• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Παρασκευή, 12 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το Ελληνικά “αντίμετρα” στο τουρκικό αεροπλανοφόρο “TCG ANADOLU” – Ανάλυση

10 έτη ago
in ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
0
Το Ελληνικά “αντίμετρα” στο τουρκικό αεροπλανοφόρο “TCG ANADOLU” – Ανάλυση
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Γράφει ο Στέφανος Πέππας

Ναυπήγηση του Τουρκικής κατασκευής πλοίου Αμφιβίων Επιχειρήσεων.

Μεγάλη έκταση στον τουρκικό τύπο πήρε στις 30 Απριλίου η απαρχή της ναυπήγησης του L-408 TCG Anadolu, Τουρκικού πλοίου αμφιβίων επιχειρήσεων.  Από το πλοίο τελικά θα επιχειρούν και μαχητικά αεροσκάφη F-35B (SVTOL) κάνοντας έτσι την πρώτη επίσημη αναφορά για τη χρήση μαχητικών από το πλοίο αφού μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ότι το σκάφος θα είναι φορέας ελικοπτέρων. Το L-408 TCG Anadolu αποτελεί παρόμοιο σκάφος με το Ισπανικό «Juan Carlos 1».

 Δείτε περιγραφή και σχέδιο του πλοίου.

Το Τουρκικό σκάφος θα φέρει έξι ή δώδεκα μαχητικά τύπου F-35B, οπότε ανάλογα διαμορφώνεται και ο αριθμός επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων, ανάλογα την αποστολή. Θα διαθέτει περιστροφικό εκτοξευτή αντιαεροπορικών πυραύλων ΜΚ-49, δύο συστήματα εγγύς υποστήριξης Phalanx Block 1B CIWS και πέντε σταθεροποιημένες πλατφόρμες, για πυροβόλα ενώ θα κινείται αποκλειστικά με ντίζελ σε αντίθεση με το Ισπανικό. Το σύστημα πρόωσης, θα αποτελείται από πέντε κινητήρες τύπου MAN 16V32/40 ισχύος 7.680kW ανά κινητήρα, ενώ θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα έως 21 κόμβων με την αυτονομία του να υπολογίζεται στα 9.000 μίλια.

Από Ελληνικής πλευράς λόγω απουσίας εξοπλιστικού προγράμματος αγοράς σύγχρονων τορπιλών για τα υπάρχοντα υποβρύχια ή εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων σκαφών του στόλου και των μαχητικών της ΠΑ, τα “αντίμετρα” στο τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο “TCG ANADOLU” μπορεί να είναι τα ήδη ευρισκόμενα στο Οπλοστάσιό μας.

   Τα EXOCET είναι από τα πιο δημοφιλή κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας – επιφανείας στις ναυτικές δυνάμεις του δυτικού ημισφαιρίου. Η καταγεγραμμένη πολεμική τους δράση είναι πλούσια και οι επιδόσεις τους εξαιρετικές. Του λόγου το αληθές προκύπτει από το γεγονός, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βλημάτων που εκτοξεύθηκαν σε συνθήκες μάχης βρήκαν τους στόχους τους.

 Στο ελληνικό οπλοστάσιο τα συγκεκριμένα βλήματα βρίσκονται από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Μάλιστα, το Πολεμικό Ναυτικό ήταν το πρώτο ναυτικό παγκοσμίως που εισήγαγε στο οπλοστάσιο του το Κατευθυνόμενο Βλήμα (Κ/B) Εxocet MM38 μέσω του προγράμματος ναυπήγησης των τεσσάρων πυραυλάκατων τύπου “Combattante ΙΙ”.

Φορείς των Exocet MM40 Block3 είναι τα Ταχέα Περιπολικά Σκάφη (ΤΠΚ) Γρηγορόπουλος (Ρ70) και ΤΠΚ Ρίτσος (Ρ71), και  το τέταρτο και πέμπτο πλοίο τύπου Super Vita της κλάσης Ρουσέν.

Οι τρεις κύριες διαφορές του Block3, συγκριτικά με το Block2, είναι η κατά πολύ βελτιωμένη εμβέλειά του που αγγίζει τα 100 ν.μ, η δυνατότητα εκδήλωσης επίθεσης εναντίον ελλιμενισμένων πλοίων ή στόχων στην ξηρά και οι δυνατότητες εκδήλωσης επιθέσεων κορεσμού.

Έτσι, ενώ το Block2 με εμβέλεια μόλις 39ν.μ χαρακτηρίζεται ως ένα βλήμα, αυτόνομης κατεύθυνσης, επιφανείας – επιφανείας, μικρών – μεσαίων αποστάσεων, το Block3 ανήκει σαφέστατα στην κατηγορία μεσαίων-μεγάλων αποστάσεων και χαρακτηρίζεται ως πολλαπλών ρόλων αφού, πέρα από στόχους επιφανείας, μπορεί να προσβάλλει παράκτιους και επάκτιους στόχους (coastal attack και coastal land attack).

 Γενική περιγραφή και τεχνικά χαρακτηριστικά

Το EXOCET MM40 Block3 έχει μήκος 5,95m, διάμετρο 0,35cm, άνοιγμα πτερυγίων 1.13μ. και το συνολικό του βάρος ανέρχεται στα 780χλγ. Ξεκινώντας από την κορυφή και καταλήγοντας στην ουρά, το βλήμα διαχωρίζεται στα παρακάτω τμήματα:

❚ Τον αισθητήρα (Homing Head Seeker)

❚ Το τμήμα κατεύθυνσης (Guidance section)

❚ Την κεφαλή μάχης (Warhead)

❚ Τη δεξαμενή καυσίμου (Fuel tank)

❚ Τον κινητήρα πορείας (Turbojet engine)

❚ Τον προωθητικό κινητήρα (booster)

Για την καταστροφή του στόχου, το Exocet MM40 Block3 είναι εφοδιασμένο με τη χαλύβδινου περιβλήματος κεφαλή μάχης, συνολικού βάρους 155Kg που φέρει και η έκδοση Block2. Ακολουθείται η ίδια φιλοσοφία των δύο πυροσωλήνων: προσεγγίσεως για στόχους με μικρή ανακλαστική επιφάνεια (επιπέδου ΤΠΚ και μικρότεροι) και προσκρούσεως για μεγαλύτερους.

Η εκρηκτική ύλη είναι τύπου 60/40 HEXOLITE και το περίβλημα έχει δυνατότητα διάτρησης χάλυβα πάχους 12mm. Στην περίπτωση όπου επιλεγεί ο πυροσωλήνας προσκρούσεως, η έκρηξη της κεφαλής γίνεται με καθυστέρηση 14ms από τη στιγμή που το βλήμα συγκρουστεί με το στόχο. Κατά αυτόν τον τρόπο η έκρηξη πραγματοποιείται στο εσωτερικό του.

Στην περίπτωση που επιλεγεί ο πυροσωλήνας προσεγγίσεως η έκρηξη πραγματοποιείται όταν ληφθεί πληροφορία μηδενικής απόστασης του στόχου από τον αισθητήρα. Από την έκρηξη παράγεται μεγάλος αριθμός θραυσμάτων με σκοπό την καταστροφή της υπερκατασκευής και των κεραιών του στόχου.

Οι αεροεκτοξευόμενοι πύραυλοι ASM AM-39 Exocet Block II που φέρουν τα Mirage-2000 αποτελούν ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η Δυτική Βιομηχανία στους εκάστοτε τομείς. Ο δε ΑΜ-39 Exocet παραλήφθηκε την περίοδο μετά την κρίση των Ιμίων το 1996. Η ύπαρξη στο οπλοστάσιο της ΠΑ αεροεκτοξευόμενων αντιπλοϊκών πυραύλων όπως ο Exocet της δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα.  Μέγιστη εμβέλεια περίπου 70 Km (36 nm στην βάση δεδομένων του CMANO) Μέγιστη ταχύτητα 620 κόμβοι ή 0.94 Mach Ρυθμός ανόδου 20470 πόδια/λεπτό Ύψος άφεσης 200-35000 πόδια Εκτιμώμενη Εμβέλεια ενεργού ερευνητή ραντάρ 5 nm Εκτιμώμενη Εμβέλεια παθητικού ερευνητή αντι-ραντάρ 10nm

Ένας επιπλέον λόγος που δεν θα υπάρχει τοπική Τουρκική αεροπορική δραστηριότητα είναι η ύπαρξη των συστοιχιών  S-300 στο νησί της Κρήτης οι οποίες απλώνουν μια ομπρέλα προστασίας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Στο βίντεο προσομοιώνεται το σενάριο βύθισης της τουρκικής ναυαρχίδας F 246 Salihreis απο πακέτο TASMO Mirage 2000 με Exocet AM39. Χρησιμοποιήθηκε ο προσομοιωτής αεροναυτικών επιχειρήσεων CMANO και το πρόγραμμα ezvid για την καταγραφή του video.

Υποβρύχιοι Κυνηγοί

Ένας άλλος φοβερός αντίπαλος για αυτούς τους μεγάλους στόχους όπως το αμφίβιο μητρικό Σκάφος, είναι τα υποβρύχια. Δεν πέρασε πολύς καιρός από Νατοϊκή άσκηση στην οποία το Υ/Β Πιπίνος το οποίο είναι συμβατικό εκσυγχρονισμένο τύπου 209/1200 έβαλε και βύθισε με τις τορπίλες του ένα πυρηνοκίνητο υπερσύγχρονο Βρετανικό Υ/Β το οποίο μάλιστα δεν μπόρεσε ούτε καν να ανιχνεύσει από πού του ήρθαν οι τορπίλες. Υποψιάζεται κανείς τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει ένα εκπαιδευμένο πλήρωμα Υ/Β σε τέτοιους στόχους. Η προμήθεια σύγχρονων τορπιλών θα ηταν το ιδανικότερο δώρο για τους Υποβρυχιάδες μας αυτή την περίοδο.

Ασύμμετρος Πόλεμος

Το πρωί της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου 2000, το αντιτορπιλικό USS Cole, βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Άντεν για πετρέλευση. Γύρω 11:18 τοπική ώρα (8:18 UTC), ένα μικρό σκάφος από fiberglass που μετέφερε εκρηκτικά και δύο βομβιστές αυτοκτονίας πλησίασε το αριστερό πλευρό του Αντιτορπιλικού και εξερράγη δημιουργώντας βαθύ ρήγμα 40-επί-60-ποδών. Περίπου 200-300 kg ήταν τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν.

Αντίστοιχα μικρά σκάφη από ειδικά εκπαιδευμένες μονάδες μπορούν να προσεγγίσουν υπό την κάλυψη σκότους και να «βεντουζώσουν» στα πλευρά πολεμικών πλοίων τα εκρηκτικά τους. Κάθε ομοιότητα με τα πυρπολικά του Κανάρη, Τομπάζη, Πιπίνου είναι απόλυτα θεμιτή!

Ο Πόλεμος είναι ο Πατήρ των πάντων και μια από τις δυσκολότερες τέχνες Στρατηγικής.

Η υπεροπλία μπορεί να αντισταθμιστεί με έξυπνους και φονικούς τρόπους, αρκεί να υπάρχει η θέληση, η ικανότητα και το «δαιμόνιο» .

Πηγές:

MBDA, Πτήση και Διάστημα, Türk Savunma Sanayii, ΓΕΝ, Defence Greece Media
militaire.gr

Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Ελλάδα: Εξωτερική απειλή και εσωτερική αδυναμία – Η ανάλυση Μωραΐτη για τη “Γαλάζια Πατρίδα”, τα 12 μίλια, και την ανάγκη εθνικής στρατηγικής
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελλάδα: Εξωτερική απειλή και εσωτερική αδυναμία – Η ανάλυση Μωραΐτη για τη “Γαλάζια Πατρίδα”, τα 12 μίλια, και την ανάγκη εθνικής στρατηγικής

by admin
2 εβδομάδες ago
Σε ΑΜΟΚ οι Τούρκοι με χάρτη της ΕΕ που δείχνει την Ελλάδα στα 12 ναυτικά μίλια!
Slider

Σε ΑΜΟΚ οι Τούρκοι με χάρτη της ΕΕ που δείχνει την Ελλάδα στα 12 ναυτικά μίλια!

by admin
3 εβδομάδες ago
Τα τουρκικά ΜΜΕ «βλέπουν» σύγκρουση με την Ελλάδα το φθινόπωρο
Slider

Τα τουρκικά ΜΜΕ «βλέπουν» σύγκρουση με την Ελλάδα το φθινόπωρο

by admin
1 μήνα ago
«Η πληγωμένη» Τουρκία γίνεται επικίνδυνη – Στρατηγός Ταμουρίδης: Απειλές, αναθεωρητισμός, και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου – Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα νησιά «απόρθητα κάστρα»
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Η πληγωμένη» Τουρκία γίνεται επικίνδυνη – Στρατηγός Ταμουρίδης: Απειλές, αναθεωρητισμός, και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου – Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα νησιά «απόρθητα κάστρα»

by admin
1 μήνα ago

Βοηθήστε μας να μείνουμε μάχιμοι με μια μικρή συνεισφορά.

Προτεινόμενα

Ν. Παπαδόπουλος: Νέο «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών ρεύματος καταγγέλλουν τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές»

Ν. Παπαδόπουλος: Νέο «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών ρεύματος καταγγέλλουν τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές»

5 ημέρες ago
ΤΡΩΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΚΟΣΟΥΡ! ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ Η ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΡΩΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΚΟΣΟΥΡ! ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ Η ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΕΛΛΑΔΑ

2 ημέρες ago
Παρασκευή Σιδέρη: Η Αιθιοπία του χθες, η Αιθιοπία του σήμερα και στο βάθος κήπος τα παιδιά των πρωτοκόλλων..

Παρασκευή Σιδέρη: Η Αιθιοπία του χθες, η Αιθιοπία του σήμερα και στο βάθος κήπος τα παιδιά των πρωτοκόλλων..

7 ημέρες ago

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Δημοφιλή Άρθρα

  • «Οι κάτοικοι νίκησαν – Και τώρα αποκαλύπτουν τον απόλυτο οδηγό εναντίον των κέντρων δεδομένων AI»

    «Οι κάτοικοι νίκησαν – Και τώρα αποκαλύπτουν τον απόλυτο οδηγό εναντίον των κέντρων δεδομένων AI»

    21 shares
    Share 8 Tweet 5
  • Φοβερό Βίντεο! Nεαρός Ουκρανός τα «βάζει» μόνος του με ομάδα στρατολόγων και τους δέρνει για να σώσει συγγενή του.

    21 shares
    Share 8 Tweet 5
  • ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (11/6/2026)

    21 shares
    Share 8 Tweet 5
  • Γέροντας των Αγράφων – π. Παναγιώτης Τσιώλης… “Νά ποιός θα βγάλει την Ελλάδα από τον βούρκο της ακολασίας…”

    52 shares
    Share 21 Tweet 13
  • Νύχτα τρόμου στο Belfast… Κουκουλοφόροι κυνηγούν μετανάστες, καίνε σπίτια – Απίστευτη τροπή με εμπλοκή του Elon Musk

    17 shares
    Share 7 Tweet 4

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Triklopodia
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr