Παρέμβαση στο ζήτημα της απέλασης του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μήνυμα ότι η Τουρκία καταδικάζει την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης για τη συμφωνία που υπέγραψε με την Τουρκία, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Anadolu, η απόφαση της απέλασης δείχνει το «πραγματικό πρόσωπο» της Αθήνας.
«Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες στην ανατολική Μεσόγειο, με εξαίρεση τους Ελληνοκυπρίους
#BREAKING Turkey condemns Greece’s decision to expel Libyan envoy over Turkey-Libya maritime pact, says foreign minister
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) 6 Δεκεμβρίου 2019
«Είναι ντροπή να ζητάς με απειλές να σου δώσουν τη συμφωνία» ανέφερε ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στην απέλαση.
Επίσης διέψευσε σχόλια ότι η Τουρκία έχει θέσει σε κίνδυνο τα σχέδιά της σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον ίδιο «το σχέδιο ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική δεν θα εκδοθεί πριν το σχέδιο της Τουρκίας να αναγνωρίσει το ΝΑΤΟ την απειλή των Κούρδων του YPG και το PKK».
Μητσοτάκης: Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να μην ισχύσει η συμφωνία
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει αγεωγράφητα και ανιστόρητα τα έγγραφα που επικαλείται η Άγκυρα που δεν παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα και οδήγησαν την Τουρκία σε μία πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση».
Δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην ισχύσει η συμφωνία και υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα έχει συμμάχους, θα τεθεί το θέμα στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδας που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα» επισήμανε.




