Κάποιος άρχισε να τα χώνει χοντρά για τα βλαμμένα μας σκεπτικά (www.triklopodia.gr/άρης-στεφανίδης-το-βλαμμένο-σκεπτικό/) και λέω να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι. Αφορμή η άποψη πολλών ότι ο “θεός της Παλαιάς Διαθήκης” (θΠΔ) ήταν κακός, σε αντίθεση με τον Θεό της Καινής Διαθήκης, που είναι γεμάτος Αγάπη και φιλευσπλαχνία για τον άνθρωπο.
Ο Πλάτωνας, που όλοι φυσικά οι δήθεν ελληνιστές σέβονται (αν και αγνοούν την λέξη σεβασμός) λέει ότι καθένας μπορεί να έχει γνώμη, αλλά να έχει την αντίστοιχη γνώση, ώστε να έχει και γνώμη;
Το λέω γιατί για τον θΠΔ αναφέρει μόνο η Παλαιά Διιθήκη (ΠΔ) και κανένα άλλο βιβλίο, πέραν διαφόρων φυλλάδων υβριστών του Τριαδικού Θεού. Και όσοι εκφέρουν γνώμη για τον θΠΔ, δεν έχουν ανοίξει όχι μόνον την ΠΔ αλλά ούτε την Καινή Διαθήκη (ΚΔ). Οπότε με ποιά γνώση έχουν άποψη; του κάθε Φούφουτου, που στο συγκεκριμένο θέμα είναι άσχετος και από Παλαιά και από Καινή Διαθήκη;
Ας δούμε κάποιες τρανταχτές πομφόλυγες (ωραία λέξη για να μην βρίσω) που αναμασούν :
α) Ο κακός θΠΔ έπνιξε τους ανθρώπους στον κατακλυσμό του Νώε :
120 χρόνια προειδοποιούσε μέσω του Νώε να αλλάξουν μυαλά (να μετανοήσουν) και αυτοί όχι μόνο δεν άκουγαν αλλά και ειρωνεύονταν τον Νώε, που έχτιζε την Κιβωτό. Όταν άνοιξαν οι κρουνοί του Ουρανού έτρεχαν σαν τρελοί να μπουν στη Κιβωτό, ώστε χρειάστηκε αγγελική παρέμβαση για να κλείσουν οι πόρτες από το βάρος των κρεμασμένων.
Αυτά λέει η ΠΔ και προσωπικά θεωρώ ότι πολύ χρόνο τους έδωσε ο Θεός.
Συγχώρα με Θεέ μου, να πω κι εγώ τη γνώμη μου… ήσουν πολύ large, που λέμε στα βαρβαρικά!
β) Ο προφήτης Ηλίας απεσταλμένος του κακού θΠΔ, έσφαξε 450 ιερείς των ειδώλων (του σατανά ντεεεε) γιατί επέμεναν να παραπλανούν τον κοσμάκη και να τον απομακρύνουν από την Αλήθεια.
Λίγα επέτρεψε ο Θεός. Αν ήμουν εγώ θα είχα γδάρει τα φολιδωτά τους δέρματα (ερπετά ήταν, του αρχέκακου όφη γεννήματα) και θα είχα φτιάξει χιλιάδες δερμάτινα τσαντάκια Lacoste. Σήμερα θα ήταν συλλεκτικά, Lacoste από τη συλλογή Prophet Ilias, Ili Ili lama savachani!
Συγχώρα με Θεέ μου, να πω κι εγώ τη γνώμη μου… ήσουν πολυεύσπλαχνος και δεν τους άφησες να παιδευτούν, όπως παίδευαν τους μάρτυρές Σου!
γ) Διαμαρτύρονται ότι επέτρεψε θανάτους παιδιών (πχ.αρσενικά Αιγυπτίων), ξεκοιλιάσματα εγκύων και άλλα πολλά. Αλήθεια αναρωτήθηκαν ποιός δίνει την ζωή; Ωραία τα έγραφε ο άλλος, δεν πάει να στενάξει το κρεβάτι, να κάνεις έρωτα μέχρι τελικής πτώσεως ΑΝ ΔΕΝ ΠΝΕΥΣΕΙ ΖΩΗ ο Θεός, νέα ζωή δεν δημιουργείται.
Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΔΟΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ, ΔΩΡΕΑ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΚΡΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ,ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ, ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ!
Ο Χριστός είπε : «ἐγώ εἰμι ὁ Θεὸς Ἀβραὰμ καὶ ὁ Θεὸς Ἰσαὰκ καὶ ὁ Θεὸς Ἰακώβ; οὐκ ἔστιν ὁ Θεὸς Θεὸς νεκρῶν, ἀλλὰ ζώντων» (Ματθ.22.32).
ΑΡΑ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ, Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΪΔΙΟΣ (1) ΘΕΟΣ. Ο ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΑΡΧΕΙ!
Να δούμε όλα τα ανθρωπάκια με το βλαμμένο σκεπτικό, όταν αύριο ο Θεός θα επιτρέψει αυτά, που πολλά από τα ίδια ανθρωπάκια διατυμπανίζουν σαν προφητείες (θα χαθούν τα 2/3 της ανθρωπότητας, από πόλεμους και ασθένειες, θα βουλιάξουν ήπειροι, θα χαθούν περιουσίες και άλλα πολλά) τί θα πουν; Ότι ο Θεός της Καινής Διαθήκης είναι κακός; Θα τολμήσουν;
Για κάποιους που αναρωτιούνται γιατί δεν επεμβαίνει ο Θεός να μας προστατεύσει από τη παγκοσμιοποιητική διαστροφή. Αν επέμβει σήμερα θα το θυμούνται; Αφού όσες επεμβάσεις έκανε στην ιστορία τις ξεχνούν, αλλά δεν ξεχνούν τις κακές συνήθειες. Οπότε το μόνο που μένει να αφήσει το ηλεκτροσόκ, που έρχεται και να δουν στη καλύτερη περίπτωση το μαλλί τους άφρολουκ! Το καψάλισμα θα το θυμούνται, δεν βγήκε τυχαία “το πάθημα έγινε μάθημα”. Μετά θα περιμένουν από τις 04.00 το πρωί έξω από τους ναούς να αρχίσει η Θεία Λειτουργία και θα πέφτουν μπρούμυτα στα πατώματα από το σοκ.
Θα επαναλάβω μία πραγματική ιστορία : κάποιος ερευνητής πήγε κάποτε στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα και πήρε από τα αρχεία στοιχεία των προσκυνητών, που κατέγραψαν τα θαύματα του Αγίου σε αυτούς. Επισκέφθηκε ένα σημαντικό αριθμό από αυτούς και διαπίστωσε ότι τα 3/4 από αυτούς ζούσαν χωρίς λειτουργική ζωή. Τα καλά και συμφέροντα, δηλαδή. ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΟΝ ΘΕΟ, ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ!
Προς όλους εσάς που λέτε κακό τον θΠΔ : κακός είναι ο δήθεν θεός, που επιτρέψατε να μπει μέσα σας και να κάνει μία μάκα κακίας πνίγοντας την ψυχή, που μας χάρισε ο Τριαδικός Θεός, ο μόνος Θεός. Καρναβάλια γίνατε, μασκαράτοι και από αγαθοί γίνατε κακοί, χείριστοι, γεννήματα εχιδνών, βλασφημώντας τον Χριστό. Βέβαια όλοι μας σε ένα βαθμό το κάνουμε, όλοι στην αποστασία ζούμε, αλλά κάποιοι καθόμαστε απ’έξω από την πόρτα του Παραδείσου και κλαίμε (όπως τότε οι Πρωτόπλαστοι εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο) παρακαλώντας για Θείον Έλεος. Εσείς συνεχίζετε να τον βλασφημείτε;
ΥΓ – (1) Αϊδιος αυτός που δεν έχει αρχή και τέλος, άρα δεν υπ-άρχει αλλά άρχει, είναι η αρχή των πάντων. Υπ-άρχουμε εμείς, που είμαστε υπό την Αρχή του, όσο διάστημα ανέχεται την αποστασία μας, γιατί μετά βγαίνει σαν θΠΔ και μας εξαφανίζει. Να μην ξεχνάμε : «ἀποκριθεὶς δὲ ὁ Ιησοῦς εἶπεν· ὦ γενεὰ ἄπιστος καὶ διεστραμμένη! ἕως πότε ἔσομαι μεθ᾿ὑμῶν; ἕως πότε ἀνέξομαι ὑμῶν;» (Ματθ.17.17). Ως πότε θα μας ανέχεται με τα βλαμμένα σκεπτικά μας να ξεχνάμε τις ευεργεσίες Του. Συγχώρα με Θεέ, που είπα και γω τη γνώμη μου, όπως όλοι. Θα προσπαθήσω να μην το ξανακάνω…
(2) 3 Σεπτέμβρη σήμερα, τιμούμε την ανακομιδή του λειψάνου, του μεγάλου Αγίου Νεκταρίου. Όποιος σας μιλήσει για την 3η Σεπτέμβρη του πασοκ, ρίξτε του τρεις ροχάλες μήπως τον ξεματιάσετε.






Ησ. 45,7 εγώ ο κατασκευάσας φώς και ποιήσας σκότος, ο ποιών ειρήνην και κτίζων κακά· εγώ Κύριος ο Θεός ο ποιών πάντα ταύτα.
Να απαντήσω με Π.Διαθήκη λοιπόν .
Ναί , μας παίζει μπάλα και το γλεντά , είναι ο εφευρέτης και του καλού και του κακού . Ανάλυση να κάνεις τι περίπου έλεγε ο Θεός στην Π.Διαθήκη και τι ο Ιησούς στην Κ.Διαθήκη , θα δεις ότι μιλάμε για άλλους Θεούς που δεν έχουν σχέση μεταξύ των . Κάποτε ίσως ξυπνήσει ο άνθρωπος και δεί ότι υπάρχει θέμα ….
εἶπε νά σφάξουν καί τά μωρά τῶν κατοίκων τῆς Ἰεριχοῦς, ἴσως λόγω γονιδίων
ἄρα κάνουν ἔγκλημα ὅσοι δέχονται ἐδῶ λαθρομετανάστες 800.000 ἀλβανοί, 650.000 μουσουλμάνοι τζιχάντ ἰμπραήμ ἀποκεφαλιστές.
Είναι δυνατόν να εκφέρεται γνώμη για τέτοια υψηλά θέματα με τέτοιο ειρωνικό τρόπο.; Μαλώνουμε δηλαδή εν ονόματι του Χριστού για το ποιός έχει δίκαιο και κλείνουμε κάθε πόρτα για διάλογο;
Εκτός αυτού αυτά τα θέματα θέλουν φώτιση και έμπνευση η οποία δεν μπορεί να υπάρξει όταν έχουμε στάση ειρωνείας και διχόνοιας!
Εύχομαι να μετανοησουμε και να συναντηθούμε στο τραπέζι της ταπεινοφροσύνης για έναν υγιή και σοβαρό διάλογο γιατί τέτοιος λόγος σίγουρα δεν ευαρεστει τον Κύριο μας Ιησού Χριστο
Με σεβασμό προς όλους!
BAS-4 συμφωνώ μαζί σου για άλλη μία φορά! Όλοι έχουμε πτώσεις και ενίοτε μεγάλες, αλλά αυτό που για εμένα είναι το ΠΙΟ εκνευριστικό είναι όταν προσπαθούμε να φέρουμε Τον Θεό στα μέτρα μας! Να Τον ταυτισουμε με τα πάθη μας! Ε…….ΔΕΝ πρόκειται να γίνει αυτό! Και όποιος αχάριστος και κουτοπονηρος το καταλάβει γρήγορα, μετανοεί και σώνεται!
Αδερφέ χωρίς όνομα που επιμένεις να χρησιμοποιείς ψευδώνυμο (BAS 😂) ωσάν …. τα παιδία. Θα σου συνιστούσα να διαβάσεις την Γ´ επιστολή Ιακώβου και να την τηρήσεις.
Θα συμφωνήσω με τα παραπάνω αλλά θα προσθέσω και κάτι ακόμα:
Είναι λάθος να διαβάζουμε την ΠΔ χωρίς την πνευματική χροιά.
Είναι λάθος να διαβάζουμε την ΠΔ όπως οι Εβραίοι μόνο από την υλιστική, την ιστορική και γραμματική ερμηνεία της.
Ναι. Στην ΠΔ υπήρχαν σκοτωμοί, δολοφονίες, αιμομιξίες, εκδικήσεις, γενοκτονίες κλπ. Πράγματα ανήκουστα για τον σημερινό άνθρωπο.
Όμως αυτά δεν έχουν καμία μα καμία σημασία για εμάς.
Σε κάθε έγκλημα θα πρέπει να ερευνήσουμε την πνευματική διάσταση του ζητήματος.
Και θα δώσω κάποια παραδείγματα:
1) πχ για κατακλυσμούς έχουν μιλήσει οι περισσότερες φυλές του κόσμου. Από τους Ινδιάνους, μέχρι και την Κίνα αλλά και σε εμάς υπάρχει ο μύθος του Δευκαλίωνα. Όμως εμάς μας ενδιαφέρει να διαβάσουμε τον κατακλυσμό του Νώε, όχι για την ιστορία, αλλά για την πνευματική διάσταση. Για τον λόγο που έγινε ο κατακλυσμός, για την πνευματική τύφλωση των ανθρώπων, για την υπομονή του Θεού τόσα χρόνια κλπ. Δηλαδή αν το δούμε έτσι θα καταλάβουμε ότι το κακό όταν αρχίζει να βάλει προς το πρώτο δώρο του Θεού που είναι το αυτεξούσιο, τότε παρεμβαίνει ο Θεός διότι αν το αφήσει θα υπάρξει ΑΔΙΚΙΑ! Και ο Θεός είναι Δίκαιος. Δηλαδή όταν οι άνθρωποι φτάνουν σε σημείο κακίας όλους στο σύνολό τους δεν μπορούν πλέον να επιλέξουν ελεύθερα μεταξύ καλού και κακού, διότι θεωρούν ότι το κακό είναι η μόνη επιλογή, τότε ο Θεός αποκαθιστά την αδικία. Θυμίζω και τα Σόδομα και Γόμορρα. Εκεί διακορρευναν τα βρέφη από την γέννηση τους. Έτσι νόμιζαν ότι αυτό είναι το φυσιολογικό. Και όταν μεγάλωναν δεν είχαν επιλογή να επιλέξουν μεταξύ καλού και κακού. Κάτι τέτοιο με την κακία συντελείται στις μέρες μας. Και γι’αυτό φωνάζουμε ότι βρισκόμαστε στα έσχατα.
2) Η πάλη του Ιακώβ. Έχω ακούσει πολλά για αυτή την ιστορία και για το Ισραήλ. Εμείς όμως πρέπει να προσέξουμε τα εξής από πνευματική χροιά:
“Οι Πατέρες ερμηνεύοντας αυτό το χωρίο, στην πάλη του Ιακώβ είδαν τον αγώνα του Ιακώβ στην προσευχή να κρατήσει τον νου μέσα στη καρδιά, μακριά από τις αισθήσεις και έτσι να καταφέρει να δει τον Θεό και να ονομαστεί από τον Θεό Ισραήλ, που κατά τον άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο και τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, Ισραήλ σημαίνει νους ο ορών τον Θεό. Έτσι η λέξη Ισραήλ στην Αγία Γραφή δεν σημαίνει γεωγραφικό τόπο άλλά τον άνθρωπο που διά της προσευχής κρατώντας τον νου καθαρό από νοήματα και συνεργούσης της θείας χάριτος βλέπει τον Θεό ως φως.”
https://o-nekros.blogspot.com/2017/11/blog-post_26.html?m=1
σ.σ. Που να τα πεις όμως αυτά και ποιος να σε καταλάβει. Εδώ χρειάζεται μυστικιστική πορεία σε βάθος και φώτιση από τον Θεό που ήταν ο ίδιος και στην ΠΔ αλλά και στη ΚΔ.
Δεν με νοιάζει αν οι Εβραίοι έκαναν εγκλήματα. Εννοείται ότι έκαναν. Με νοιάζει επειδή μέσω αυτών διατηρήθηκε η ΑΛΗΘΕΙΑ.
Εξάλλου όπως όλοι οι λαοί εκείνη την εποχή διέπραξαν εγκλήματα.
Επομένως ας μην σκεφτόμαστε υλιστικά όπως οι Εβραίοι. Αλλά πνευματικά με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος και των Αγίων Πατέρων της εκκλησίας μας.
Καλό είναι να ξέρουμε και τον μύθο του Δευκαλίωνα αλλά οι πέτρες που πετούσε πίσω του δεν θα με βοηθήσουν πνευματικά να καταλάβω τον ίδιο τον Θεό.
Αγαπητέ Βας το άρθρο σας όπως αναφερατε και ο ίδιος είναι κατά κάποιο τρόπο συνέχεια της αλήθειας που αποτυπώθηκε στο άρθρο του κ Στεφανίδη και σας συγχαίρω εξίσου!Οι αλήθειες πρέπει και να λέγονται και να ξεδιαλύνονται και μάλιστα με αποδείξεις μεσα από αληθινα γεγονότα και αλήθειες που ειπώθηκαν είτε απευθείας από τον ίδιο τον Κύριο μας είτε μέσω των αγίων πατερων όπως και ορθά πράττετε κάθε φορά..τώρα όσον αφορά την αποστασία μας και αν ο Θεός ήταν “κακός”το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς είναι ότι ο Θεός μας είναι πολυέλαιος και φιλεσπλαχνος και…ακούς εκεί, ο “κακός” Θεός να τους οδηγεί στην γη της επαγγελίας κρατώντας την υπόσχεση Του, και αυτοί να ονειρευονται τα σκόρδα και τα κρεμμύδια που έτρωγαν στην Αίγυπτο!!!
<>
Ο Χριστός δεν καταργεί της 10 εντολές αλλά την δικαίωση την σωτηρία σπο τον νόμο.
Επρεπε τότε να τηρήσουν άψογα τον νόμο για να σωθούν αλλα δεν τήρησε κάνεις τον νόμο ούτε ακόμη και ο Μωυσέας συνεπώς δεν μπορώ να έχω δικαίωση απο τον νόμο, αυτο καταργεί
Ο Χριστός και φέρνει νέα Διαθήκη την Διαθήκη της αλήθειας και της χάριτος.
Η Παλαιά Διαθήκη προφυτευη την Καινή και η Καινή αποκαλύπτη την Παλαιά, πρόκειται στην ουσία για ενα βιβλίο.
Από:
Πατήρ Αθανασίου Μυτιληναίου ομιλία.
@ Γιώργος Κορλιες : είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Μητσοτακίτιδα κόλλησες. Άκου θέλουν έμπνευση αυτά τα θέματα. Βρε ταλαίπωρε, με τα λόγια του Χριστού απάντησα, ούτε αυτό δεν κατάλαβες; Όλα όσα έγραψες, πήγαινε πες τα σε όσους βλασφημούν τον Τριαδικό Θεό, και τον λένε κακό. Να διαβάζεις και λίγο Αγία Γραφή, όχι έτσι αδιάβαστος που παρουσιάζεσαι. @ Δημήτριος : ευχαριστώ αδελφέ, εσύ είσαι διαβασμένος και καταλαβαίνεις. @ Παρατηρητής : αδιάβαστος και συ. Κοίτα να τηρείς το “μη κρίνετε, ίνα μη κριθείτε”. Αυτό προηγείται. Ποιός είσαι, που θα υποδείξεις; Θεός;
@ giani : και μόνο που λες τον Χριστό εφευρέτη καλού και κακού, είσαι βλάσφημος. Πρόσεχε. @ anast : Πρόσεχε bucher! Ποιός σου είπε ότι όλες οι περιπτώσεις είναι ίδιες; Στη α’ περίπτωση έδωσε εντολή, είπε κάτι αντίστοιχο για τη β’; Μιλάτε για τον Θεό και νομίζετε ότι είναι άνθρωπος.
<>
Ο Χριστός δεν καταργεί της 10 εντολές αλλά την δικαίωση την σωτηρία σπο τον νόμο.
Επρεπε τότε να τηρήσουν άψογα τον νόμο για να σωθούν αλλα δεν τήρησε κάνεις τον νόμο ούτε ακόμη και ο Μωυσέας συνεπώς δεν μπορώ να έχω δικαίωση απο τον νόμο, αυτο καταργεί
Ο Χριστός και φέρνει νέα Διαθήκη την Διαθήκη της αλήθειας και της χάριτος.
Η Παλαιά Διαθήκη προφυτευη την Καινή και η Καινή αποκαλύπτη την Παλαιά, πρόκειται στην ουσία για ενα βιβλίο.
Από:
Πατήρ Αθανασίου Μυτιληναίου ομιλία.
ΚΑΠΟΥ ΠΟΥ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΑΡΗΚΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΤΑ ΛΥΠΗΘΗΚΑΝ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΩΜΕ ΟΛΟΥΣ. ΙΣΩΣ ΣΦΑΓΕΣ ΑΠΟ ΔΑΥΤΟΥΣ
Βάσια , δεν διάβασες καλά το χωρίο του Ησαία που παρέθεσα .
Ησ. 45,7 εγώ ο κατασκευάσας φώς και ποιήσας σκότος, ο ποιών ειρήνην και κτίζων κακά· εγώ Κύριος ο Θεός ο ποιών πάντα ταύτα.
Ο Θεός σύμφωνα με τι είπε Αυτός στον Ησαία , κατεσκεύασε το φώς και το σκότος , είναι υπεύθυνος Αύτος για την ειρήνη και τα κακά , τους πολέμους μάλλον εννοεί σε αντιδιαστολή με την λέξη ειρήνη .
Συμπερασμα .
Αυτός και μόνον Αυτός είναι υπευθυνος και για το καλό και για το κακό .
Περιμένω την δική σου ανάλυση επί του χωρίου .
Προς giani…
Στην Ορθόδοξη Παράδοση, όταν λέει ο Ησαΐας ότι ο Θεός φτιάχνει το κακό, δεν εννοεί την αμαρτία ή το ηθικό κακό. Το κακό εκεί είναι συμφορές ή δυσκολίες που χρησιμοποιεί ο Θεός για διδασκαλία ή κρίση. Ο Θεός παραμένει αγαθός και δίκαιος. Η Κ.Διαθήκη με τον Ιησού Χριστό αποκαλύπτει την πλήρη αγάπη και την ειρήνη Του, αλλά δεν καταργεί τη Δημιουργία ή την τάξη της Π.Διαθήκης. Είναι ο ίδιος Θεός, μόνο πιο πλήρως γνωστός στους ανθρώπους μέσω του Χριστού.
Ψάρακα , όπως λέει φώς και ξεκάθαρα σε αντιδιαστολή αναφέρεται στο σκότος έτσι λέει ειρήνη και σε αντιδιαστολή αναφέρεται σε κακά ,κυρίως πολέμους μπορούμε να εννοήσουμε εκ των συμφραζομένων . Δεν λέγει πουθενα για κακά με την μορφή διδασκαλίας σε αυτό το χωρίο . Λέγει αυτό που ισχύει . Είναι ο Κύριος των πάντων και το εννοει .
@ giani : να κάνω ανάλυση σε αυτό που ζητάς; Πας καλά; Μόνον ανόητος θα το έκανε, σαν εσένα, που λες τη γνώμη σου ενώ η Ορθοδοξία λειτουργεί με όσα ο Θεός παραδίνει. Αν νομίζεις ότι έχεις την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος για να αναλύεις, είσαι χαμένος. Ένα απλούστατο θα πω, αλλά δεν θα καταλάβεις γιατί λειτουργείς με την επίδραση του δαιμονικού εγώ σου : Ο Τριαδικός Θεός είναι ο ορισμός του καλού, είναι ο Αγαθός (όχι με την έννοια που έχει επικρατήσει, αλλά την αρχαία). Επομένως είναι αδύνατον να παράξει κακό. Απλά ο Ησαϊας σου πέφτει βαρύς στο στομάχι. Διάβασε τα Ευαγγέλια πρώτα και τρλαβα και μία μετάνοια, που είπες τον Θεό παραγωγό κακού. Το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που εκπόρδισες, φαίνεται από το ότι αγνοείς τί είναι κακό. Ξέρεις; Καλή μετάνοια.
Προς giani…
Δεν υπάρχει διαφωνία ότι το κείμενο δείχνει την απόλυτη κυριαρχία του Θεού πάνω στην ιστορία. Αλλά πρόσεξε: το εβραϊκό “ra‘” που αποδίδεται εδώ ως “κακά” δεν σημαίνει ηθικό κακό, ούτε ότι ο Θεός είναι δημιουργός της αμαρτίας. Σημαίνει συμφορές, δυστυχίες, πολέμους, κρίσεις, όλα όσα ο Θεός επιτρέπει για να παιδαγωγήσει ή να κρίνει.
Αν έλεγες ότι ο Θεός δημιουργεί το ηθικό κακό, τότε θα έλεγες ότι είναι πηγή της αμαρτίας και του μίσους, πράγμα που αντιφάσκει με την ίδια την Αγία Γραφή, η οποία λέει: “Κύριος φωτισμός μου και σωτήρ μου, τίνα φοβηθήσομαι;” (Ψαλμ. 26,1).
Ο Ησαΐας λοιπόν μιλάει για τον Θεό που είναι Κύριος της ειρήνης αλλά και των κρίσεων (πολέμων, συμφορών), όχι για έναν Θεό που κατασκευάζει την αμαρτία. Αυτό επιβεβαιώνεται σε όλη την Παράδοση της Εκκλησίας.