Τι πρόκειται να συμβεί με την πτώση της αγοραστικής αξίας των νομισμάτων; Όπως ίσως θα θυμούνται οι αναγνώστες μας, προβλέψαμε ότι στις 15 Οκτωβρίου 2025 θα συνέβαινε μια κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς, ίσως μια κυβερνοεπίθεση στον τραπεζικό τομέα ή κάτι παρόμοιο.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν συνέβη τίποτα από αυτά…
Έτσι, σε μόλις μία εβδομάδα, η τιμή του χρυσού εκτοξεύτηκε από 4.000 δολάρια ανά ουγγιά σε 4.200 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 5%. Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, ο χρυσός θα φτάσει τα 5.000 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του μήνα, και μέχρι τα Χριστούγεννα, η τιμή του χρυσού θα είναι στα 6.666 δολάρια ανά ουγγιά – ένα “θαυμαστό”, πραγματικά σημαδιακό νούμερο για να συμβεί η γενική χρεοκοπία, για την κατάρρευση των πάντων. Ή μήπως υπάρχει κάποιος άλλος σοβαρός λόγος;
Οι καταρρεύσεις νομισμάτων έχουν ξανασυμβεί αρκετά συχνά στον πλανήτη Γη και γνωρίζουμε καλά το γενικό μοτίβο αυτής της διαδικασίας. Συνήθως, η κυβέρνηση μιας χώρας τυπώνει ένα επιπλέον 5-10% της προσφοράς χρήματος και μόλις αυτό το νέο χρήμα εισέλθει στην αγορά, η αγοραστική αξία του νομίσματος μειώνεται κατά το ίδιο ποσοστό 5-10%. Καθαρή μαθηματική λογική.
Αλλά σε αυτήν την συγκριμένη περίπτωση, στην οποία ζούμε, μιλάμε για μία ΤΟΣΟ μεγάλη προσφορά χρήματος που η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), σίγουρα θα δυσκολευτεί ακόμη και να ζωγραφίσει όλα αυτά τα μηδενικά, πόσο μάλλον να προλάβει να εκτυπώσει, με ταχύτητα, το 5% των δολαρίων ΗΠΑ που βρίσκονται σήμερα σε κυκλοφορία παγκοσμίως.
Επιπλέον, η αξία του δολαρίου σε σχέση με τα άλλα νομίσματα είναι σχεδόν πάντα σταθερή. Επομένως, μιλάμε για πληθωρισμό 5% ΟΛΩΝ των υπαρχόντων νομισμάτων, μέσα μια εβδομάδα. Δηλαδή, είναι σαν κάθε χώρα του κόσμου να έβαλε σε λειτουργία τα εκτυπωτικά μηχανήματά των Νομισματοκοπείων τους, ταυτόχρονα, και μέρα-νύχτα να εκτυπώνει φρέσκο πληθωριστικό χρήμα, μειωμένης αγοραστικής δύναμης.
Τέλος, υπάρχει και το θέμα της ταχύτατης αντίδρασης της αγοράς στην έκδοση του νέου χρήματος. Αλλά το να χάσουν τα νομίσματα την αγοραστική τους αξία κατά 5% σε παγκόσμια κλίμακα μέσα σε μία εβδομάδα, είτε πρόκειται για κάποιου είδους συνωμοσίας (οι τιμές του χρυσού και του ασημιού αυξάνονται σύμφωνα με μια καλά σχεδιασμένη και συντονισμένη διαδικασία), είτε πρόκειται για κάποια εξωφρενική κατάσταση, για την οποία οι χώρες, τα έθνη & οι λαοί σε μεγάλο βαθμό δεν γνωρίζουν τίποτα. Τα Μεγάλα Αφεντικά τούτου του κόσμου όμως γνωρίζουν πολύ καλά και γι’ αυτό κινούν δραστήρια & αποφασιστικά παρασκηνιακά τα νήματα & μετακινούν τα κεφάλαια τους.
Αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και οι συνωμοσιολόγοι, που είναι ατσίδες σε κάτι τέτοιες καταστάσεις, έχουν μείνει έκπληκτοι από τη βουβουμάρα, την σιωπή, των διαφόρων χρηματοοικονομικών αναλυτών σχετικά με όλα αυτά τα τρελά που συμβαινουν. Συνήθως, το δολάριο πέφτει ή ανεβαίνει κατά μερικά σεντς – και χίλιοι ηλίθιοι σχολιαστές σπεύδουν να το σχολιάσουν, επιδεικνύοντας τις γνώσεις τους και τα γυαλιά τους, τρελαίνοντας τις καημένες τις νοικοκυρούλες με τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.
Αλλά εδώ έχουμε μια πτώση 5% μέσα σε μια εβδομάδα, μια πτώση της κλίμακας της Μαύρης Δευτέρας του 1987 (στην οποία οι δείκτες μειώθηκαν κατά 20-40%) – και μια απέραντη σιωπή νεκροταφείου επικρατεί παντού. Όλοι οι ειδικοί αναλυτές των αγορών έκλεισαν ερμητικά το λαλίστατο στόμα τους. Επομένως, μπορούμε να συμπεράνουμε, ότι κάποια πολύ αυστηρή εντολή ήρθε από ψηλά, να αρχίσουν να μιλάνε στις μεξικάνες νοικοκυρές για κάτι άλλο και να μην βάλουν στο στόμα τους την πρωτοφανή πτώση όλων των νομισμάτων του κόσμου.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε ένα πρόσφατο άρθρο, μας με τίτλο «Χρυσός! Η ακριβής ώρα ανοίγματος της Τέταρτης Σφραγίδας έχει γίνει γνωστή» τείνουμε προς την επιλογή:
α) Δηλαδή, είναι σε εξέλιξη μια χειραγωγούμενη & ελεγχόμενη χρεοκοπία, ανεβάζοντας τον χρυσό στα 6.666 δολάρια ανά ουγγιά και που τότε «Ένας χοῖνιξ σίτου θα κοστίζει ένα δηνάριο…» [Αποκάλυψη 6:6]. Στη συνέχεια, ο Τέταρτος Καβαλάρης της Αποκάλυψης θα καταφτάσει καλπάζοντας [δηλαδή, η ῥομφαίᾳ, ο Πόλεμος & ο Θάνατος, Αποκάλυψη 6: 7,8] — κάποια στιγμή τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, ίσως ακόμη και στα τέλη του Δεκεμβρίου. Χωρίς φυσικά να είναι αυτή η εκτίμηση σαφής.
Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί και μία άλλη επιλογή.
β) Δηλαδή, οι μεγιστάνες, οι γνωρίζοντες & κατέχοντες τα μεγάλα κεφάλαια να περιμένουν από μέρα σε μέρα είτε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο είτε την άφιξη κάποιον μεγάλου μετεωρίτη διαστάσεων ενός χλμ. επί τριών χιλιομέτρων. Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν θα μάθουμε το τι ακριβώς περιμένουν, οπότε ας παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των γεγονότων.
Thebigtheone
JP Morgan: Η Τιμή του Χρυσού θα Μπορούσε να Φτάσει τα 10.000 δολάρια
17 Οκτωβρίου 2025
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, προέβλεψε ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να φτάσει τα 10.000 δολάρια ανά ουγγιά, ανακτώντας έτσι την παλιά ελκυστικότητά του ως ασφαλές καταφύγιο εν μέσω του επίμονου πληθωρισμού και της παγκόσμιας γεωπολιτικής αστάθειας.
Το πολύτιμο, ευγενές μέταλλο, που ιστορικά θεωρείται ως εμπόδιο στη διάβρωση της αγοραστικής δύναμης και της υποτίμησης των νομισμάτων χάρη στην ανεξαρτησία & την αυτονομία του από κράτη και κεντρικές τράπεζες, ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 4.000 δολαρίων στις αρχές Οκτωβρίου και συνέχισε την ανοδική του πορεία. Την Τετάρτη έκλεισε με άνοδο 58% από την αρχή του έτους, αγγίζοντας το ιστορικό υψηλό των 4.218,29 δολαρίων, υπερδιπλασιάζοντας την αξία του 2023, όταν κυμαινόταν κάτω από τα 2.000 δολάρια την ουγγιά.
«Δεν επενδύω σε χρυσό. Η κατοχή του κοστίζει 4%», δήλωσε η Ντάιμον την Τρίτη στο συνέδριο «Οι πιο Ισχυρές Γυναίκες» του Fortune στην Ουάσινγκτον. «Αλλά σε σενάρια όπως το τρέχον, θα μπορούσε εύκολα να φτάσει τα 5.000 ή ακόμα και τα 10.000 δολάρια».
Ο Ντάιμον τόνισε πώς η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει πολυάριθμες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικάνικων δασμών, του αυξανόμενου δημόσιου ελλείμματος, των πληθωριστικών πιέσεων, της επώδυνης μετάβασης στην Τεχνητή Νοημοσύνη και των διεθνών τριβών όπως είναι ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών, που ωθούν τους παράγοντες της αγοράς να επενδύουν στο χρυσό για να μετριάσουν τους κινδύνους.
Αν και απέφυγε να κρίνει αν ο χρυσός είναι υπερτιμημένος, ο Ντάιμον παραδέχτηκε ότι πρόκειται για «μία από τις σπάνιες περιπτώσεις στην καριέρα μου όπου θα έχει νόημα να διαθέσω ένα μέρος του χαρτοφυλακίου μου σε αυτόν, σκεφτόμενος ορθολογικά».
Αναλυτές και εξέχουσες προσωπικότητες του χρηματοπιστωτικού κλάδου συμμερίζονται παρόμοιες απόψεις. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ρέι Ντάλιο επανέλαβε την Τρίτη ότι ο χρυσός αποτελεί ένα «εξαιρετικό μέσο για τη διαφοροποίηση των επενδύσεων» σε μια εποχή αυξανόμενου δημόσιου χρέους, γεωπολιτικών συγκρούσεων και διαβρωμένης εμπιστοσύνης στα εθνικά νομίσματα.
«Επομένως, από την άποψη της βέλτιστης στρατηγικής κατανομής, περίπου το 15% του χαρτοφυλακίου θα μπορούσε να επενδυθεί στον χρυσό», πρότεινε ο Ντάλιο. Μια έρευνα της Bank of America που διεξήχθη τον Οκτώβριο διαπίστωσε ότι το 43% των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων θεωρούν ως θετικές τις επενδύσεις στο χρυσό ως την πιο δημοφιλή στρατηγική παγκοσμίως, ξεπερνώντας ακόμη και τις επενδύσεις στους Αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες των “Επτά Μεγαλοπρεπών” = “Magnificent Seven”, (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia και Tesla).
Ο ιδρυτής του Αντισταθμιστικoύ Κεφαλαίου “Hedge fund Citadel”, Κεν Γκρίφιν, (Ken Griffin), σημείωσε πρόσφατα ότι όλο και περισσότεροι επενδυτές θεωρούν τον χρυσό ως πιο αξιόπιστο από το δολάριο των ΗΠΑ, το οποίο για πολύ καιρό θεωρούνταν ως παγκόσμιο αποθεματικό σταθερής αξίας. Φέτος όμως, το αμερικανικό νόμισμα έχει χάσει έδαφος έναντι όλων των πιο σημαντικών νομισμάτων, λόγω της αβεβαιότητας που συνδέονται με τις προστατευτικές δασμολογικές πολιτικές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Μετά από μήνες και μήνες ιστορικών υψηλών επιδόσεων, ο χρυσός ξεπέρασε το ευρώ στα παγκόσμια αποθέματα.
renovatio21.com







