Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ πλευρά ζητά όπως το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο να έχει, σε μια συμφωνία, το δικαίωμα να χαράσσει «κατά μόνας» Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η τουρκική πλευρά έχει εγείρει και αυτό το ζήτημα, παραπέμποντας ουσιαστικά στις προδιαγραφές ενός πλαισίου συμφωνίας, που δεν συνάδει με τη λογική μιας ενωμένης χώρας. Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως υπήρξε αντίδραση από τη Λευκωσία, η οποία ενημέρωσε και ξένες κυβερνήσεις για τις θέσεις αυτές της τουρκικής πλευράς.
Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ενημερώθηκε επί τούτου, μεταξύ άλλων και η Ουάσινγκτον, με την κυπριακή κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως οι θέσεις αυτές κινούνται στη λογική δυο χωριστών κρατών και βασικά εξυπηρετούν τρίτες χώρες, στην προκειμένη περίπτωση την Τουρκία. Η θέση αυτή της τουρκικής πλευράς, που αφορά το θέμα της ΑΟΖ, αποσκοπεί πρωτίστως στην εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων και διαχρονικών σχεδιασμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Άγκυρα επιδιώκει να ελέγξει την περιοχή νοτίως της, δηλαδή την Κύπρο και τις θάλασσές της και να δημιουργήσει μια ζώνη υπό τη δικαιοδοσία της που να συνορεύει με την ΑΟΖ της Αιγύπτου. Υπενθυμίζεται πως Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν υπογράψει «συμφωνία» οριοθέτησης με την Άγκυρα τότε (2011), να λαμβάνει την μερίδα του λέοντος. Κι όλες αυτές οι κινήσεις και ενέργειες γίνονται και ενόψει κινητικότητας στη Λευκωσία στο πεδίο της Ενέργειας.
Το 2017 αναμένονται γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ στις 22 Ιουλίου φέτος λήγει η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης. Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, την Τρίτη, για να συζητήσουν τα κεφάλαια της Ε.Ε. και της Οικονομίας. Την ίδια ημέρα θα βρίσκεται στην Κύπρο για επαφές, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ.
hellasforce.com






