• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Δευτέρα, 8 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

F-16 Block 30/50: Δυστυχώς, αν δεν εκσυγχρονιστούν, μετά το 2025-2027 δεν θα διαθέτουμε Αεροπορία

7 έτη ago
in ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
0
F-16 Block 30/50: Δυστυχώς, αν δεν εκσυγχρονιστούν, μετά το 2025-2027 δεν θα διαθέτουμε Αεροπορία
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Total της Κροατίας, μετέδωσε στις 26 Σεπτεμβρίου ότι η διακλαδική επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών για την προμήθεια νέου μαχητικού, που έχει συσταθεί από το υπουργείο Άμυνας της χώρας, γνωστοποίησε στις 26 Σεπτεμβρίου ότι έχει λάβει συνολικά πέντε προτάσεις για την προμήθεια νέων μαχητικών και άλλες οκτώ για την προμήθεια μεταχειρισμένων! Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος επομένως, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ελληνική πρόταση για την πώληση μεταχειρισμένων F-16C/D Block 30, δεν αναφέρεται πουθενά…

Γράφει ο Στέργιος Θεοφανίδης

Πιο συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για την προσφορά μαχητικών F-35 και F-16V Block 70/72 από την πλευρά των ΗΠΑ, Rafale από την πλευρά της Γαλλίας και Gripen NG από την πλευρά της Σουηδίας. Η τελευταία φέρεται να προσφέρει και μεταχειρισμένα Gripen JAS 39C/D, ενώ και η Γαλλία από την πλευρά της φέρεται να έχει καταθέσει προσφορά για μεταχειρισμένα Mirage 2000, χωρίς να διευκρινίζεται ο τύπος.

Σε περίπτωση που οι Γάλλοι αναφέρονται σε Mirage 2000D, πρόκειται για μαχητικά με δυνατότητες αέρος-εδάφους μόνο, ενώ αν αναφέρονται σε Mirage 2000-5F οι δυνατότητες είναι αέρος-αέρος και περιορισμένες σε ρόλους αέρος-εδάφους. Στις προσφορές μεταχειρισμένων μαχητικών συγκαταλέγονται και τα ιταλικά Eurofighter-Typhoon Tranche 1 (δυνατότητες αέρος-αέρος μόνο !).

Οι Ιταλοί τα προσφέρουν προς πώληση, αναζητώντας λύσεεις χρηματοδότησης της προμήθειας 90 F-35 (60 F-35A και 30 F-35B), ενώ σε ό,τι αφορά στην προσφορά μεταχειρισμένων F-16, αναφέρονται τρεις χώρες: Η Νορβηγία και η Δανία με F-16A/B MLU και το Ισραήλ με F-16 Barak.

Αναφορά σχετική με προσφορά από την Ελλάδα για μαχητικά F-16C/D Block 30 δεν γίνεται στο δημοσίευμα… Αν και η αξιοπιστία του τελευταίου μένει να διερευνηθεί, τα αναγραφόμενα ανατρέπουν όσα είχαμε προ καιρού δημοσιεύσει σχετικά με την απαγόρευση από την πλευρά των ΗΠΑ, πώλησης των ισραηλινών Barak σε τρίτο χρήστη και εν προκειμένω στην Κροατία.

Στα θετικά στοιχεία της ελληνικής πρότασης είχαμε επίσης αναφερθεί λεπτομερώς, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά μαχητικά είναι σε άριστη κατάσταση από δομικής πλευράς, με αρκετά μεγάλο αριθμό ωρών ωφέλιμης επιχειρησιακής ζωής, ο οποίος διασφαλίστηκε ύστερα από δύο προγράμματα δομικής αναβάθμισης (Falcon-Up και Falcon STAR), καθώς και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των κινητήρων τους (F110-GE-129).

Σε ακόμα παλαιότερο δημοσίευμά μας, αναφέραμε ότι οι Ισραηλινοί είχαν κερδίσει τον συγκεκριμένο “διαγωνισμό”, μέχρι την άρνηση των ΗΠΑ για την μεταπώληση των 12 μαχητικών Βαρακ, που ήθελε η Κροατία. Τώρα το δημοσίευμα κάνει λόγο ξανά για τα Barak!

Τα οποία από πλευράς ηλεκτρονικού εξοπλισμού αποστολής (σύστημα Η/Π και αυτοπροστασίας) βρίσκονται πιθανότατα σε πολύ καλύτερο επίπεδο από τα δικά μας Block 30, αλλά υστερούν σε σχέση με τα νορβηγικά και δανέζικα F-16A/B MLU. Που με τη σειρά τους από πλευράς εξοπλισμού αποστολής, βρίσκονται στο ίδιο περίπου επίπεδο με τα δικά μας Block 52+… Χωρίς όμως, εξ όσων γνωρίζουμε, να έχουν υποστεί καμία δομική αναβάθμιση.

Το 2004-2005 όταν οι Ολλανδοί μας είχαν προτείνει την πώληση 29 δικών τους MLU, είχε γίνει γνωστό ότι τα μαχητικά εκείνα είχαν μικρή ωφέλιμη επιχειρησιακή ζωή, δεδομένου ότι δεν είχαν υποστεί δομική αναβάθμιση… Δεν γνωρίζουμε αν ισχύει το ίδιο και για τα νορβηγικά και τα δανέζικα μαχητικά του ίδιου τύπου, γνωρίζουμε όμως ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί ή υλοποιηθεί ποτέ κάποιο πρόγραμμα δομικής τους αναβάθμισης.

Στις προσφορές που έχουν κατατεθεί σε ό,τι αφορά στα μεταχειρισμένα αεροσκάφη, σημαντικό ρόλο φυσικά έχει και το συνοδευτικό πακέτο υποστήριξης, αλλά και η τελική τιμή. Οπότε η όλη διαδικασία καθίσταται ιδιαίτερα περίπλοκη ως προς τον καθορισμό του καλύτερου δυνατού λόγου κόστους-απόδοσης.

Αυτό που ενδιαφέρει εμάς στην προκειμένη περίπτωση είναι το γεγονός ότι φυσικά η κάθε πλευρά προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις δικές της επιδιώξεις και τα δικά της συμφέροντα. Όλα δείχνουν με άλλα λόγια ότι δεν θα πρέπει λογικά να περιμένουμε στήριξη από την πλευρά των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό με βάση πάντα τις ενδείξεις. Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει τους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, είναι να πουλήσουν (και λογικό είναι…) καινούρια μαχητικά. Επ΄ ουδενί δεν θα παραμερίσουν τα συμφέροντα της αεροδιαστημικής τους βιομηχανίας για να προωθήσουν τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της δικής μας άμυνας…

Ο μόνος δρόμος που μας μένει επομένως είναι να σταματήσουμε να χρονοτριβούμε περαιτέρω… Άλλωστε ακόμη και αν τελικά οι Κροάτες προτιμούσαν τα ελληνικά Block 30, θα μας περίσσευαν 20 αεροσκάφη (θέλουν 12)! Την άποψη μας την έχουμε καταθέσει και με βάση τα στοιχεία που έχουμε παραθέσει, θεωρούμε λογικό, οικονομικά εφικτό και επιχειρησιακά αποδοτικό το να εκσυγχρονιστούν αυτά τα μαχητικά μαζί με τα Block 50 στο επίπεδο -V.

Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας από την άλλη πλευρά, σε συνδυασμό με τις πιεστικές ανάγκες και των δύο άλλων Κλάδων των ενόπλων μας δυνάμεων, δεν αφήνουν καμία άλλη επιλογή πέραν της περαιτέρω αξιοποίησης του στόλου των F-16 και Mirage 2000… Είναι απλά τα πράγματα λοιπόν.

Με δεδομένη την απόσυρση των F-4E AUP και Mirage 2000EG/BG στα επόμενα δύο ή τρία – το πολύ – χρόνια, και χωρίς να υπάρχει ακόμη καμία ορατή προοπτική ενίσχυσης του στόλου των Mirage 2000-5Mk.2, αν δεν εκσυγχρονιστούν και τα Block 30 και Block 50, μετά το 2025-2027 δεν θα έχουμε Πολεμική Αεροπορία. Όποιος έχει οικονομικά πιο προσιτή, τεχνικά εφικτή και επιχειρησιακά αποδοτικότερη πρόταση, παρακαλούμε να την καταθέσει.

defence-point.gr

Tags: slide1
Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Στράτευση γυναικών: Όταν και αυτό το φιάσκο «βαφτίζεται επιτυχία»
Slider

Στράτευση γυναικών: Όταν και αυτό το φιάσκο «βαφτίζεται επιτυχία»

by admin
7 ώρες ago
Αιφνίδιος θάνατος 48χρονου στελέχους του ΠΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αιφνίδιος θάνατος 48χρονου στελέχους του ΠΝ

by admin
5 ημέρες ago
Τα 5 φονικά οπλικά συστήματα που αναμένει η Ελλάδα εντός 2026
Slider

Τα 5 φονικά οπλικά συστήματα που αναμένει η Ελλάδα εντός 2026

by admin
1 εβδομάδα ago
Πέθανε Ξαφνικά εν ώρα υπηρεσίας και 47χρονος αρχιλοχίας, πατέρας 4 παιδιών
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πέθανε Ξαφνικά εν ώρα υπηρεσίας και 47χρονος αρχιλοχίας, πατέρας 4 παιδιών

by admin
4 εβδομάδες ago

Βοηθήστε μας να μείνουμε μάχιμοι με μια μικρή συνεισφορά.

Προτεινόμενα

Η Συγκλονιστική Προφητεία του Γέροντα Αντωνίου Ρώσου μοναχού το 1970

Η Συγκλονιστική Προφητεία του Γέροντα Αντωνίου Ρώσου μοναχού το 1970

7 ημέρες ago
Εξέλιξη σοκ: Ο Putin πέταξε την επιστολή Zelensky στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας – «Καμία συνάντηση με τον αγενή Ουκρανό»

Εξέλιξη σοκ: Ο Putin πέταξε την επιστολή Zelensky στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας – «Καμία συνάντηση με τον αγενή Ουκρανό»

3 ημέρες ago
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΞΥΠΝΗΣΕ Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ… ΚΑΙ ΤΡΕΜΕΙ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΞΥΠΝΗΣΕ Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ… ΚΑΙ ΤΡΕΜΕΙ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ.

4 ημέρες ago

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Δημοφιλή Άρθρα

  • ΒΟΜΒΑ από ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ !! ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ οι 12 ΑΟΡΑΤΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ σε απλους προσκυνητές και…

    ΒΟΜΒΑ από ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ !! ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ οι 12 ΑΟΡΑΤΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ σε απλους προσκυνητές και…

    42 shares
    Share 17 Tweet 11
  • Σοκάρει ο Κινέζος Νοστράδαμος – Αποκαλύπτει το φρικτό σχέδιο των ΗΠΑ, μετά το Ιράν – Δεν έπεσε ποτέ έξω!

    34 shares
    Share 14 Tweet 9
  • Δρ. Κ. Βαρδάκας: Θα τρέξουν κατοστάρι για να λάβουν το νούμερο που είναι κατεξοχήν και “πνευματικό νούμερο”.

    39 shares
    Share 16 Tweet 10
  • Αυτοί που επέβαλαν μάσκες στον Οίκο του Θεού – Τώρα το σύστημα τους το ανταπέδωσε!

    25 shares
    Share 10 Tweet 6
  • Πώς θα πιεις καθαρό νερό όταν το δίκτυο καταρρεύσει – Τρεις απλές μέθοδοι που σώζουν ζωές

    33 shares
    Share 13 Tweet 8

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Triklopodia
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr