «Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιράκ, η Μοσούλη είναι τώρα άδεια από Χριστιανούς», είπε ο Πατριάρχης Sako.
«Αν αυτό συνεχιστεί, η Μοσούλη σύντομα θα αδειάσει από Χριστιανούς», είπε μια πηγή για το World Watch Monitor στο Ιράκ, τον περασμένο μήνα. «Αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία μετανάστευση των Χριστιανών από τη Μοσούλη.»
Από όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ το 2003, περίπου μισό εκατομμύριο Χριστιανοί Ιρακινοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Οι ριζοσπάστες ισλαμιστές έχουν κάψει εκκλησίες, έχουν καταστρέψει τα μνημεία, ενώ έχουν σκοτώσει κληρικούς και διωκόμενους χριστιανούς.
Η Μοσούλη εδώ και καιρό είναι ένα από τα κύρια χριστιανικά κέντρα του Ιράκ. Το Ιράκ φιλοξενεί μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο και η πίστη υπήρχε στην περιοχή της Μοσούλης για σχεδόν 2.000 χρόνια.
«Αυτοί που μένουν στο Ιράκ αντιμετωπίζουν αναγκαστική μετατροπή στο Ισλάμ, βασανιστήρια, απαγωγές, την κατάσχεση των σπιτιών και περιουσιών τους, βιασμούς και φόνους. Ένας άγνωστος αριθμός εκκλησιών και μοναστηριών έχουν καταστραφεί «, γράφει ο Penny Young, για το History Today.
Πηγή: Hellasforce







