• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Σάββατο, 20 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Παρασκήνιο στην ενέργεια: Γιατί ο κ. Γ. Σταθάκης βιάστηκε να νομοθετήσει νύχτα σε άσχετο νομοσχέδιο;

9 έτη ago
in ΕΝΕΡΓΕΙΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Παραμένουν τα ερωτηματικά που προκάλεσε η τροπολογία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για τους υβριδικούς σταθμούς παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας σε νησιά, που δεν συνδέονται με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού. Ως γνωστόν η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή νύχτα, σε άσχετο με τα ενεργειακά  νομοσχέδιο (αφορούσε τα αυθαίρετα) και ενώ είχε τελειώσει η επεξεργασία και οι συζητήσεις στην Επιτροπή. Κανείς από τους βουλευτές δεν αναρωτήθηκε τι ακριβώς αφορά το άρθρο 1 της τροπολογίας, που κάτι έλεγε περί υβριδικών συστημάτων και έτσι έλαβε 250 θετικές ψήφους χωρίς την παραμικρή συζήτηση. Άλλωστε ήταν βράδυ Παρασκευής (13/10/2017) και όλοι ήθελαν να φύγουν.

Ανοίγουν πόρτες και παράθυρα

Η Βουλή ενέκρινε λοιπόν λίγες ημέρες μετά ένα νομοθέτημα που ανοίγει πόρτες και παράθυρα για την ενίσχυση κάποιων υβριδικών έργων ΑΠΕ με το παλιό καθεστώς ενισχύσεων το οποίο έχει καταργηθεί στο πλαίσιο των αλλαγών της ευρωπαϊκής πολιτικής για πράσινη ενέργεια. Ένα καθεστώς προσοδοφόρο και ελκυστικό για όσους μπορούν ακόμη και σήμερα που έχει καταργηθεί να επωφεληθούν από αυτό.

Η ανάπτυξη των υβριδικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας (συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας μέσω αιολικών, φωτοβολταικών και μικρών υδροηλεκτρικών έργων) όπως και η τιμολόγηση της ενέργειας που παρέχουν στο σύστημα ρυθμίζεται από το νόμο 4414/2016 που αντικατέστησε τον νόμο του 2006 στο πλαίσιο μνημονιακής δέσμευσης για την εξυγίανση και βιωσιμότητα της αγοράς των ΑΠΕ.

Με βάση το νόμο του 2016 η ενέργεια που παράγεται από υβριδικούς σταθμούς τιμολογείται βάσει διαγωνιστικής διαδικασίας με ξεχωριστή τιμή για την ενέργεια που δίνεται απ ευθείας στο σύστημα και ξεχωριστή για την ενέργεια που αποθηκεύεται.

Ποιους ευνοεί

Η τροπολογία όμως του κ. Σταθάκη εξαιρεί από το νέο νόμο και εντάσσει στο προηγούμενο καθεστώς του 2006, όλα τα υβριδικά έργα που είχαν αδειοδοτηθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου του 2015 για να εγκατασταθούν σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Επίσης εξαιρεί τα υβριδικά που βρίσκονται σε μη διασυνδεδεμένα νησιά και έχουν ενταχθεί στο σύνολό ή τμήμα τους, σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα πριν την 31η/12/2015 και είναι στο τελικό στάδιο υλοποίησης.

Στο ειδικό αυτό καθεστώς σύμφωνα με την τροπολογία θα ενταχθούν δύο ακόμη πιλοτικά υβριδικά έργα σε μη διασυνδεδεμένα νησιά η ανάθεση των οποίων θα γίνει από τη ΡΑΕ μέσω διαγωνισμού και τα οποία θα αποτελέσουν πιλότο για την ανάπτυξη αντίστοιχων έργων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα υβριδικά έργα στο εξής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά θα αναπτυχθούν βάσει του νόμου του 2006 κατά παρέκκλιση του θεσμικού πλαισίου που έχει εγκρίνει η ΕΕ και οι θεσμοί.

Η ενέργεια που θα παράγεται θα παρέχεται στο σύστημα βάσει 20ετούς σύμβασης και με τιμή που θα διαπραγματεύεται ο επενδυτής βάσει μελέτης κόστους με τη ΡΑΕ και με «ταβάνι» το υψηλό κόστος παραγωγής των πετρελαϊκών σταθμών της ΔΕΗ.

Η μέση εγγυημένη τιμή για την ενέργεια που παράγεται από υβριδικούς σταθμούς με το παλαιό καθεστώς που επαναφέρει η τροπολογία για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά ήταν 236 ευρώ/MWh, έναντι των 147 ευρώ/MWh του feed in premium και ακόμη χαμηλότερης τιμής που μπορεί να προκύψει από διαγωνιστική διαδικασία.

Το παλαιό καθεστώς προβλέπει επίσης αποζημίωση των υβριδικών μονάδων και για την διαθέσιμη ισχύ που μπορούν να παρέχουν (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) κάτι που δεν προβλέπει ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ.

Ο θόρυβος και τα ερωτήματα

Επιπλέον το παλαιό καθεστώς που επαναφέρει η τροπολογία προβλέπει αποζημίωση σε εγγυημένη τιμή για 20 χρόνια ενώ ο νόμος του 2016 προβλέπει ότι έαν κατασκευαστεί  διασύνδεση του νησιού η ενέργεια από το υβριδικό θα πληρώνεται στην οριακή τιμή του συστήματος συν κάποιο premium.

Ο θόρυβος που προκάλεσε η τροπολογία στην αγορά ηλεκτρισμού ήταν μεγάλος και οι αναφορές σε φωτογραφική διάταξη που σπάει τον ανταγωνισμό αποτέλεσαν κοινή εκτίμηση.

Όσο δε για την προσπάθεια του κ. Σταθάκη να αμβλύνει τις εντυπώσεις μιλώντας την προηγούμενη Παρασκευή με non paper για ώριμα έργα  όπως αυτά του Άη Στράτη, της Τήλου και της Ικαρίας, μάλλον εντείνουν τα ερωτηματικά. Για ποιο ο κ. Σταθάκης βιάστηκε να νομοθετήσει νύχτα σε άσχετο νομοσχέδιο για έργα που όπως λέει είναι ώριμα από το 2015, όταν όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σύντομα θα φέρει στη Βουλή τουλάχιστον δυο ενεργειακά νομοσχέδια.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Πόσα και ποια υβριδικά έργα θα επωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις «Σταθάκη»;

mononews.gr
Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Ενεργειακή κατάρρευση… οδεύουμε σε tank bottom – Μετράμε μέρες μέχρι να «στεγνώσουν» οι αποθήκες πετρελαίου
Slider

Ενεργειακή κατάρρευση… οδεύουμε σε tank bottom – Μετράμε μέρες μέχρι να «στεγνώσουν» οι αποθήκες πετρελαίου

by admin
2 εβδομάδες ago
«Τα Παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου καταρρέουν – Ο Σνάιντερ προειδοποιεί για “πολύ οδυνηρές ελλείψεις” αυτό το καλοκαίρι»
Slider

«Τα Παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου καταρρέουν – Ο Σνάιντερ προειδοποιεί για “πολύ οδυνηρές ελλείψεις” αυτό το καλοκαίρι»

by admin
2 εβδομάδες ago
«Λιγνίτης: Είναι ψέμα πως μας υποχρέωσε η ΕΕ να διακόψουμε τη χρήση. Άλλωστε …οι ρύποι δεν έχουν σύνορα»
Slider

«Λιγνίτης: Είναι ψέμα πως μας υποχρέωσε η ΕΕ να διακόψουμε τη χρήση. Άλλωστε …οι ρύποι δεν έχουν σύνορα»

by admin
3 εβδομάδες ago
Mike Adams: Ο πόλεμος στο Ιράν αναγκάζει τον κόσμο να αγκαλιάσει την ενεργειακή επανάσταση! Η φωτεινή πλευρά του πολέμου
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Mike Adams: Ο πόλεμος στο Ιράν αναγκάζει τον κόσμο να αγκαλιάσει την ενεργειακή επανάσταση! Η φωτεινή πλευρά του πολέμου

by admin
3 εβδομάδες ago
Next Post
ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΜΕΓΑΛΟ «ΟΧΥΡΩΜΑ» ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΜΕΓΑΛΟ «ΟΧΥΡΩΜΑ» ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΧΛΙΔΗΣ! Τα…. κακομαθημένα πλουσιόπαιδα από τα Τίρανα προκαλούν στο Instagram (ΕΙΚΟΝΕΣ+VIDEO)

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΧΛΙΔΗΣ! Τα…. κακομαθημένα πλουσιόπαιδα από τα Τίρανα προκαλούν στο Instagram (ΕΙΚΟΝΕΣ+VIDEO)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr