• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Δευτέρα, 22 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ δεν αφήνουν το Ιράν καμία άλλη Επιλογή: Μόνο η Ατομική Βόμβα Μπορεί να Σώσει το Ιράν

1 έτος ago
in ΔΙΕΘΝΗ
0
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google
  • Συγγραφέας Ντμίτρι Ροντιονόφ

Ο πολιτικός επιστήμονας και διευθυντής του Κέντρου Γεωπολιτικών Ερευνών στο Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Σπουδών Ντμίτρι Ροντιονόφ μιλά για το γιατί η Ουάσιγκτον τεντώνει τα νεύρα της Τεχεράνης με τις απειλές πολέμου και το πώς το Ιράν μπορεί να εκπλήξει τους πάντες. 

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, έθεσε τις Ιρανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού, αναφέρει το Reuters. Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει τις γειτονικές χώρες ότι θα υποστούν σοβαρές συνέπειες αν υποστηρίξουν μια πιθανή επίθεση από τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν. 

Νωρίτερα, την περασμένη εβδομάδα, από ότι θυμάμαι, εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι το Ιράν έκλεινε τον εναέριο χώρο του και θα έθετε τον στρατό του σε πολεμική επιφυλακή λόγω της απειλής πολέμου με τις ΗΠΑ, η οποία, ωστόσο, αποδείχθηκε ψεύτικη. Η  κατάσταση γύρω από μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ από τη μια πλευρά και του Ιράν από την άλλη, αρχίζει πραγματικά να γίνεται όλο και πιο πιθανή μπροστά στα μάτια μας. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε στην Τεχεράνη «άνευ προηγουμένου» βομβαρδισμούς εάν δεν κάνει παραχωρήσεις, δίνοντάς της προθεσμία δύο μηνών για να το σκεφτεί πολύ σοβαρά. Αργότερα, η Βρετανική εφημερίδα Daily Express ανέφερε ότι το Ιράν θα «εξαφανιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο 2025» εάν το Ιράν δεν συμφωνούσε να κάνει συμφωνία αφοπλισμού από πυρηνικά όπλα. Ένα άλλο Βρετανικό δημοσίευμα, στην Daily Mail, ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα μπορούσαν να χτυπήσουν ταυτόχρονα το Ιράν σε λίγες εβδομάδες. 

Όλα αυτά, φυσικά, μοιάζουν με έναν ξεκάθαρο εκβιασμό: Κάντε μια συμφωνία, αλλιώς… θα σας βομβαρδίσουμε. Αυτό ακούγεται ιδιαίτερα κυνικό, αν σκεφτεί κανείς ότι μια συμφωνία, στην πραγματικότητα, ήδη υπάρχει ─ το JCPOA, η οποία ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη δυσκολία και θεωρήθηκε ο μόνος πιθανός συμβιβασμός με εγγυήσεις από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα, που την υπέγραψαν επίσης όλοι. Αλλά ο ίδιος ο Τραμπ έσκισε αυτή τη συμφωνία κατά την πρώτη του θητεία το 2018, αποκαλώντας την πολύ κακή και κατηγορώντας το Ιράν ότι δεν την εκπλήρωσε. Φυσικά, δεν παρουσιάστηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την τελευταία, κατηγορία αλλά για τον Τραμπ αυτό δεν μετράει. Χρειαζόταν ένα πρόσχημα για να αποχωρήσει από τη συμφωνία και να αναγκάσει το Ιράν να υπογράψει μια νέα συμφωνία που θα ήταν πολύ πιο σκληρή & δεσμευτική για το Ιράν. 

Τι θέλει ο Τραμπ από το Ιράν; 

Το Ιράν θα πρέπει όχι μόνο να αποκηρύξει ακόμη και την υποθετική δυνατότητα δημιουργίας πυρηνικών όπλων, αλλά και κάθε επιθετικό όπλο που θα είναι ικανό να βλάψει το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων και των βαλλιστικών πυραύλων, των drones, κ.λπ. Και να εγκαταλείψει τις αξιώσεις του να παίζει κάποιο ηγετικό γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή. 

Το τελευταίο καθήκον, παρεμπιπτόντως, επιτεύχθηκε από τους αντιπάλους της Τεχεράνης το 2023-2024 με ένα κολοσσιαίο πλήγμα που δόθηκε στους λεγόμενους πληρεξούσιους του Ιράν.  Η Χαμάς στην Παλαιστίνη, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ο Άσαντ στη Συρία, κατέρρευσαν. Αλλά, προφανώς, αυτό δεν αρκεί για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Ντόναλντ Τραμπ ─ επαναλαμβάνω ─  η πρόθεση τους είναι να αποκλειστεί ακόμη και η υποθετική πιθανότητα απειλής από την Τεχεράνη. 

Έχοντας χάσει τον «Άξονα της Αντίστασης», το Ιράν ουσιαστικά έμεινε μόνο του να πολεμήσει με την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ. Αλλά ακόμη και μόνο του το Ιράν αποδεικνύεται τρομερός αντίπαλος. Σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη του ιστότοπου Global Firepower, οι Ιρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατατάσσονται στην 16η θέση μεταξύ των καλύτερων στρατών στον κόσμο, μια θέση πίσω από το Ισραήλ. 

Πώς Μπορεί να Διεξαχθεί ένας Πόλεμος με το Ιράν; 

Αν φανταστούμε ότι η Ουάσιγκτον όντως αποφασίσει να πάει σε πόλεμο, τότε πιθανότατα αυτό θα είναι η αεροπορική επιχείρηση. Ένας χερσαίος πόλεμος θα ήταν πολύ επικίνδυνος, μια περιπέτεια με πολύ αμφίβολη έκβαση, στην οποία θα μπορούσαν να βαλτώσουν οι ΗΠΑ για δεκαετίες, κάτι που θα ήταν πολύ πιο επώδυνη επιχείρηση από αυτή που έγινε στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και ακόμη και το Βιετνάμ ─ όπου οι Αμερικανοί στην πραγματικότητα δεν πέτυχαν τίποτα, βούλιαξαν στους βάλτους, έχοντας ξοδέψει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων και τις ζωές χιλιάδων στρατιωτών τους. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Τραμπ, που πάντα καυχιόταν ότι δεν ξεκίνησε ποτέ πόλεμο, θα τολμούσε να ξεκινήσει έναν νέο πόλεμο που θα επισκίαζε όλες τις προηγούμενες Αμερικανικές εκστρατείες. 

Αλλά τίθεται το ερώτημα: Έχει κανένα νόημα να διεξαχθεί μόνο αεροπορική επιχείρηση βομβαρδισμού, αφού το Ιράν δεν είναι Γιουγκοσλαβία, όπου οι Αμερικανικοί βομβαρδισμοί υπονόμευσαν τελικά την εξουσία της κυβέρνησης και την οδήγησαν στην αλλαγή της. Στο Ιράν, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι εντελώς αντίθετο, ειδικά αφού η χώρα, που βρίσκεται κάτω κυρώσεις και υπονομευτικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κοινωνίας, επιδεικνύει πολύ υψηλό επίπεδο κοινωνικής συνοχής ─ πολύ υψηλότερο από ό,τι η ίδια η Αμερική ή το ίδιο το Ισραήλ. 

Επιπλέον, το Ιράν, σε αντίθεση με τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και τη Λιβύη, θα απαντήσει και τα αντίποινα θα είναι πολύ σκληρά. Οι Ιρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη επιδείξει τις δυνατότητές τους κατά τη διάρκεια ανταλλαγής επιθέσεων με το Ισραήλ πριν από ένα χρόνο. Μπορεί να μην φαίνονται ιδιαίτερα εντυπωσιακές, αλλά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο στόχος δεν ήταν η πρόκληση ζημιάς, αλλά η επίδειξη ικανοτήτων ─ και αυτός ο στόχος επετεύχθη. 

Πώς θα Μπορούσε το Ιράν να «Αιφνιδιάσει» τις ΗΠΑ και το Ισραήλ; 

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: το Ιράν διαθέτει ένα αρκετά αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας πολλαπλών επιπέδων, οπλισμένο με Βρετανικά, Αμερικανικά, Κινεζικά και Ρωσικά συστήματα (συμπεριλαμβανομένων και των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου Kub, Buk, Pantsir, Tor, S-300 και Murmansk-BN) και εμπειρία στην κατάρριψη πυραύλων. Αλλά οι Ιρανοί έχουν  επίσης και δικούς  τους δικούς τους πυραύλους – κρουζ και βαλλιστικούς. Και μάλιστα υπερηχητικούς. 

Οι ειδικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προβληματίζονται για το εάν το Ιράν μπορεί να φτάσει και να κτυπήσει την Αμερικανική βάση του Ντιέγκο Γκαρσία. Αλλά σίγουρα μπορεί να φτάσει στα Αμερικανικά πλοία και Αεροπλανοφόρα. Καθώς και πολυάριθμες Αμερικανικές βάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

«Οι Αμερικανοί έχουν τουλάχιστον 10 βάσεις στην περιοχή γύρω από το Ιράν – και έχουν 50.000 στρατιώτες εκεί. «Όποιος είναι πίσω από ένα γυάλινο σπίτι δεν πρέπει να πετάει πέτρες σε κανέναν», λέει ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας του IRGC, Amir-Ali Hajizade, σαν να υπαινίσσεται, ότι οι Αμερικάνοι είναι ευάλωτοι. 

Λοιπόν, το να φτάσεις & να χτυπήσεις το Ισραήλ είναι ακόμα πιο εύκολο. Και, παρεμπιπτόντως, οι περσινές ανταλλαγές χτυπημάτων μπορούν να θεωρηθούν μόνο ως μια προσπάθεια εντοπισμού των αδύνατων σημείων στην αεράμυνα του άλλου, επομένως η Τεχεράνη γνωρίζει καλά τώρα αυτές τις τρύπες στον «σιδερένιο θόλο». 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αμερικανοί εγκατέστησαν ένα σύστημα αεράμυνας THAAD στο Ισραήλ το περασμένο φθινόπωρο. Και πρόσφατα έγινε γνωστό για την ανάπτυξη μιας δεύτερης συστοιχίας αυτού του οπλικού συστήματος. Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει δύο επιπλέον πυροβολαρχίες Patriot στο Ισραήλ. 

Μπλόφα ή Προετοιμασία για Πόλεμο; 

Όλα αυτά είναι άραγε πραγματική πολεμική προετοιμασία ή απλώς μια μπλόφα, μια προσπάθεια εκφοβισμού, καθώς οι Αμερικάνοι απέστειλαν και μια δεύτερη ομάδας αερομεταφορέων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή και μετακίνησαν σε απόσταση βολής τα στρατηγικά βομβαρδιστικά τους  Β-2 στην αεροπορική βάση του Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό; 

Αυτά τα τελευταία βομβαρδιστικά, είναι παρεμπιπτόντως, φορείς υπερβαρέων κατευθυνόμενων αεροπορικών βομβών GBU-57, οι οποίες είναι ουσιαστικά το πιο ισχυρό όπλο κατά των υπόγειων εγκαταστάσεων, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι στόχοι προτεραιότητας των ΗΠΑ θα είναι οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης του Ιράν, που φιλοξενούν πυρηνικές εγκαταστάσεις και βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτές οι βόμβες δημιουργήθηκαν ειδικά για την καταστροφή των πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, αλλά το ίδιο το Πεντάγωνο αργότερα τις αναγνώρισε ως αναποτελεσματικές για αυτούς τους σκοπούς. Και ναι, για να χρησιμοποιηθούν αυτές οι βόμβες, το αεροσκάφος θα πρέπει να εισέλθει στη ζώνη αεράμυνας του Ιράν, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να προηγηθεί η επιβεβαιωμένη καταστολή της αεράμυνας. 

Εναέρια βόμβα GBU-57 

Παρεμπιπτόντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν αυτές τις βόμβες κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Χούθι και ─ σύμφωνα με τους ειδικούς, κατάφεραν να καταστρέψουν μόνο μερικές από τις εισόδους στις σήραγγες στις οποίες φυλάσσονται αυτά τα οπλικά συστήματα, τις οποίες οι Υεμενίτες τις αποκατέστησαν πολύ γρήγορα. 

Με άλλα λόγια, ακόμη και μια συνδυασμένη αεροπορική και διαστημική επιχείρηση κατά του Ιράν εξακολουθεί να είναι μια παρακινδυνευμένη & αναποτελεσματική περιπέτεια που μπορεί όχι μόνο να μην αποφέρει αποτελέσματα, αλλά και να έχει τα ακριβώς αντίθετα από αναμενόμενα αποτελέσματα.  Τα οποία, στο πλαίσιο των εμπορικών πολέμων που κήρυξε ο Τραμπ σε όλο τον κόσμο, να απειλήσουν τις ΗΠΑ με πολύ δυσάρεστες συνέπειες. 

Ο Τραμπ προσπαθεί να παίξει σε πολλές σκακιέρες μαζί, κάτι που αναπόφευκτα αποδυναμώνει τη συγκέντρωσή των προσπαθειών του. Τον αναγκάζει να σκορπίσει τις δυνάμεις του – και τελικά να μην μπορεί να είναι  αποτελεσματικός πουθενά. Στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. 

Η ομάδα του Τραμπ χάνει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, γράφει το The Hill, διαμαρτυρόμενος ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποξενωθεί από όλους τους συμμάχους του και προσπαθεί να πολεμήσει σε πολλά μέτωπα. “Μια αυτοκαταστροφική προσέγγιση σίγουρα δεν θα κάνει την Αμερική ξανά μεγάλη. «Καμία χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει πολεμώντας τους πάντες», πιστεύουν οι συγγραφείς του άρθρου. 

Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν ακόμη πραγματικοί πόλεμοι. Προς το παρόν, ο Τραμπ ─ είτε με τη Ρωσία, είτε με την Ευρώπη είτε με την Κίνα ─ παίζει πόκερ αντί για σκάκι, δηλαδή μπήκε σε ένα παιχνίδι όπου δεν βλέπεις το χέρι του αντιπάλου σου και μπορείς να μπλοφάρεις. Πιθανότατα, μπλοφάρει στην πολεμική ένταση με το Ιράν, προσπαθώντας, με την αγαπημένη του μέθοδο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, να εκφοβίσει τον αντίπαλό του και να του επιβάλει μια «συμφωνία» με τους όρους του. Το πρόβλημα είναι ότι τέτοιες πολιτικές έχουν συχνά το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Το Ιράν μπορεί Πράγματι να Εξαναγκαστεί να Αποκτήσει Πυρηνικά Όπλα 

«Δεν κινούμαστε προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Αλλά αν ακολουθήσετε τον λάθος δρόμο για το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, θα μας αναγκάσετε να κινηθούμε προς τα εκεί. «Το Ιράν πρέπει να αμυνθεί», λέει ο σύμβουλος του Χαμενεΐ, Αλί Λαριτζάνι. 

«Είμαστε κάτω από συνεχείς απειλές σε όλη τη διάρκεια των κυβερνήσεων όλων των προέδρων των ΗΠΑ και πάντα μας μιλούσαν με στρατιωτικές επιλογές στο τραπέζι. «Επανειλημμένες απειλές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων του Τραμπ για πιθανότητα στρατιωτικής επίθεσης, γεγονός που δείχνει ότι η έλλειψη αποτελεσματικής αποτροπής εκθέτει τη χώρα σε σοβαρές απειλές», τονίζει ο Ahmad Naderi, μέλος του προεδρείου του Ιρανικού Κοινοβουλίου. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμπεριφορά των ΗΠΑ προς χώρες όπως είναι η Βόρεια Κορέα δείχνει ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων από μια χώρα αυξάνει σημαντικά το στρατιωτικό κόστος του εχθρού και το Ιράν χρειάζεται πράγματι να έχει πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο. 

Λοιπόν, το καταλαβαίνετε: Ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Καντάφι δεν είχαν πυρηνικά όπλα, αλλά ο Κιμ έχει. Και ο Τραμπ συμπεριφέρεται πολύ πολιτισμένα και ευγενικά στον Βορειοκορεάτη Κιμ. 

 

ΠΗΓΗ: https://life.ru/p/1741974 

Θα Υπάρξει Πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν;

Και τι Πρέπει να Κάνει η Ρωσία;

Γράφει ο Vitaly Ryumshin  

Οι ΗΠΑ και το Ιράν βρίσκονται ξανά στο χείλος του πολέμου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου, οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν ενόψει των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο ηγέτης των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απειλεί την Τεχεράνη με βομβαρδισμούς. Και το Ιράν απειλεί και αυτό με την σειρά του ότι θα απαντήσει ακόμη πιο δυναμικά. Καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα αρχίζουν να εκτροχιάζονται στη Μέση Ανατολή και τίθεται το ερώτημα τι θα κάνει η Ρωσία. Ποια στάση θα πρέπει να τηρήσει.  Θα πρέπει να πολεμήσει για το Ιράν αν συμβεί μια νέα σύγκρουση;  

Τι Συμβαίνει στην Υπόθεση του Ιράν; 

Στις 12 Απριλίου έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ σχετικά με το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Θα πραγματοποιηθούν στο Ομάν με τη συμμετοχή του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκσί. 

Η Αμερικανική κυβέρνηση λέει ότι διεξάγει απευθείας συνομιλίες με την Τεχεράνη. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Ιρανούς, ο Γουίτκοφ και ο Αραγκσί δεν θα καθίσουν καν στο ίδιο δωμάτιο μεταξύ τους και οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με τη μεσολάβηση του Υπουργού Εξωτερικών του Ομάν, Badr bin Hamad bin Hamoud Al-Busaidi. 

Οι αντιπροσωπείες θα συνομιλήσουν σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα απειλών. Από τις αρχές Απριλίου, το στρατιωτικό άγχος αυξάνεται στην περιοχή λόγω των πολεμικών δηλώσεων Τραμπ και της εκνευρισμένης αντίδρασης της Ιρανικής ηγεσίας. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απειλήσει πολλές φορές την Τεχεράνη από τις 30 Μαρτίου με «βομβαρδισμό άνευ προηγουμένου» και υπόσχεται μια «πολύ κακή μέρα» εάν οι συνομιλίες αποτύχουν. Την 1η Απριλίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν πρόσθετη δύναμη κρούσης στη Μέση Ανατολή, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Carl Vinson. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν διαβουλεύσεις με το Ισραήλ. 

Στις 31 Μαρτίου, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απείλησε τον Τραμπ με μια «συντριπτική απάντηση» – την ίδια μέρα, οι Tehran Times ανέφεραν ότι το Ιράν είχε προετοιμάσει πυραύλους για άμεση εκτόξευση. Στις 6 Απριλίου, η Ισλαμική Δημοκρατία έθεσε ολόκληρο τον στρατό της σε κατάσταση συναγερμού και προειδοποίησε τις γειτονικές χώρες να μην υποστηρίξουν τις επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ. 

Στις 9 Απριλίου, ο Τραμπ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για πόλεμο με το Ιράν «αν χρειαστεί». Την ίδια στιγμή, ο Γερουσιαστής Lindsey Graham, δήλωσε χωρίς στοιχεία ότι η Τεχεράνη είναι κοντά στη δημιουργία των πρώτων έξι ατομικών βομβών. 

Γιατί το Ιράν και οι ΗΠΑ Βρίσκονται Ξαφνικά στο χείλος του Πολέμου; 

Ο κύριος λόγος είναι η πυρηνική συμφωνία. Στις 18 Οκτωβρίου 2025, λήγουν το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επισημοποίησε αυτό το σχέδιο. 

Στην πραγματικότητα, το JCPOA κατέρρευσε το 2018, όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από αυτό. Τα επόμενα χρόνια, οι συμμετέχοντες στη διαδικασία έχουν εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία να επιστρέψουν σε αυτήν, αλλά μετά τις 18 Οκτωβρίου, αυτό δεν θα είναι τόσο εύκολο να γίνει. 

Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να πιέσει το Ιράν για γρήγορες διαπραγματεύσεις. Ο Axios ανέφερε ότι στις αρχές Μαρτίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε στον Χαμενεΐ μια επιστολή με την οποία ζητούσε την επαναδιαπραγμάτευση της πυρηνικής συμφωνίας εντός δύο μηνών και απείλησε να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η Τεχεράνη αρνήθηκε να συνομιλήσει απευθείας με την Ουάσιγκτον, αλλά παραδέχτηκε ότι ο διάλογος μέσω ενδιάμεσων ήταν ακόμα δυνατός. 

Δεν είναι σαφές ποια ατζέντα φέρνουν οι Αμερικανοί στις διαπραγματεύσεις. Αλλά, όπως φαίνεται, ο Τραμπ πρόκειται να θέσει τις πιο σκληρές δυνατές συνθήκες, και να στριμώξει το Ιραν. Αυτό αποδεικνύεται τουλάχιστον από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να συνομιλήσουν με το Ιράν σε μορφή ένας προς έναν, χωρίς να εμπλέκουν άλλους συμμετέχοντες στη διαδικασία JCPOA, όπως τους συμμάχους του Ιράν (Ρωσία, Κίνα) και την «Ευρωπαϊκή Τρόικα» (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία), η οποία επίσης ενδιαφέρεται να επιστρέψει στις προηγούμενες συμφωνίες. 

Η Ρωσία επικρίνει αυτήν την προσέγγιση. Γι’ αυτό, μαζί με την Κίνα και το Ιράν, δημιούργησε ένα ξεχωριστό σχήμα διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό ζήτημα. Οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών συναντήθηκαν στις 14 Μαρτίου στο Πεκίνο και στις 8 Απριλίου στη Μόσχα. Η Τεχεράνη επίσης επικοινωνεί χωριστά με την «ευρωπαϊκή τρόικα». Σκοπός των διαβουλεύσεων είναι να διαμορφωθεί μια κοινή προσέγγιση στο πρόβλημα. 

Εάν Ξεσπάσει ένας Πόλεμος μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, τι στάση Κρατήσει η Ρωσία; 

Το ξέσπασμα πολεμικής σύγκρουσης πλήρους κλίμακας θεωρείται απίθανη. Η διπλωματία «εξουσίας» είναι γενικά χαρακτηριστικό γνώρισμα των Αμερικανο-Ιρανικών σχέσεων. Εφαρμόστηκε τόσο επί Μπάιντεν όσο και κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ. Μερικές φορές τα μέρη έφτασαν ακόμη και στο σημείο των περιορισμένων αμοιβαίων επιθέσεων. Όμως πάντα περιόριζαν την κλιμάκωση σε όρια αποδεκτά από όλους. 

Φυσικά, δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί και αυτή τη φορά. Υπάρχει επίσης ο Ισραηλινός παράγοντας στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν. Το Τελ Αβίβ επικράτησε πρόσφατα έναντι των αντιπροσώπων του Ιράν της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ωθώντας τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αφήσει σαφή υπονοούμενα ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος. Προς το παρόν, η επιθετικότητα του Τελ Αβίβ συγκρατήθηκε από τον προσεκτικό Μπάιντεν. Αλλά με τον Τραμπ στο τιμόνι, η περιοχή της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε να «εκραγεί» ανά πάσα στιγμή. 

Εάν αρχίσει ο πόλεμος, δεν έχει νόημα η Ρωσία να πάρει θέση για λογαριασμό κανενός. Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία, αλλά οι ΗΠΑ απέχουν ακόμη πολύ από την επίτευξη του καθεστώτος «συμμάχου» – και δεν είναι δεδομένο ότι η συνεργασία θα είναι τόσο βαθιά. 

Η Μόσχα έχει μια συνολική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Τεχεράνη, η οποία περιλαμβάνει ρήτρες «άμυνας». Ωστόσο, το περιεχόμενό τους διαφέρει πολύ από παρόμοια συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα. Η Μόσχα έχει δεσμευτεί να πάρει το μέρος της Βόρειας Κορέας σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση, αλλά από την αμυντική συμφωνία με την Τεχεράνη δεν συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Υπάρχει μόνο η απαίτηση να μην παρέχεται βοήθεια στους επιτιθέμενους. Δηλαδή εδώ μιλάμε περισσότερο για ουδετερότητα. 

 

ΠΗΓΗ: https://postnews.ru/a/35777 

 

Το Ιράν μπορεί να καταστρέψει 50.000 Αμερικανούς στρατιώτες σε 72 ώρες

Στην Τεχεράνη, ήχησαν οι σειρήνες αεράμυνας και ενεργοποιήθηκαν οι υπόγειες βάσεις πυραύλων και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ως απάντηση στην προσέγγιση δύο Αμερικανικών αεροπλανοφόρων τον Απρίλιο του 2025. Το γεγονός αυτό ήταν ένα σαφές παράδειγμα της ετοιμότητας του Ιράν να διεξάγει αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις. 

Το Ιράν μπορεί ταυτόχρονα να εκτοξεύσει έως και 7.000 πυραύλους και να χρησιμοποιήσει περισσότερα από 12.000 drones, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. 

Το Ιράν αναβαθμίζει συνεχώς τις στρατιωτικές του εγκαταστάσεις για να αποφύγει στοχευμένες επιθέσεις και οι δορυφόροι των ΗΠΑ δυσκολεύονται να εντοπίσουν τις ακριβείς θέσεις των εκτοξευτών. 

Η χώρα χρησιμοποιεί φθηνές αλλά αποτελεσματικές μεθόδους, όπως τα drone Shahed-136, τα οποία κοστίζουν περίπου $20.000 δολάρια, ενώ οι πύραυλοι για την αναχαίτισή τους κόστισαν στις ΗΠΑ $4.000.000 δολάρια. 

Το Ιράν έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην κινητοποίηση και την πολεμική τακτική εφευρετικότητα, μεταμφιέζοντας τα πολεμικά σκάφη σε αλιευτικά σκάφη και φυτεύοντας νάρκες στον βυθό του Στενού του Ορμούζ, απειλώντας τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου. 

Πρόσφατες ασκήσεις έδειξαν ότι το Ιράν είναι ικανό να αναπτύξει 500 νάρκες σε μόλις 30 λεπτά. 

Το Πεντάγωνο προβλέπει ότι σε περίπτωση σύγκρουσης, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστούν σοβαρές απώλειες, έως και 50.000 στρατιώτες τις πρώτες 72 ώρες, λόγω της μοναδικής τακτικής του Ιράν και των ισχυρών πυραυλικών συστημάτων που έχει το Ιράν. 

Ο διοικητής του επίλεκτου σώματος της Επαναστατικής Φρουράς (IRGC) επιβεβαίωσε ότι το Ιράν θα βασιστεί στα ισχυρά χαρακτηριστικά του ─ το θάρρος και τους πυραύλους. 

ΠΗΓΗ: https://www.osnmedia.ru/world/vashington-ponimaet-chto-iran-smozhet-unichtozhit-50-tysyach-soldat-ssha-za-72-chasa/ 

Μετάφραση : ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Tags: slide4
Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ! ΤΡΕΞΤΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙΤΕ!
Slider

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ! ΤΡΕΞΤΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙΤΕ!

by admin
8 ώρες ago
To βρετανικό Puppet Show σε κρίσιμη καμπή. Παραιτείται τη Δευτέρα ο Keir Starmer;
ΔΙΕΘΝΗ

To βρετανικό Puppet Show σε κρίσιμη καμπή. Παραιτείται τη Δευτέρα ο Keir Starmer;

by admin
9 ώρες ago
Η Γαλλία οδεύει προς την Ευρεία Εφαρμογή της Ευθανασίας μέχρι το Καλοκαίρι του 2026 – Φυσικά μετά & στα Όμορα Κράτη της ΕΕ
Slider

Η Γαλλία οδεύει προς την Ευρεία Εφαρμογή της Ευθανασίας μέχρι το Καλοκαίρι του 2026 – Φυσικά μετά & στα Όμορα Κράτη της ΕΕ

by admin
9 ώρες ago
Υπουργοί με σακίδια επιβίωσης στην Γερμανία! Προετοιμάζονται σαν να περιμένουν τον Αρμαγεδδώνα
Slider

Υπουργοί με σακίδια επιβίωσης στην Γερμανία! Προετοιμάζονται σαν να περιμένουν τον Αρμαγεδδώνα

by admin
9 ώρες ago
Next Post
Κόλαση στο Αιγαίο με βροχή από σφαίρες – Τουρκικό σκάφος άνοιξε πυρ σε έλεγχο του Λιμενικού στη Λέσβο

Κόλαση στο Αιγαίο με βροχή από σφαίρες – Τουρκικό σκάφος άνοιξε πυρ σε έλεγχο του Λιμενικού στη Λέσβο

Κείμενο τοῦ π. Γεωργίου Μεταλληνοῦ πού ἀποστομώνει κάθε ὑπερασπιστή τῶν λεγόμενων λατρευτικῶν ἑβδομάδων μέ συναυλίες καί παραστάσεις μέσα στούς Ἱερούς μας Ναούς.

Κείμενο τοῦ π. Γεωργίου Μεταλληνοῦ πού ἀποστομώνει κάθε ὑπερασπιστή τῶν λεγόμενων λατρευτικῶν ἑβδομάδων μέ συναυλίες καί παραστάσεις μέσα στούς Ἱερούς μας Ναούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr