Σε ρυθμούς Παρισιού και «μεγάλης αξιολόγησης» (από την τρόικα) κινείται από σήμερα η κυβέρνηση, με το επιτελείο της να διαμηνύει ότι φουλάρει τις μηχανές για να αντιμετωπίσει το δύσκολο φθινόπωρο που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθούν αύριο το πρωί στο Μαξίμου «για τα πάντα», όπως λένε οι συνεργάτες τους: από την προετοιμασία της συνάντησης τεσσάρων υπουργών με την τρόικα στη γαλλική πρωτεύουσα την επόμενη εβδομάδα και τις «εξαγγελίες» που θα κάνουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στη ΔΕΘ (8 και 8 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα), μέχρι το τελικό περιεχόμενο του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που ξαναμπήκε στο συρτάρι της Βουλής και την κατάληξη σε «τρέχοντα» ζητήματα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια.
Με Ν. Δένδια για «κόκκινα»
Λίγη ώρα μετά την αυριανή συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών, μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας θα έχει συνεργασία με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παρακολουθούν το κυβερνητικο έργο (υπό τους Χρήστο Πρωτόπαππα και Φίλιππο Σαχινίδη) με αντικείμενο τα «κόκκινα» δάνεια – και δη τα επιχειρηματικά.
Οπως προέκυψε από τη συζήτηση που είχαν τα ίδια στελέχη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα την Παρασκευή, «η κάθε περίπτωση θα αντιμετωπισθεί ξεχωριστά» ώστε να «βοηθηθούν όσοι αποδεδειγμένα αποπλήρωναν τις οφειλές τους αλλά μπλόκαραν από την κρίση σε αντίθεση με τους μπαταχτσήδες».
Με την ανεργία να παραμένει στο κόκκινο και χωρίς πλέον το μαξιλαράκι των εποχιακών προσλήψεων στον τουριστικό κλάδο, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν να συνεδριάσει την επόμενη Δευτέρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης.
Η συζήτηση θα αφορά στο «πρέπει» της αύξησης των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο οι προτάσεις εξακολουθούν να αναζητούνται.
Αφίξεις στο Μαξίμου
Από Τετάρτη αρχίζει πρόγραμμα σημαντικών επισκέψεων στο Μαξίμου που αφορά την «επόμενη μέρα» του Παρισιού και του τρέχοντος μνημονιακού προγράμματος – με ποια μορφή δηλαδή θα «βοηθηθεί» οικονομικά η χώρα και από ποιους θα ελέγχεται εάν, τελικά, «διαλυθεί» η τρόικα.
Την αρχή θα κάνει αύριο, με επίσκεψη στο Μαξίμου, ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Γουέμπερ από τον οποίον ο Αντώνης Σαμαράς προσδοκά πολιτική «στήριξη» στα παραπάνω ζητήματα.
Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό (επίσης στο Μαξίμου) ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος θα αναλάβει σημαντικό χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Εάν αυτό είναι το οικονομικό (Σόιμπλε…θέλοντος) ο ρόλος που θα παίξει στις φθινοπωρινές αποφάσεις για την Ελλάδα θα είναι σημαντικός.
Με Γιούνκερ για το εξαετές
Το ερχόμενο Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ζαν Κολντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία καθώς ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα «σφραγίσει» το εξαετές Αναπτυξιακό Σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στα μέσα φθινοπώρου (εάν ολοκληρωθεί χωρίς εκπλήξεις η μεγάλη αξιολόγηση από την τρόικα) ως τη διάδοχη κατάσταση «των μνημονίων».
capital
Πηγή: Hellasforce






