• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Τρίτη, 21 Ιουλίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Το ΣτΕ κηρύσσει αντισυνταγματική την αναστολή ΑΦΜ: «Κάντε έναν σοβαρό και σαφή νόμο»

Στην ΑΑΔΕ φοβούνται προσφυγές εναντίον της και αιτήσεις αποζημίωσης από χιλιάδες παθόντες

9 μήνες ago
in ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνει ως αντισυνταγματικό το μέτρο της αναστολής ή της απενεργοποίησης του ΑΦΜ εξετάζοντας υπόθεση εταιρίας που είχε προσφύγει κατά της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Όπως αναφέρει δεν έχει επαρκές νομικό υπόβαθρο και προσκρούει στις συνταγματικές εγγυήσεις της οικονομικής ελευθερίας.

Το πρόβλημα ξεκινά από το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που δίνει στην ΑΑΔΕ τη δυνατότητα να αναστείλει ή να απενεργοποιήσει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου όταν υπάρχουν «αντικειμενικά στοιχεία» για παραβιάσεις, φοροδιαφυγή ή απάτη.

Το ΣτΕ, ωστόσο, έκρινε ότι η εξουσιοδότηση αυτή είναι «γενική και αόριστη», δεν προβλέπει σαφές πλαίσιο εφαρμογής ούτε ουσιαστικές εγγυήσεις για τον φορολογούμενο, και ως εκ τούτου αντιβαίνει στο άρθρο 43 του Συντάγματος, που καθορίζει τα όρια της κανονιστικής εξουσίας της Διοίκησης.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου χαρακτηρίζει τη δυνατότητα «παγώματος» ΑΦΜ ως βαθιά επέμβαση στην οικονομική ζωή του πολίτη ή της επιχείρησης, καθώς πρακτικά ισοδυναμεί με απαγόρευση άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας.

Ο φορολογούμενος μένει αποκλεισμένος από κάθε συναλλαγή με το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους πελάτες του, κάτι που σημαίνει ότι χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστικός έλεγχος ή διαφανής διαδικασία υπεράσπισης απλά τον «τελειώνουν» επιχειρηματικά και τον καταστρέφουν για πάντα οικονομικά.

Το ΣτΕ ξεκάθαρα λέει ότι, για να είναι συνταγματικά ανεκτό το μέτρο, ο νόμος πρέπει να προβλέπει σαφείς όρους, προθεσμίες, στάδια και δικαιώματα ακρόασης του φορολογουμένου, καθώς και να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας – δηλαδή να εφαρμόζεται μόνο όταν δεν υπάρχει ηπιότερο μέσο για την αποτροπή φοροδιαφυγής.

Επειδή τίποτε από αυτά δεν προβλέπεται ρητά, το Δικαστήριο κατέληξε ότι η εξουσιοδότηση προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ «ισοδυναμεί με εν λευκώ ανάθεση ρυθμιστικής αρμοδιότητας» και ακύρωσε την απόφαση 1200/2015, με την οποία είχε ανασταλεί ο ΑΦΜ της εταιρίας που προσέφυγε.

Η απόφαση έχει ευρύτερες συνέπειες, καθώς αφορά όχι μόνο την επίδικη υπόθεση, αλλά και δεκάδες άλλες περιπτώσεις όπου η ΑΑΔΕ είχε προχωρήσει σε αναστολή ΑΦΜ για ενδοκοινοτικές απάτες στον ΦΠΑ.

Το 2024, οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) ολοκλήρωσαν 156 στοχευμένες έρευνες ΦΠΑ, με παραβατικότητα που άγγιξε το 80,8%.

Σε όλους αυτές τις περιπτώσεις ακολούθησε η διαδικασία απενεργοποίησης των ΑΦΜ τους βάσει της – πλέον άκυρης – απόφασης 1200/2015.

Αντίστοιχα, από την αρχή του 2025 ως σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί 34 νέες περιπτώσεις αναστολής ΑΦΜ, που τώρα θεωρούνται νομικά «αμφίβολες».

Πλέον η ΑΑΔΕ θα χρειαστεί να επανεξετάσει τα μέτρα αυτά ένα προς ένα, ώστε να αποφευχθούν κύματα προσφυγών και αιτήσεις αποζημίωσης από επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν από την αγορά.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καλείται να νομοθετήσει εκ νέου, αυτή τη φορά με πιο συγκεκριμένο και συνταγματικά ασφαλές πλαίσιο.

Το νέο σύστημα θα πρέπει να προβλέπει ρητά τη διαδικασία ελέγχου, τις εγγυήσεις ακρόασης, τα δικαιώματα προσφυγής και την επανενεργοποίηση του ΑΦΜ σε περίπτωση αθώωσης ή άρσης υποψίας.

Η απόφαση του ΣτΕ θεωρείται είναι προειδοποίηση για τις διοικητικές αρχές οι οποίες επί της ουσίας κάνουν ότι θέλουν στηριζόμενες σε ασαφή νομικά πλαίσια, που όπως φαίνεται υπάρχει λόγος για να είναι έτσι.

Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς είναι δεδομένο ότι τώρα θα υπάρξουν πολλές προσφυγές εναντίον της και αιτήσεις αποζημίωσης.

Αποζημιώσεις που θα πρέπει να πληρώσει το Δημόσιο, δηλαδή όλοι οι Έλληνες.

Αυτά συμβαίνουν όταν παραβιάζεται μία από τις βασικότερες αρχές του Συντάγματος που είναι η αρχή της καλής νομοθέτησης.

Στην χώρα αυτή επίτηδες οι νόμοι είναι ασαφείς και εκτός πραγματικότητας για να εφαρμόζονται «όποτε συμφέρει» (και κυρίως πάνω σε όσους δεν είναι αρεστοί).

pronews.gr

Tags: slide4
Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

«Το μπλόκο στην Ευρωπαία Εισαγγελέα – Πώς ο Άρειος Πάγος προστάτεψε την κυβέρνηση Μητσοτάκη»
Slider

«Το μπλόκο στην Ευρωπαία Εισαγγελέα – Πώς ο Άρειος Πάγος προστάτεψε την κυβέρνηση Μητσοτάκη»

by admin
4 εβδομάδες ago
ΙΔΟΥ Η “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ”: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΣΟΥΔΑΝΟΣ ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΞΟΣ ΒΙΑΣΤΗΣ – ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΓΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑ…
Slider

ΙΔΟΥ Η “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ”: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΣΟΥΔΑΝΟΣ ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΞΟΣ ΒΙΑΣΤΗΣ – ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΓΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑ…

by admin
1 μήνα ago
«ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» – Αποζημίωση 300.000 Ευρώ για Θάνατο Γυναίκας μετά από Εμβόλιο AstraZeneca – Το Δημόσιο Κρίθηκε Υπεύθυνο
Slider

«ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» – Αποζημίωση 300.000 Ευρώ για Θάνατο Γυναίκας μετά από Εμβόλιο AstraZeneca – Το Δημόσιο Κρίθηκε Υπεύθυνο

by admin
3 μήνες ago
Παναγόπουλος Αλέξιος: Αν Στην Ελλάδα Λειτουργούσε Συνταγματικό Δικαστήριο Η Απόφαση 392/2026 Θα Ακυρωνόταν
Slider

Παναγόπουλος Αλέξιος: Αν Στην Ελλάδα Λειτουργούσε Συνταγματικό Δικαστήριο Η Απόφαση 392/2026 Θα Ακυρωνόταν

by admin
4 μήνες ago
Next Post
Γνωστή γιατρός στον Καναδά υπέρμαχος των εμβολίων mRNA για τον COVID-19 διαγνώστηκε με καρκίνο

Γνωστή γιατρός στον Καναδά υπέρμαχος των εμβολίων mRNA για τον COVID-19 διαγνώστηκε με καρκίνο

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ Ι. ΜΕΤΑΞΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟ! ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑΧΤΗ ΤΗ ΜΟΣΧΑ…

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ Ι. ΜΕΤΑΞΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟ! ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑΧΤΗ ΤΗ ΜΟΣΧΑ...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr