Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), ισλαμιστική οργάνωση, η οποία πρωτοστάτησε στην ανατροπή του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Φέρνει στην Συρία σουνιτική ισλαμική κυριαρχία και ήδη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, χριστιανοί αλλά και σίτες μουσουλμάνοι μαζί με άλλα δόγματα βρίσκονται στα σύνορα με τον Λίβανο και προσπαθούν να ξεφύγουν από την χώρα.
Μάλιστα, ενώ υπάρχουν επίσημες διαβεβαιώσεις πως δεν θα πειραχτούν χριστιανικοί ναοί, ήδη έχουν καταγραφεί περιστατικά βανδαλισμών εκκλησιών.
Σε ένα από αυτά, η χριστιανική εκκλησία, την Αγία Σοφία, στην πόλη Χάμα, βανδαλίστηκε από ισλαμιστές. Το όνομα της Εκκλησίας έχει δοθεί προς τιμήν της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.
Επί του Προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, υπήρχε ανεξιθρησκία, με τον Σύρο πρόεδρο να συμμαχίε με την σιιτική Χεζμπολάχ, η οποία τον στήριξε στην σύγκρουση εναντίον των σουνιτών ισλαμιστών, οι οποίοι ανέτρεψαν τελικά τον Άσαντ.
Syria: HTS-affiliated Islamists reportedly desecrated the Hagia Sophia Church in Al-Suqaylabiyah – outside Hama – by vandalizing its interior.
And so it begins… pic.twitter.com/ckEhTFSayh
— Christian Emergency Alliance (@ChristianEmerg1) December 11, 2024
photo freepik







Χτίστηκε ένας Ιερός Ναος, με το όνομα Αγία Σοφία, προς τιμην της Αγιας Σοφιας Κωνσταντινούπολης. Πρέπει να είναι αυτός ο Ναός και μαλιστα είχαμε διαβασει ότι έβαλαν πολλα χρήματα οι Ρώσοι για να χτιστεί αυτός ο Ναός και χτίστηκε, όταν ο Ερντογαν έκανε Τζαμι την Αγια Σοφία Κωνσταντινούπολης. Τα θυρανοίξια του Ναού έγιναν με λαμπρότητα