Επιστήμονες στην Βρετανία, με επικεφαλής μια Ελληνίδα,
δημιούργησαν νανοσωματίδια χρυσού μεγέθους έως 100 νανομέτρων (διασεκατομμυριοστών του μέτρου), τα οποία μπορούν να εισχωρήσουν και στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία του σώματος και να καταγράψουν την κυκλοφορία του αίματος μέσα σε αυτά.
Η δυνατότητα παρακολούθησης του αγγειακού δέντρου και στα πιο μικρά «κλαράκια» του, στα πιο μικρά αγγεία, μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για αφανείς κινδύνους όπως η φλεγμονή των αγγείων, η θρόμβωση ή η ανάπτυξη μικρών όγκων. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει η νανοτεχνολογία.
Ελπίζουμε φυσικά να μείνουμε σε αυτό και η νανοτεχνολογία να μην χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να γίνονται άλλου είδους παρεμβάσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά στο DNA.
Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές, όπως αναφέρεται, θα είναι να μελετήσουν με ποιον τρόπο τα νανοσωματίδια θα είναι δυνατό να εισαχθούν με κατευθυνόμενο τρόπο μέσα στο σώμα, καθώς επίσης να διερευνήσουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν για υπέρυθρη απεικόνιση.






