Σε ετοιμότητα να διαδεχθεί την ‘Αγγελα Μέρκελ βρίσκεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μόνο όμως εφόσον εκείνη αποχωρήσει από την κούρσα για την Καγκελαρία, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel» που θα κυκλοφορήσει αύριο. Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο κ. Σόιμπλε, πιο ισχυρός από ποτέ, θα μπορούσε, αν ήθελε, να ταρακουνήσει την εξουσία της κυρίας Μέρκελ.
«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στέλνει διπλό μήνυμα προς την Καγκελάριο: θα την βοηθήσει στον προεκλογικό αγώνα, αλλά είναι σε ετοιμότητα, εάν εκείνη αποχωρήσει», αναφέρει το Spiegel και επισημαίνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναδείχθηκε σε εναλλακτική λύση, από τη στιγμή που κατέστη σαφές ότι η Καγκελάριος δεν είναι πια «χωρίς εναλλακτική».
«Ο Σόιμπλε είναι σήμερα πιο ισχυρός από ποτέ. Εδώ και καιρό έχει αναχθεί σε ‘συναρχηγό’ της κυβέρνησης. Εάν ήθελε, θα μπορούσε να ταρακουνήσει την Καγκελαρία της Μέρκελ. Αλλά δεν θέλει. Απέρριψε όλους τους αντιπάλους της Μέρκελ που ήθελαν να τον πείσουν για ένα ‘πραξικόπημα’. Πρώτον επειδή το θεωρεί χωρίς πιθανότητες επιτυχίας και δεύτερον επειδή με την Μέρκελ τον συνδέει μια συμφωνία ανταποδοτικότητας». Εκείνος, συνεχίζει το δημοσίευμα, την καλύπτει στο κόμμα και σε αντάλλαγμα εκείνη θα τον φροντίσει μετά τις εκλογές «με αυτή την κορυφαία θέση» στην κυβερνητική εξουσία, χωρίς την οποία δεν μπορεί πλέον να φανταστεί τη ζωή του. Αυτό, σύμφωνα με το Spiegel, είναι ταυτόχρονα και το τραγικό. «Νούμερο 1 θα γίνει μόνο εάν εκείνη τα παρατήσει».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι στην πραγματικότητα είναι η αδυναμία της Μέρκελ που τροφοδοτεί τη δική του δύναμη, αλλά και ότι στην Καγκελαρία υπάρχει μεγάλη ανακούφιση για το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Βουλή. Την ίδια ώρα όμως, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δεν του αρκεί πλέον να ορίζει την οικονομική πολιτική», αλλά θεωρεί ότι οι ικανότητές του είναι πιο διευρυμένες, για αυτό και αναμιγνύεται σε όλα τα θέματα, όπως το προσφυγικό, η πολιτική στην Αφρική, ακόμη και η μεταρρύθμιση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.
«Για τους φίλους του ο Σόιμπλε είναι κάτι σαν κρυφός επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της “CDU AE”, που στέκεται πιστός δίπλα στην επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίσει και ότι το επιχειρηματικό μοντέλο εξακολουθεί να είναι σωστό», καταλήγει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.
“Οι αγορές φοβούνται το τέλος της Μέρκελ”
Το ενδεχόμενο ενός τέλους στην εποχή Μέρκελ φοβίζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές ,εκτιμά σε κύριο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt σημειώνοντας ότι πιθανή αποχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου από την πολιτική σκηνή στην Ευρώπη θα προκαλέσει πολιτική αβεβαιότητα.
Πολλοί οικονομικοί εμπειρογνώμονες δεν βλέπουν θετική εναλλακτική λύση στην καγκελαρία μετά την ενδεχόμενη αποχώρηση της Άγγελα Μέρκελ, γράφει η Die Welt.
“H παγκόσμια ελίτ των επενδυτών θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομία δεν απειλείται ούτε καν από την προοπτική ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να ονομάζεται Ντόναλντ Τραμπ, αλλά από την αποχώρηση της Μέρκελ από την καγκελαρία .Η έντονη ανησυχία για την Γηραιά ήπειρο δεν οφείλεται μόνο στο Brexit και την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη,αλλά στην πιθανή ρήξη μεταξύ του βαυαρού εταίρου της Μέρκελ, Χορστ Σιχόφερ και της καγκελαρίου…Στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο φόβος που αναπτύσσεται αφορά το πιθανό τέλος στην εποχή Μέρκελ. Παρά το γεγονός ότι η ίδια η καγκελάριος δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους,χωρίς τη στήριξη βαυαρικού Χριστιανοκοινωνικού κόμματος θα είναι πολύ δύσκολο να επιβληθεί μια νέα υποψηφιότητα για την καγκελάριο Μέρκελ.”Μια αποχώρηση της Μέρκελ που είναι ένας σημαντικός πυλώνας της γερμανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής σταθερότητας θα προκαλέσει επιπλέον αβεβαιότητα», λέει η Τίνα Φόρτντμαν , πολιτική αναλύτρια στην αμερικανική τράπεζα Citibank,εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης στην Ευρώπη θα αυξηθεί.”Μια πιθανή αποχώρηση της Μέρκελ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η αντίδραση της αγοράς θα ήταν εξαιρετικά αρνητική”, λέει και ο Γιάκομπ Κίρκεργκαρντ ,αναλυτής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον, μιλώντας στο Bloomberg.”.
Ο διάδοχος της Μέρκελ θα ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα μια πιο συντηρητική δημοσιονομική πολιτική και θα είναι άγνωστο αν η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τις δεσμεύσεις της Ευρώπης θα επιστρέψει στο προσκήνιο,” λέει ο Κίρκεργκαρντ. “Αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω αβεβαιότητα” πρόσθεσε.
Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη δύναμη των επενδυτών,επισημαίνει η Die Welt. Με τα δισεκατομμύρια και τις αποφάσεις τους μπορούν να σφραγίσουν την άνοδο ή την πτώση ολόκληρων εθνών ή περιοχών. «Μια μεγαλύτερη αβεβαιότητα επιβαρύνει την προθυμία τους να επενδύσουν, και αυτό με τη σειρά του έχει αρνητική επίδραση στην απασχόληση και την ανάπτυξη», λέει ο Νίκολας Μπλουμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ
militaire.gr






