-
Το Axios ανέφερε ότι «ΗΠΑ και Ιράν είναι κοντά σε συμφωνία» (ένα μνημόνιο για τερματισμό του πολέμου και άνοιγμα των Στενών). Η Τεχεράνη το διέψευσε, και ο Τραμπ είπε ότι «είναι πολύ νωρίς».
-
Το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι η συμφωνία ήταν κοντά και ότι προετοιμαζόταν για κλιμάκωση. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Eyal Zamir, είπε ότι έχουν «μια σειρά από στόχους έτοιμους για επίθεση στο Ιράν» τη στιγμή που ο πόλεμος θα ξαναρχίσει.
-
Το Ισραήλ βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
-
Ο Ρούμπιο ανακοίνωσε ότι η «Επιχείρηση Επική Οργή» (Epic Fury) τελείωσε, και η «Επιχείρηση Ελευθερία» (Project Freedom) είναι το νέο επίκεντρο (αλλά ο Τραμπ ανακοίνωσε «παύση» για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις). Υπάρχει μεγάλη σύγχυση και αντιφατικά μηνύματα από την Ουάσιγκτον.
Οι τελευταίες ώρες είναι ένα μπέρδεμα. Το Αxios ανέφερε ότι «ΗΠΑ και Ιράν είναι κοντά σε συμφωνία», με ένα μνημόνιο για τον τερματισμό του πολέμου (επιχείρηση «Epic Fury») και το άνοιγμα των Στενών του Χορμούζ. Η είδηση προκάλεσε ανησυχία στο Ισραήλ. Ωστόσο, η Τεχεράνη διέψευσε ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία, και ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς» για να προγραμματιστούν ειρηνευτικές συνομιλίες.
Το Ισραήλ «δεν γνώριζε» – και προετοιμάζεται για χειρότερο
Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Army Radio ότι «το Ισραήλ δεν γνώριζε ότι ο Τραμπ ήταν κοντά σε συμφωνία με το Ιράν» και ότι προετοιμαζόταν για κλιμάκωση. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF, Υποστράτηγος Eyal Zamir, δήλωσε ευθέως: «Στο Ιράν, έχουμε μια σειρά από στόχους έτοιμους για επίθεση. Είμαστε σε υψηλή ετοιμότητα για να επιστρέψουμε σε μια έντονη και ευρεία εκστρατεία, που θα μας επιτρέψει να εμβαθύνουμε τα επιτεύγματά μας και να αποδυναμώσουμε περαιτέρω το ιρανικό καθεστώς» .
Ταυτόχρονα, ο Zamir επιβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο συνεχίζονται (παρά την εκεχειρία).
Η σύγχυση από την Ουάσιγκτον – Epic Fury, Project Freedom, και «παύση»
Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανακοίνωσε ότι η «Επιχείρηση Επική Οργή» (Epic Fury) – δηλαδή οι βομβαρδισμοί στο Ιράν – τερματίστηκε. Ο νέος στόχος είναι η «Επιχείρηση Ελευθερία» (Project Freedom) , δηλαδή η προστασία της ναυσιπλοΐας στα Στενά. Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο Τραμπ ανακοίνωσε «παύση» για να επιτραπούν οι διαπραγματεύσεις.
Αποτέλεσμα: Η Ουάσιγκτον στέλνει αντιφατικά μηνύματα – άλλοτε λέει ότι η «Επική Οργή» τελείωσε, άλλοτε ότι η «Ελευθερία» ξεκινά, άλλοτε ότι υπάρχει «παύση». Το Ισραήλ (και η Τεχεράνη) δεν ξέρουν τι να περιμένουν.
Η απάντηση του Ιράν – «Το δάχτυλο στη σκανδάλη»
Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, έχει ξεκαθαρίσει ότι «το δάχτυλο είναι στη σκανδάλη» , και ότι οποιαδήποτε νέα στρατιωτική ενέργεια θα απαντηθεί. Παράλληλα, συνεχίζονται οι επιθέσεις σε ΗΑΕ (Fujairah), που δείχνουν ότι η Τεχεράνη δεν περιορίζεται σε ρητορική.
Η θέση της ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΑΣ
Το άρθρο του ZeroHedge περιγράφει ένα επικίνδυνο παιχνίδι: Η Ουάσιγκτον λέει ότι θέλει εκεχειρία και διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί αποκλεισμό και στρατιωτική παρουσία. Το Ισραήλ (που βλέπει την τελευταία συμφωνία ως αποτυχία) δηλώνει ότι είναι έτοιμο να χτυπήσει ξανά, με «σειρά στόχων». Η Τεχεράνη αρνείται ότι υπάρχει συμφωνία και κρατά το «δάχτυλο στη σκανδάλη». Ο κίνδυνος μιας νέας, ευρύτερης σύγκρουσης (Ισραήλ-Ιράν, ίσως με εμπλοκή ΗΠΑ) είναι υψηλότερος από ποτέ.








