Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας αγοράζει τα ακριβότερα κι εμείς οι αχάριστοι παραπονούμαστε! Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για το F-35, το κατατάσσουν στις πρώτες αν όχι στην πρώτη θέση της λίστας με τα ακριβότερα εξοπλστικά προγράμματα, με το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος να έχει να κάνει με τη ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ!!! Ακούει , διαβάζει κάποιος στο Μαξίμου όπου ομιλούν άψογα τα αγγλικά;
Δημοσίευμα του responsible statecraft, αναφέρει ότι
«το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα κοστίσει στους φορολογούμενους περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της ζωής του, εδραιώνοντας τη θέση του ως ένα από τα πιο ακριβά προγράμματα όπλων στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις από το Κυβερνητικό Γραφείο Λογοδοσίας (GAO) .
Η νέα εκτίμηση κόστους, είναι ένα δραματικό άλμα από μια εκτίμηση του 2018 που όρισε το συνολικό κόστος του προγράμματος στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προέρχεται από το προβλεπόμενο κόστος συντήρησης, το οποίο αυξήθηκε κατά 44%, σε 1,58 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια ζωής του προγράμματος…
Και οι τρεις εκδόσεις του F-35 εξακολουθούν να υπολείπονται κατά πολύ από τους στόχους διαθεσιμότητας. Το 2023, το F-35A είχε διαθεσιμότητα 52% ,πολύ χαμηλότερο από τον στόχο του 90% που είχε θέσει η Πολεμική Αεροπορία, αναφέρει με το GAO.
Τα αεροσκάφη έχουν καθηλωθεί λόγω ελαττωμάτων στο σχεδιασμό του κινητήρα που προκαλούν υπερθέρμανση του αεροσκάφους, καταστρέφοντας εξαρτήματα και αυξάνοντας το κόστος συντήρησης. Αυτή η αδυναμία παραμονής στον αέρα έχει καταστήσει πιο δύσκολη την επαρκή εκπαίδευση των πιλότων σε πραγματικά σενάρια, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ατυχημάτων».
Αυτά κι άλλα πολλά γράφουν οι Αμερικανοί κι όχι κάποια αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης. Και μια και αναφέραμε την αντιπολίτευση: ο κ.Στέφανος Κασσελάκης ορθότατα ασκεί δριμεία κριτική στις επιλογές Μητσοτάκη , με τελευταίο δείγμα αυτής της κριτικής απίθανε επιλογές που έκανε για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ! Για τα θέματα της άμυνας όπου ο κ.Μητσοτάκης βάζει τους Έλληνες φορολογούμενους να «ξεπαραδιαστούν» για να φανεί ο ίδιος καλός στις «μεγάλες δυνάμεις» θα τον «κράξει» ή θα συνεχίσει να σιωπά;
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό ,γιατί η εμμονή Μητσοτάκη για το F-35, θα απορροφήσει τεράστια κονδύλια από τις Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς να προσφέρει στην επιχειρησιακή αναβάθμιση τους έναντι της τουρκικής απειλής. Εκτός αν ο κ.Μητσοτάκης θεωρεί ότι οι ελληνικές ΕΔ πρέπει να εξοπλίζονται έναντι της Ρωσίας…
Η επιχειρησιακή χρησιμότητα του F-35 για την Ελλάδα έχει αμφισβητηθεί ευθέως όχι από δημοσιογράφους αλλά από ΕΜΠΕΙΡΟΤΑΤΟΥΣ Αεροπόρους τους οποίους στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση παριστάνουν ότι δεν τους ακούν!









Bloomberg Αμερική μείωση διαθεσιμότητας και ωρών πτήσης του F-35 …..λόγω υψηλού κόστους……
Το πιο δαπανηρό πρόγραμμα όπλων στον κόσμο, το μαχητικό αεροσκάφος F-35 της Lockheed Martin Corp., γίνεται ακόμη πιο ακριβό, σύμφωνα με τις Αμερικάνικες κυβερνητικές πηγές.
Η έκθεση του GAO παρουσιάζει ανησυχητική εικόνα της ετοιμότητας του αεροπλάνου, λέγοντας ότι η ανεπαρκής εκπαίδευση, η έλλειψη ανταλλακτικών και εξοπλισμού υποστήριξης και η μεγάλη εξάρτηση από εργολάβους σημαίνει ότι και τα τρία Οπλα που αναπτύσσουν το τζετ η Πολεμική Αεροπορία, οι Πεζοναύτες και το Ναυτικό σχεδιάζουν θα είναι σε θέση να πετάει το F-35 λιγότερο συχνά από ό,τι αναμενόταν αρχικά
Η συνολική διαθεσιμότητα του στόλου των F-35 έχει πέσει σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια και καμία από τις παραλλαγές δεν πληροί τους στόχους διαθεσιμότητας – το ποσοστό του χρόνου που το αεροσκάφος μπορεί να εκτελέσει μία από τις αποστολές του», και σύμφωνα με την αξιολόγηση «Ο στόλος των F-35 δεν εκπληρώνει τους περισσότερους από τους στόχους επιδόσεων του».
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν στους ελεγκτές ότι «μειώσεις του κόστους του προγράμματος F-35 θα προκύψουν μόνο από τη μείωση κόστους του αεροσκάφους ή τη μείωση του αριθμού των αεροσκαφών στον στόλο».
Το γραφείο προγράμματος του Πενταγώνου τον Μάρτιο του 2023, όταν βρέθηκε αντιμέτωπο με συνολικό ποσοστό ετοιμότητας 54%, συγκάλεσε τον «Πόλεμο κατά της ετοιμότητας» για να αυξήσει το συνολικό ποσοστό κατά 10% τον περασμένο μήνα.
Το Πεντάγωνο τον περασμένο μήνα δήλωσε έτοιμο το F-35 για πλήρη παραγωγή, μια απόφαση σε μεγάλο βαθμό συμβολική επειδή η Lockheed ήδη συναρμολογεί τα τζετ. Οι ΗΠΑ έχουν πλέον συμβόλαιο 881 από τα προγραμματισμένα 2.456 αεροσκάφη τους. Η απόφαση καθυστέρησε χρόνια πέρα από τον πιο πρόσφατο στόχο της τον Απρίλιο του 2019, αλλά η ανακοίνωση μπορεί να δώσει κάποια διαβεβαίωση στα έθνη που έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν δισεκατομμύρια δολάρια για το τζετ.
Η νέα αξιολόγηση δείχνει ότι ο στρατός προσπαθεί εδώ και χρόνια, με μικρή επιτυχία, να κάνει το F-35 λιγότερο ακριβό στην πτήση, συμπιέζοντας την απόδοση και μειώνοντας το κόστος για ανταλλακτικά και εγκαταστάσεις επισκευής.
Πηγή:
https://www.msn.com/en-us/money/markets/cost-of-sustaining-lockheed-s-f-35-jet-now-forecast-to-exceed-1-5-trillion/ar-BB1lF4gs?ocid=winp1taskbar&cvid=6000a7a0b17a45bbb50ce3960541d9f9&ei=28