Ο πρόεδρος Ποροσένκο βράβευσε τον πατριάρχη της νεοδημιουργηθείσας Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας, Φιλάρετο, για την συνεισφορά του στη δημιουργία της αυτοκέφαλης εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο απένειμε τον τίτλο του «Ήρωα της Ουκρανίας» στον Φιλάρετο Ντενισένκο, πατριάρχη της νεοδημιουργηθείσας Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, δήλωσε την Τρίτη η προεδρική υπηρεσία Τύπου.
Ο Ποροσένκο ανήγγειλε την πρόθεσή του να απονείμει τη διάκριση αυτή στον Φιλάρετο στις 8 Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δικαιολόγησε την απόφασή του ως ανταμοιβή για τη συνεισφορά του Φιλάρετου στον αγώνα για τη δημιουργία της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
«Τονίζω ότι το βραβείο σας αξίζει απολύτως», δήλωσε ο Ποροσένκο, όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου.
Ο Φιλάρετος ήταν ο ηγέτης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου (UOC-KP) από το 1995 και μέχρι να συγχωνευθεί με τη νέα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας στα μέσα Δεκεμβρίου του 2018, ως αποτέλεσμα του λεγόμενου συμβουλίου ενοποίησης στο Κίεβο.
Στις 6 Ιανουαρίου, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος παρέδωσε στον επικεφαλής της νεοϊδρυθείσας Ουκρανικής Εκκλησίας το διάταγμα ανεξαρτησίας ή Τόμο της αυτοκεφαλίας. Σύμφωνα με τον Τόμο, η αποκαλούμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα έχει δικαιοδοσία αποκλειστικά για την Ουκρανία και δεν θα εξουσιοδοτηθεί να διορίζει επισκόπους και να εγκαθιδρύει τις ενορίες της στο εξωτερικό, όντας εξαρτημένη ουσιαστικά από την Κωνσταντινούπολη.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του Συμβουλίου και την απόφαση της Κωνσταντινούπολης να χορηγήσει αυτοκεφαλία στο νέο θεσμό της Ουκρανίας.





