Ερωτηματικό εάν η Κομισιόν έχει το κουράγιο να επιβάλλει κυρώσεις στην Ιταλία είπε ο Borghi
Στα ύψη παραμένει η αντιπαράθεση Ρώμης – Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019 ύστερα από τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν και ενώ απομένουν μόλις 4 ημέρες προκειμένου η Ιταλία να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό της.
Υπενθυμίζεται πως χθες η Κομισιόν δημοσιοποίησε στοιχεία βάσει των οποίων το έλλειμμα της Ιταλίας θα αυξηθεί σταδιακά, από 1,9% το 2018, σε 2,9% το 2019 και σε 3,1% του ΑΕΠ το 2020, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις εκτιμήσεις της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία κάνει λόγο για δημοσιονομικό έλλειμμα 1,8% το 2018, 2,4% το 2019 και 2,1% το 2020.
Πρόκειται για μια απόκλιση εκτιμήσεων που ασκεί περισσότερη πίεση στην Ιταλία προκειμένου να αναθεωρήσει τα στοιχεία της για το 2019, δεδομένου ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει προθεσμία έως τις 13/11 προκειμένου να υποβάλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού.
Κάτι τέτοιο όμως η Ρώμη δεν φαίνεται πως έχει διάθεση να το πράξει.
Και αντί για άμυνα περνά στην αντεπίθεση.
Χαρακτηριστικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Lega και επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Ιταλίας, Claudio Borghi, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως η Κομισιόν χρησιμοποίησε κατασκευασμένα στοιχεία για να κρίνει τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η ιταλική κυβέρνηση για το 2019.
«Παραμένει ερωτηματικό εάν η Κομισιόν θα έχει το «κουράγιο» να επιβάλλει κυρώσεις στην Ιταλία» υποστήριξε σύμφωνα με τη La Stampa ο Borghi
Σημειώνεται πως αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, G. Tria, ο οποίος και αυτός υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι λανθασμένες και ελλιπείς.
«Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ιταλικό έλλειμμα έρχονται σε έντονη αντίθεση με εκείνες της ιταλικής κυβέρνησης και προκύπτουν από μια ανακριβή και ελλιπή ανάλυση του προϋπολογισμού.
Λυπούμαστε που επισημαίνουμε αυτό το τεχνικό ολίσθημα εκ μέρους της Κομισιόν, το οποίο δεν θα επηρεάσει τη συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου με την Επιτροπή» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Tria, τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο της ιταλικής κυβέρνησης καθιστά σαφές πως θα συνεχίσει με τις δικές του εκτιμήσεις.






