• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Σάββατο, 20 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΔΙΕΘΝΗ

S-400 για την Τουρκία: Το παιχνίδι αλλάζει – Ποια τα περιθώρια αντίδρασης της ΠΑ σε Θράκη και Αιγαίο

9 έτη ago
in ΔΙΕΘΝΗ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Το  σύστημα S-400 συνιστά το πιο επίφοβο αντιαεροπορικό σύστημα σήμερα στον κόσμο. Μετά την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου ότι η Τουρκία προχώρησε με τη Ρωσία στην υπογραφή της συμφωνίας η κατάσταση στο Αιγαίο αλλάζει δραματικά.

Η τουρκική Αεράμυνα  εξοπλισμένη με το Triumph θα έχει τη δυνατότητα προσβολής των μαχητικών της ΠΑ δυνητικά και εάν εξοπλιστεί με το βλήμα 40N6 από αποστάσεις της τάξης των 400 χλμ.

Το υποθετικό τόξο που θα μπορεί να καλύπτει το σύστημα εάν είναι τοποθετημένο στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκαλεί δέος. Χρησιμοποιώντας τους πυραύλους 40N6E μπορεί να ελέγξει ια περιοχή μέχρι την Καβάλα στα δυτικά και κινούμενο νοτιότερα περνά πάνω από την Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο στο κεντρικό Αιγαίο για να καταλήξει καλύπτοντας την Λέσβο στη Χίο!

Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί μια από τις δύο κύριες τοποθεσίες που πρόκειται να αναπτυχθεί με την άλλη να είναι η περιοχή της Άγκυρας. Από την Κωνσταντινούπολη πάντως το S-400 θα μπορεί να προστατεύει στις κρίσιμες ναυτικές εγκαταστάσεις (ναυπηγεία, ναυστάθμους) που διατηρεί το τουρκικό  Ναυτικό στη Θάλασσα του Μαρμαρά όπως και τις αεροπορικές βάσεις του Εσκισεχίρ, του Μπαλικεσίρ και της Μπαρντίμα μεταξύ άλλων.

Από την Άγκυρα to S-400 καλύπτει όλη την κεντρική Τουρκία φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Μεσογείου.

Η τοποθέτηση ενός πλήρους συστήματος για παράδειγμα στη Σμύρνη για την προστασία του εκεί ναύσταθμου ουσιαστικά «κλειδώνει» όλο το κεντρικό Αιγαίο φτάνοντας η εμβέλεια των πυραύλων του έως και 40 χλμ. δυτικά από τη Κόρινθο!

Με άλλα λόγια αεροσκάφη που θα απογειώνονται από την 114ΠΜ στην Τανάγρα θα είναι αμέσως στόχοι του συστήματος, ενώ τα βλήματα θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και στην 111ΠΜ στην Νέα Αγχίαλο.

Φυσικά ούτε λόγος για τα readiness που θα επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο ή την 130 ΣΜ στη Λήμνο.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα το έργο των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ γίνεται εξαιρετικά δύσκολο σε σημείο που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της εξεύρεσης αντιμέτρων.

Το τουρκικό S-400 σε συνδυασμό με τα F-35 πρόκειται να διαμορφώσουν ένα πανίσχυρο και επίφοβο σύνολο αεράμυνας το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σε αντίθετη περίπτωση ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΠΑ θα ανατραπεί πλήρως.

Φυσικά αποστολές SEAD με τις υπάρχουσες τακτικές θα πρέπει α αναθεωρηθούν.

Επομένως η προμήθεια των S-400 από την τουρκική Αεροπορία θέτει εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα στις αποστολές της ΠΑ σχεδόν απαγορευτικά.

Η ΠΑ διαθέτει σήμερα μια σειρά όπλων μακράς ακτίνας για την προσβολή στρατηγικών στόχων (μεταξύ αυτών και Α/Α συστημάτων) αλλά μόνο ένας από τους τύπους αυτούς διαθέτει ικανή εμβέλεια και αυτό είναι το SCALP-EG.

Τα υπόλοιπα όπλα που θα μπορούσαν να περιγραφούν ως μακράς ακτίνας είναι τα AGM-154C  JSOW (εμβέλεια 22-130 χλμ.), GBU-31 JDAM (28 χλμ.), AFDS (9,5 χλμ. – 26 χλμ.).

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται εύκολα πως σε μια υποθετική περίπτωση προσβολής του τουρκικού δικτύου Αεράμυνας μόνο τα SCALP-EG θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια του αεροσκάφους υπό την έννοια της εκτόξευσης από ασφαλή απόσταση (εμβέλεια των SCALP-EG 560 χλμ. +).

Οι δυνατότητες αντίδρασης της ΠΑ

Αναμφισβήτητα ο εξοπλισμός της ΠΑ με όπλα πολύ μακράς ακτίνας είναι η μοναδική κίνηση που θα μπορούσε να γίνει την συγκεκριμένη περίοδο.

Φυσικά η πρώτη σκέψη οδηγεί στο όπλο AGM-158 JASSM το οποίο με κεφαλή 450 χλγρ. και εμβέλεια 370 χλμ. είναι μια από τις λύσεις που θα μπορούσαν να προταθούν.

Σύμφωνα όμως με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η έκδοση AGM-158 θα σταματήσει να παράγεται δίνοντας τη θέση της στον JASSM-ER ο οποίος έχει εμβέλεια 1000 χλμ. (!)

Στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να προκύψουν προβλήματα αποδέσμευσης του συγκεκριμένου βλήματος στην Ελλάδα, αλλά η αμερικανική υπηρεσία αμυντικών εξαγωγών κι συνεργασίας DSCA είε ανακοινώσει την έγκριση πολωνικού αιτήματος για την πώληση στη χώρα 70 AGM-158B JASSM-ER. Η αποδέσμευση επομένως  για την Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλειστεί,

Αντίστοιχα η τουρκική Αεροπορία για την προσβολή των S-300 αλλά και σειράς άλλων στόχων ανέπτυξε το βλήμα SOM-J το οποίο θα μπορεί να μπορεί να μεταφέρεται τόσο επί αεροσκαφών F-16/F-4 (SOM) όσο και επι αεροσκαφών F-35.

Σε ότι αφορά τους SCALP-EG το απόθεμα βρίσκεται στα 91 βλήματα και στους AGM-154  στους μόλις 40. Υπάρχει δηλαδή ένα απόθεμα 131 βλημάτων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεν, εναντίον των S-400 , αλλά είναι φυσικό πως ανάγκη θα υπάρξει για μια πλειάδα άλλων στόχων για να εξαντληθεί το απόθεμα μόνο ενός ή δύο συστημάτων. Η ενίσχυση επομένως με περισσότερα βλήματα των αποθεμάτων (κυρίως των SCALP-EG) θεωρείται ως  επιβεβλημένη.

Η δυνατότητα του S-400 να προσβάλλει στόχους στα 400 χλμ. μέγιστη απόσταση δε σημαίνει βέβαια ότι θα είναι πάντα μια τέτοια συνθήκη ικανή. Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες όπως το τουρκικό απόθεμα των βλημάτων 40N6E (και με την προϋπόθεση ότι θα τα παραδώσει η Ρωσία) ή των βλημάτων 48N6E2 των 200 χλμ. ή των  48N6E3 των 250 χλμ.

S-300 Vs S-400

Στην περίπτωση πάντως που η τουρκική Αεροπορία επιλέξει την τοποθέτηση των συστημάτων στην Κωνσταντινούπολη, κίνηση με σαφείς αναφορές στον έλεγχο του βόρειου Αιγαίου, η ΠΑ θα πρέπει να απαντήσει με αντίστοιχη μετακίνηση των S-300PMU-1 από την Κρήτη ή στην Θράκη ή στην Λήμνο.

Εάν ταυτόχρονα γίνει προμήθεια των βλημάτων 48Ν6Ε2 των 200 χλμ. τα οποία είναι συμβατά και με το S-300, σε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης του συστήματος, τότε θα ασκηθεί μια ίση πίεση δυτικά αυτή τη φορά στην τουρκική Αεροπορία. Η συγκεκριμένη κίνηση δε θα έχει καμία επίπτωση στην επιχειρησιακή λειτουργία των τουρκικών αντιαεροπορικών συστημάτων, όπως είναι ευνόητο, αλλά θα δημιουργήσει ένα απαγορευτικό χώρο και για την τουρκική Αεροπορία.


pronews.gr

Tags: slide7
Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Συναγερμός στο Κίεβο από φήμες για πραξικόπημα κατά Zelensky με χτύπημα σε υπόγειο καταφύγιο – Medvedev: Τέλος οι κανόνες
Slider

Συναγερμός στο Κίεβο από φήμες για πραξικόπημα κατά Zelensky με χτύπημα σε υπόγειο καταφύγιο – Medvedev: Τέλος οι κανόνες

by admin
5 ώρες ago
Η Ανθρωπότητα κρατά την Ανάσα της… Πάμε για Μετωπική Πυρηνική – Το Κρεμλίνο Προειδοποιεί ότι Επίκειται μια «Καταστροφική Απάντηση» …
Slider

Η Ανθρωπότητα κρατά την Ανάσα της… Πάμε για Μετωπική Πυρηνική – Το Κρεμλίνο Προειδοποιεί ότι Επίκειται μια «Καταστροφική Απάντηση» …

by admin
6 ώρες ago
Άνταμς: Η ειρήνη πέθανε – Το Ισραήλ σαμποτάρει τα πάντα, το Ιράν κλείνει τα Στενά, η παγκόσμια κατάρρευση έρχεται
Slider

Άνταμς: Η ειρήνη πέθανε – Το Ισραήλ σαμποτάρει τα πάντα, το Ιράν κλείνει τα Στενά, η παγκόσμια κατάρρευση έρχεται

by admin
7 ώρες ago
Ο Κόσμος Εκτροχιάζεται… Οι Ουκρανοί Διέσχισαν τον Ρουβίκωνα – Προ των θυρών Ρωσικό Τελεσίγραφο & μετά Χρήση Πυρηνικών
Slider

Ο Κόσμος Εκτροχιάζεται… Οι Ουκρανοί Διέσχισαν τον Ρουβίκωνα – Προ των θυρών Ρωσικό Τελεσίγραφο & μετά Χρήση Πυρηνικών

by admin
11 ώρες ago
Next Post
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ Π.Ν

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ Π.Ν

Έπιασαν δουλειά τα funds για τα «κόκκινα» δάνεια – Κατασχέσεις καταστημάτων και πολυτελών κατοικιών

Έπιασαν δουλειά τα funds για τα «κόκκινα» δάνεια - Κατασχέσεις καταστημάτων και πολυτελών κατοικιών

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr