Κάθετος ήταν ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Choe Il, σε ότι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, προαναγγέλλοντας νέες πυρηνικές δοκιμές και μάλιστα πολύ σύντομα.
“Όσον αφορά την έκτη πυρηνική δοκιμή, δεν γνωρίζω την προγραμματισμένη ώρα για αυτό, καθώς είμαι εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι στη χώρα μου … Ωστόσο, μπορώ να πω ότι η πυρηνική δοκιμή θα διεξαχθεί στον τόπο και στον χρόνο όπως αποφασίστηκε από τον ανώτατο ηγέτη μας Kim Jong-un”.
Ο ίδιος τόνισε πως οι διεθνείς κυρώσεις δεν θα έχουν καμία απολύτως επίπτωση στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ ούτε και πρόκειται ποτέ να αποτρέψουν την Βόρεια Κορέα από το να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα.
Συνεχίζοντας τη συνέντευξή του στο Sky News, ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος εξήγησε πως ο λόγος που η Β.Κορέα δοκιμάζει με επιτυχία τα πυρηνικά της, είναι να έχει τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης σε περίπτωσης αμερικανικής επίθεσης.
“Αναπτύσσουμε την πυρηνική μας δύναμη για να ανταποκριθούμε σε αυτού του είδους τις επιθέσεις από τις ΗΠΑ. Αν οι ΗΠΑ επιτεθούν, ο στρατός και ο λαός μας είναι πλήρως έτοιμοι να ανταποκριθούν σε κάθε είδους επίθεση”.
Σημειώνεται πως η Βόρεια Κορέα έχει διεξάγει μέχρι σήμερα συνολικά 5 πυρηνικές δοκιμές, εκ των οποίων πολλές χαρακτηρίστηκαν ως αποτυχημένες.
Η Δύση ωστόσο ανησυχεί στο γεγονός πως η Πιονγιάνγκ ενδεχομένως να εξελίξει στο άμεσο μέλλον το πυρηνικό της οπλοστάσιο, προκαλώντας ευρύτερη αποσταθεροποίηση στην κορεατική χερσόνησο και όχι μόνο.






