Και του (τότε) Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά…
Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
Ο Γιάννης Σγουρός υπήρξε αθλητής της ομάδας καλαθοσφαίρισης της ιστορικής ομάδας του Μίλωνα Νέας Σμύρνης και ακολούθως υπήρξε προπονητής των παιδικών και εφηβικών τμημάτων, αλλά και προπονητής της ομάδας καλαθοσφαίρισης των ανδρών.
Από το 1984 έως το 1996, υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (ΕΟΑΒ). Το 1987, υπήρξε πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, αναλαμβάνοντας τον επόμενο χρόνο την αντίστοιχη θέση στην Διεθνή Ομοσπονδία.
Ο λάτρης του αθλητισμού με τις τεράστιες εθνικές επιτυχίες της Dream team στην Άρση Βαρών, στις 23 Οκτωβρίου 1996 αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα με την θέση του παράγοντα στις Ομοσπονδίες Άρσης Βαρών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, συμμετείχε στην επιτροπή διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων το 1996 έως το 1997.
Υπήρξε ταυτόχρονα μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1996, και έπειτα μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής από το 1998 έως το 2001. Στην θέση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού παρέμεινε έως το 2001.
Το 2002, εκλέγεται στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές Νομάρχης Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την κατάργηση της Νομαρχίας με την εφαρμογή της Αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης του σχεδίου Καλλικράτης το 2010.
Το 2009, ανακηρύχθηκε ισόβιος Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών.
Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2010, υπήρξε υποψήφιος Περιφερειάρχης της Αττικής με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ με το οποίο και εκλέχθηκε ως ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης.
Η “Αγιά Σοφιά” έγινε με υπογραφή Γιάννη Σγουρού…
Θα μου πείτε γιατί γράφω ξαφνικά για την αθλητική και πολιτική δραστηριότητα του Γιάννη Σγουρού.
Γιατί προ ολίγων ημερών ο Γιάννης Σγουρός δημοσίευσε την παρακάτω φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο face book:

Καταλαβαίνετε, πως βλέποντας την παραπάνω φωτογραφία έμπνευσης, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αφορά το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, την “Αγιά Σοφιά”!
Αλλά τι σχέση έχει ο Γιάννης Σγουρός με το στολίδι της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια;
Έτσι ψάχνοντας διαπιστώνω, ότι ο Γιάννης Σγουρός έχει εκδώσει ένα υπέροχο βιβλίο με αναφορά στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, με τίτλο: Γιάννης Σγουρός, Συνέπεια Λόγων και Έργων: νέο ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΚ, που αποτελείται από 65 σελίδες.

Ο άνθρωπος των έργων Γιάννης Σγουρός…
Σε αυτό το συλλεκτικό αριστούργημα για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ διαβάζουμε ένα ιστορικό της δημιουργίας αυτού του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια:
«Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, σε μία φαντασμαγορική τελετή, εγκαινιάστηκε το νέο, σύγχρονο γήπεδο της ΑΕΚ, η “Αγιά Σοφιά”. Για να φτάσουμε όμως σε αυτήν τη γιορτή, χρειάστηκε να γίνουν πολλά, αποφασιστικά και σπουδαία βήματα από ανθρώπους που σκοπό τους είχαν να δημιουργηθεί ένα πρότυπο αθλητικό κέντρο.
Να δημιουργηθεί και να στεγάσει την ιστορική ομάδα της ΑΕΚ, στον ίδιο χώρο που η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως έγραψε τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας της. Το προηγούμενο γήπεδο αποτελούσε τοπόσημο της περιοχής και κατεδαφίστηκε χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός για τη δημιουργία του νέου γηπέδου.
Η ιστορία θα γράψει ότι ο Διοικητικός Ηγέτης της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, ήταν αυτός που επί των ημερών του εγκαινιάστηκε το νέο αυτό στολίδι του ελληνικού αθλητισμού. Η αλήθεια είναι ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης έκανε τα πάντα για να το πετύχει. Δεν θα μπορούσε όμως ποτέ να γίνει το όνειρο πραγματικότητα, χωρίς τη συμμετοχή και άλλων ανθρώπων και φορέων από την Περιφέρεια Αττικής, επιφανείς Ενωσίτες μέχρι και τον φίλαθλο κόσμο της ΑΕΚ. Η “Αγιά Σοφιά” είναι το κορυφαίο παράδειγμα επιτυχούς και αγαστής συνεργασίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ήταν το 2010, όταν η Νομαρχία Αθηνών έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του νέου γηπέδου. Ο τότε βασικός μέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ, κ. Παππάς, μαζί με τον τότε Πρόεδρο κ. Αδαμίδη, ζήτησαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο μου, την αρωγή μας για την ανοικοδόμηση του νέου γηπέδου.
Η τότε Νομαρχία Αθηνών εκπροσωπούμενη από εμένα και τον στενό μου συνεργάτη, κ. Πάνο Κολιοπάνο, συμφώνησε να συνδράμει αποφασιστικά στην προσπάθεια αυτή. Λίγους μήνες αργότερα το 2012, ως Περιφερειάρχης έκανα πράξη τη δέσμευσή μας, με την εγγραφή κωδικού δαπάνης για το έργο στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής.

Το 2013 έγινε η πίστωση του σχετικού κωδικού με τα 20.000.000 ευρώ για να υλοποιηθεί το φιλόδοξο αυτό project.
Το 2013, ο βασικός μέτοχος της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, μαζί με τον κ. Παππά και την ερασιτεχνική ΑΕΚ επισκέφτηκαν εκ νέου την Περιφέρεια και συμφωνήθηκε να συμβάλλουμε ως Περιφέρεια Αττικής στο συνολικό κατασκευαστικό έργο, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει πριν η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Με δική μας πρωτοβουλία και προσωπική μου παρέμβαση, η τότε Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έφερε στη Βουλή την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, η οποία και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Οι μετέπειτα διοικήσεις της Περιφέρειας το μόνο που είχαν υποχρέωση να κάνουν, ήταν να προχωρήσουν τις ήδη εγκεκριμένες και θεσμοθετημένες δαπάνες.
Όλα αυτά τα αναφέρω γιατί είναι καλό και χρήσιμο ο κόσμος της ΑΕΚ, αλλά και όλη η φίλαθλη Ελλάδα, να γνωρίζουν πώς ξεκίνησε και πως ολοκληρώθηκε αυτή η δύσκολη προσπάθεια, χάρη στον Δημήτρη Μελισσανίδη και την Περιφέρεια Αττικής υπό την ηγεσία μου, δημιουργώντας αμφότεροι τις κατάλληλες συνθήκες συνεργασίας και αλληλοσεβασμού.»!
Ο αθλητισμός ενώνει, δεν διχάζει…
Σε άλλο σημείο αναφέρει ο Γιάννης Σγουρός:
«Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΝΩΝΕΙ, ΔΕΝ ΔΙΧΑΖΕΙ
Ο Αθλητισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά φαινόμενα. Είναι ικανός να σταματήσει πολέμους , να γεφυρώσει χάσματα, να δημιουργήσει σχέσεις εκτίμησης και σεβασμού. Είναι με απλά λόγια, ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, που η επίδρασή του είναι ορατή σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας του πολίτη.
Από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής μου με τα κοινά στον χώρο του Αθλητισμού είχα στόχο τη συναίνεση μεταξύ των φορέων και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την άνθηση του Αθλητισμού, σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκα, είτε ως Γ.Γ.Α., είτε ως Νομάρχης, είτε ως Περιφερειάρχης Αττικής.
Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για την Παράταξή μας και εμένα προσωπικά, γιατί θεωρούσα και θεωρώ, ότι τέτοιου μεγέθους έργα βοηθούν πέρα από το προφανές της νέας, σύγχρονης έδρας ενός ιστορικού Σωματείου, στην αναγέννηση των όμορων περιοχών, ως πόλος αθλητικής και οικονομικής ανάπτυξης. Είναι έργα πνοής, που αποτελούν το ιδανικό αντίβαρο για τη νεολαία, προκειμένου να την αποτρέψουν από άλλους, επικίνδυνους δρόμους.
Από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει, ότι η Περιφέρεια υπό τη διοίκησή μας θα ήταν αρωγός στην προσπάθεια αυτή, αρκεί να τηρηθούν όλοι οι προβλεπόμενοι νόμοι, το σύνταγμα και οι κανόνες. Γνωρίζαμε, ότι ίσως χρειαστούν νομοθετικές παρεμβάσεις, γεγονός που το πετύχαμε, κάνοντας τομή με την εκπόνηση του συγκεκριμένου έργου, καθώς και μελλοντικών project.
Ο Αθλητισμός για εμάς δεν ήταν ποτέ είδος πολυτελείας, αλλά αναγκαιότητα. Είναι υποχρέωση όλων μας προς τα νέα παιδιά, τις μελλοντικές γενιές, να φτιάχνουμε σύγχρονες εγκαταστάσεις, είτε για τον μαζικό αθλητισμό είτε για τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας μέσω αυτών. Εμείς το κάναμε πράξη, υλοποιώντας ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρόγραμμα, ύψους 150 και πλέον εκατομμυρίων, από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Στο πρόγραμμα αυτό φυσικά και η συμβολή μας δεν ήταν μόνο στην προσπάθεια για την ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, αλλά και πλήθος άλλων αθλητικών έργων, σε πολλούς Δήμους της Περιφέρειας Αττικής.»!
Σγουρός και Σαμαράς υλοποίησαν το όνειρο του κάθε Ενωσίτη που βροντοφώναζε δυο δεκαετίες: “Γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια (και μόνο)….”
Ο Γιάννης Σγουρός συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το 2013 και στην οποία συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της χρηματοδότησης που είχε εγκρίνει η Νομαρχία Αττικής για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Ακολούθως ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έθεσε το θέμα στη Βουλή και στις 14 Απριλίου 2014, έγινε τροποποίηση Νόμου, που έδινε τη δυνατότητα στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδος να μπορούν να χρηματοδοτούν την κατασκευή εν όλω, ή εν μέρει, την ανακαίνιση, ή την επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, που ανήκουν κατά κυριότητα, ή κατά χρήση σε ερασιτεχνικά αθλητικά, Σωματεία ή Συλλόγους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Έτσι άνοιξε ο δρόμος κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ και η γενικότερη ανάπτυξη της Νέας Φιλαδέλφειας.
Την εποχή εκείνη διθύραμβοι γράφτηκαν στα ΜΜΕ:


Δημήτρης Μελισσανίδης και Πέτρος Παππάς ευχαριστούν τον Γιάννη Σγουρό:










