• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΕΘΝΙΚΑ

Politico: Η Τουρκία οπλισμένη σαν αστακός προκαλεί την Ελλάδα στο Αιγαίο

11 έτη ago
in ΕΘΝΙΚΑ, ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

«Τα τουρκικά τζετς και τα στρατιωτικά ελικόπτερα έχουν αυξήσει δραματικά τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία από τον ελληνικό στρατό, αναγκάζοντας τα αερομαχητικά της Ελλάδας να απαντήσουν παρά τα άδεια ταμεία» γράφει.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο στις 15 Ιουλίου τα τουρκικά αεροπλάνα παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο 20 φορές.

«Ο βασικός λόγος για αυτό είναι οι φόβοι για την κυριαρχία στο Αιγαίο» τονίζει ο Μουσταφά Κουτλάι επίκουρος καθηγητής Οικονομικών και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας.

Όπως λέει, η Τουρκία και η Ελλάδα αναγνωρίζουν η μία στην άλλη την κυριαρχία της ζώνης των έξι μιλίων αλλά η Τουρκία φοβάται ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τη ζώνη στα 12 μίλια. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει πρόβλημα για την Τουρκία, καθώς δεν θα έχει πρόσβαση στο Αιγαίο.

Επιπλέον, η Ελλάδα διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου γύρω από τα νησιά, ενώ η Τουρκία αναγνωρίζει μόνο έξι μίλια και εκτιμά ότι πετά σε διεθνές εναέριο χώρο.

Ο αναλυτής Θάνος Ντόκος εξηγεί από τη μεριά του ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να ενδυναμώσουν την κυριαρχία τους επί διάφορων διαφιλονικούμενων νησιών και επιθυμούν να σύρουν την Ελλάδα στο τραπέζι των συζητήσεων. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι τα τουρκιά αεροσκάφη, κυρίως ελικόπτερα, πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από αυτά τα νησιά.

Πολλά από αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν τέσσερα μίλια κοντά στις τουρκικές ακτές, περιοχή που η Αθήνα θεωρεί δική της, ενώ η Άγκυρα την έχει βαφτίσει «διεθνή εναέριο χώρο».

Η περιοχή περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα 16 νησιών τα οποία η Αθήνα θεωρεί πως βρίσκονται υπό την κυριαρχία της.

Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία αρνείται ανοιχτά πλέον τη θέση της Ελλάδας. Διόλου τυχαίο ότι κατά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι, τον Κουνελονήσι και το Αγαθονήσι.

Σύμφωνα με τα στατιστικά που διατηρεί ο οικονομολόγος Χρήστος Κόλλιας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, πέρυσι οι Τούρκοι παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο 2.244 φορές, ενώ μόνο τον περασμένο Μάιο είχαμε 361 περιστατικά.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως το 2013 είχαν εισχωρήσει μόλις 636 φορές, ενώ το 2009 είχαν μπει στον ελληνικό εναέριο χώρο 1.678 φορές.

Από την αρχή της δεκαετίας τα τουρκικά αεροσκάφη έχουν εισέλθει στον εναέριο ελληνικό χώρο εκατοντάδες φορές ανά έτος, συμπεριλαμβανομένου του ρεκόρ των 636 φορών το 2013.

«Η πολιτική επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών στις αρχές του 2000 και η οικονομικής κρίση συνέβαλε στην μείωση των αερομαχιών. Αλλά οι αλλαγές στην γεωπολιτική ασφάλεια της περιοχής έχουν χτυπήσει ευαίσθητη φλέβα και οι δύο γείτονες χώρες έχουν γίνει πολύ πιο ευαίσθητες η μία απέναντι στην άλλη όσον αφορά το Αιγαίο» τονίζει ο Κουτλάι.

Μάλιστα, το Politico αναφέρει πως η δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει επιτείνει την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, καθώς είναι φανερό πως η Ελλάδα δεν έχει τις δυνάμεις πλέον να προβάλει ισχυρή αντίσταση. Κάθε πτήση ελληνικού αεροπλάνου που πρέπει να σηκωθεί για να αναχαιτίσει τα αντίστοιχα τουρκικά κοστίζει πολλά ευρώ – σε μια χώρα που τα ταμεία της είναι άδεια.

Φυσικά, όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν μόνο με την τιμή και την περηφάνια ενός κράτους. Οι μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων στην Κυπρο έχουν δείξει ότι υπάρχουν κερδοφόρες δυνατότητες στην Μεσόγειο. Τη ίδια στιγμή, η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει την ΑΟΖ της κατά 200 ναυτικά μίλια κάτι που αν γίνει θα μετέτρεπε το Αιγαίο σε μια… ελληνική λίμνη.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία βρίσκεται στη μέση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αναδόμησης του στρατού της. Ήδη, διαθέτει 100 νέα F-16, ενώ τον Ιανουάριο παράγγειλε 4 νέα F-35 Lockheed και 5 ελικόπτερα Boeing.

Στο μεταξύ, πάντως οι δύο χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν τους επιχειρηματικούς δεσμούς τους, αλλά πίσω απ” τις φιλικές κινήσεις φαίνεται ότι ούτε η Αθήνα ούτε η Άγκυρα μπορούν να χωνέψουν να κάνουν πίσω στο θέμα του Αιγαίου.

Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Μυρίζει μπαρούτι στα Βαλκάνια: Το «άντε γ@@θείτε» του «νεοοθωμανού» Rama στους Έλληνες
Slider

Μυρίζει μπαρούτι στα Βαλκάνια: Το «άντε γ@@θείτε» του «νεοοθωμανού» Rama στους Έλληνες

by admin
3 ώρες ago
ΣΑΜΠΟΤΑΖ στο ενεργειακό μοντέλο της χώρας από την κυβέρνηση-Γιώργος Μητρόπουλος
ΕΘΝΙΚΑ

ΣΑΜΠΟΤΑΖ στο ενεργειακό μοντέλο της χώρας από την κυβέρνηση-Γιώργος Μητρόπουλος

by admin
1 ημέρα ago
Ειρήνη Μαρούπα: Ψυχολογικός πόλεμος κατά του ελληνικού λαού – Η κυβέρνηση ανατινάζει τα λιγνιτωρυχεία, χτίζει τζαμιά και αδιαφορεί για τα νησιά μας
Slider

Ειρήνη Μαρούπα: Ψυχολογικός πόλεμος κατά του ελληνικού λαού – Η κυβέρνηση ανατινάζει τα λιγνιτωρυχεία, χτίζει τζαμιά και αδιαφορεί για τα νησιά μας

by admin
2 ημέρες ago
Πώς Ελλάδα και Κύπρος κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν από το Ιράν
Slider

Πώς Ελλάδα και Κύπρος κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν από το Ιράν

by admin
2 εβδομάδες ago
Next Post
Τουρκία: Το Ιντσιρλίκ μπαίνει στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Τουρκία: Το Ιντσιρλίκ μπαίνει στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Υπουργείο Οικονομικων: Νέα ΠΝΠ για να «ξεμπλοκάρει» η αγορά από τα capital controls

Υπουργείο Οικονομικων: Νέα ΠΝΠ για να «ξεμπλοκάρει» η αγορά από τα capital controls

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr