φτάσουν στα σύνορά της, όπως δήλωσε χθες Πέμπτη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Εξήγησε πως «στον σύγχρονο κόσμο, ο εξτρεμισμός χρησιμοποιείται ως πολιτικό όργανο και για την αναμόρφωση των σφαιρών επιρροής». «Βλέπουμε τις τραγικές συνέπειες στις οποίες οδήγησε το κύμα των αποκαλούμενων χρωματιστών επαναστάσεων», προσέθεσε χαρακτηριστικά, σε μια έμμεση αναφορά στις λαϊκές επαναστάσεις που έχουν λάβει χώρα σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, όπως η Πορτοκαλί Επανάσταση στην Ουκρανία (2004-5)
«Για εμάς, αυτό είναι ένα μάθημα και μια προειδοποίηση. Θα πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο ώστε τίποτα παρόμοιο να μην συμβεί στη Ρωσία», συμπλήρωσε ο ρώσος ηγέτης, μιλώντας στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
Διευκρίνισε πάντως πως η αντιμετώπιση του εξτρεμισμού δεν έχει καμία σχέση με την καταστολή διαφωνούντων φωνών, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει ανησυχίες πως οι δηλώσεις του ενέχουν το ενδεχόμενο περιορισμού του ελεύθερου λόγου στη Ρωσία.
Οι νέες δηλώσεις Πούτιν έρχονται λίγες ημέρες μετά την προειδοποίησή του πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να «υποτάξουν» τη Ρωσία στην επιρροή τους.
Στο μεταξύ αυστηρή προειδοποίηση από τη Μόσχα στις ΗΠΑ, σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση αποφασίσει να προμηθεύσει με όπλα τις κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας.
Η Ρωσία, δια μέσου του υπουργείου Εξωτερικών, ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση των διεθνών συμφωνιών και θα αποτελούσε παράγοντα αποσταθεροποίησης της κατάστασης.
Απαντώντας στα σχόλια που έκανε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος έκρινε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής όπλων στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, δήλωσε: «Εάν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική (της παροχής μόνο μη-θανατηφόρας βοήθειας στην Ουκρανία), τότε μιλάμε για έναν σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης της κατάστασης που ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά την ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή».
http://rt.com/politics/207331-putin-russia-extremism-countering/






