ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ARCO Δημήτρης : Ανεργία μεταξύ των νέων εργαζομένων .

ARCO ΔΗΜΗΤΡΗΣ. ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. - 21 Σεπ 2020 - 22:02

Οι νέοι εργαζόμενοι τυπικά πλήττονται από την ύφεση και ολα δείχνουν ότι η είσοδος στην αγορά εργασίας, κατά τη διάρκεια της ύφεσης ,έχει αρνητικό αντίκτυπο στις μελλοντικές αποδοχές και τις προοπτικές εργασίας.

Ενώ το συνολικό ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε, μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του τρέχοντος έτους (η τοπική αιχμή), τα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων εργαζομένων, αυξήθηκαν πολύ περισσότερο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ οι νέοι ηλικίας 16-29 ετών ,αποτελούν λιγότερο από το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού ,αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της αύξησης του ποσοστού ανεργίας, μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Βρίσκουμε επίσης ανισότητες, μεταξύ των νέων εργαζομένων από την εκπαίδευση , μεταναστες εργαζόμενους και τους εργαζομένους με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης ,να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες αυξήσεις ,στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου, σε σύγκριση με τους γηγενεις.

Επιπλέον, ενώ μεταξύ του Απριλίου και του Ιουλίου, τα ποσοστά ανεργίας για τους νέους γηγενεις, και μικρότερο σε μεταναστες, οι εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει ένα μεγάλο μέρος της αρχικής τους αύξησης, το ποσοστό ανεργίας για τους νέους μεταναστες, παραμένει ιδιαίτερα αυξημένο και λίγο άλλαξε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Το γεγονός ότι οι νέοι εργαζόμενοι, έχουν βιώσει μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της ύφεσης, δεν προκαλεί έκπληξη, όπως συμβαίνει συνήθως και ειναι λογικο.

Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο οι νέοι εργαζόμενοι ,φέρουν το βάρος της ύφεσης είναι ασυνήθιστος. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι, όπως συμβαίνει συνήθως, οι νεότεροι εργαζόμενοι ήταν πιο πιθανό να απολυθούν τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο , σε σύγκριση με τους παλαιότερους ομολόγους τους που εχουν μεγαλυτερη εμπειρια δεξιοτητων.

Επιπλέον, αυτό το μοτίβο, έχει επιδεινωθεί από το γεγονός ότι, πριν από την πανδημία, οι νέοι εργαζόμενοι, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εργαστούν σε επιχ/σεις υπηρεσιών, που επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από πολιτικές κοινωνικής απόστασης, που απαιτούνται για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού και τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

Όπως φαίνεται, το συνολικό ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε λιγο, μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας για τους νέους αυξήθηκε κατά πολυ περισσοτερες ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να συμβαίνουν μεταξύ των νεότερων εργαζομένων και ειναι λογικο .

Μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, το ποσοστό ανεργίας για τους νέους μειώθηκε κατά πολυ, ενώ το συνολικό ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε περιπου ιδιο υψος.

Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας των νέων εργαζομένων τον Ιούλιο παραμένει κατά πολυ υψηλότερο, με τον μέσο όρο, από το συνολικό ποσοστό.

Το ποσοστό ανεργίας της πανδημίας, έχει υποτιμήσει το βαθμό στον οποίο οι εργαζόμενοι χάνουν θέσεις εργασίας, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν χάσει θέσεις εργασίας,επέλεξαν να εγκαταλείψουν το εργατικό δυναμικό, από ό, τι συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ύφεσης.

Ενώ το συνολικό ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 3,2 εκατοστιαίες μονάδες μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου, το ποσοστό συμμετοχής εργατικού δυναμικού για άτομα ηλικίας 16 έως 29 ετών μειώθηκε κατά περίπου 6 εκατοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο. Επιπλέον, αυτές οι μειώσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες ,αναλογικά και σε σχέση με την αύξηση του ποσοστού ανεργίας και διατηρήθηκαν περισσότερο.

Από τον Απρίλιο, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό για άτομα ηλικίας 16 έως 29 ετών, έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο περίπου 4,5 εκατοστιαίες μονάδες, παρόμοιο με την αύξηση του συνόλου.

Συνολικά, οι νέοι έχουν πληγεί σκληρά από την ύφεση, αλλά ο αντίκτυπος ποικίλλει επίσης ανάλογα με την εθνικότητα και την εκπαίδευση.

Επομενως ειτε θα συμβιβαστουν με νεες συμβασεις εργασιας με χαμηλοτερα μεροκαματα ειτε το κρατος θα διατηρησει τους μισθους τους, μειωνοντας μισθους Δημ Τομεα που ειναι δικαιοτερο.

Οι διαφορές από την εκπαίδευση είναι επίσης έντονες. Για άτομα άνω των 25 ετών (κατά τα οποία το εκπαιδευτικό επίτευγμα ολοκληρώνεται σε μεγάλο βαθμό) ,και δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας μειωθηκε, σε σχεση με εκεινους που έχουν πτυχίο λυκείου, ενω για όσους έχουν κάποια πανεπιστημιακη εκπαίδευση αυξήθηκε περισσότερο.

Είναι ενδιαφέρον οτι, το ποσοστό ανεργίας για εκείνους με΄΄χαμηλο΄΄πτυχίο κολεγίου έχουν μειωθεί ,πιθανώς καθώς οι επχσεις στις οποίες εργάζονται έχουν ανακάμψει ,ενώ το ποσοστό ανεργίας για εκείνους με πτυχίο κολεγίου ήταν αρκετά χαμηλό.

Τούτου λεχθέντος, τα ποσοστά ανεργίας για αυτούς τους εργαζόμενους με χαμηλότερη ειδίκευση, ειδικά εκείνοι με πτυχίο λυκείου , εξακολουθουν να παραμένουν υψηλότερα από εκείνους με πτυχίο κολεγίου ή περισσότερο(μεταπτυχιακα).

Αυτά τα αποτελέσματα εγείρουν το ερώτημα γιατί οι νέοι εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους με πολύ υψηλότερα ποσοστά.

Μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, οι νέοι εργαζόμενοι ήταν πιο πιθανό να απολυθούν από τους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας σε σχεδόν κάθε επιχ/ση, αν και σε μερικές περιπτώσεις οι διαφορές είναι αρκετά .

Οι διαφορές είναι ιδιαίτερα έντονες στους τομείς , της πληροφορίας, του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου, των πληροφοριών, της εκπαίδευσης και της υγείας, του ελεύθερου χρόνου .

Αυτές οι δυναμικές είναι παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται συνήθως κατά την ύφεση. Οι εργοδότες ενδέχεται να είναι πιο πιθανό να απολύσουν νέους εργαζομένους για διάφορους λόγους, οι οποίοι εξαρτώνται από την κουλτούρα της επιχσης, τη φύση της εργασίας και τη διάρθρωση του κόστους.

Για παράδειγμα, οι εταιρείες, μπορεί να έχουν πολιτικές απόλυσης των πιο πρόσφατων προσλήψεων πρώτα, ως τρόπος για να διατηρήσουν το ηθικό και την υποστήριξη των εργαζομένων επί μακρόν.

Σε τομεις που απαιτούν σημαντική γνώση, για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι νέοι εργαζόμενοι με χαμηλότερη θητεία θα απολυθουν και ειναι λογικο .

Ωστόσο, η πανδημία φαίνεται να εισήγαγε μια πρόσθετη οικονομική πρόκληση για τους νέους εργαζόμενους.

Τον Φεβρουάριο, πριν από τη σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας, οι νέοι εργαζόμενοι ήταν πολύ πιο πιθανό να εργάζονται σε πολλές από τις επιχ/σεις που έχουν πληγεί περισσότερο, συμπεριλαμβανομένης της αναψυχής και της φιλοξενίας (17,5 τοις εκατό) και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο (16,5%) σε σύγκριση με τους παλαιότερους ομολόγους τους (7% και 10,8% αντίστοιχα).

Αυτές οι επιχ/σεις δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην οικονομική ύφεση, επομένως αυτή είναι μια δυναμική που είναι μοναδική για την πανδημία και διαφέρει από μια τυπική ύφεση.

Επομενως μην παραπονιετε κανεις οτι τα 540 ευρω VOUCHER, ειναι…λιγα γιατι προ κρισης λάμβαναν πολλαπλασια χρηματα για μισθο και μαλιστα αδηλωτα.

Οι προοπτικές των νέων εργαζομένων στην αγορά εργασίας έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την τρέχουσα οικονομική ύφεση, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νέους μεταναστες και νέους εργαζόμενους με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης.

Η ιδιαίτερη οικονομική ευπάθεια των νέων εργαζομένων δείχνει τώρα την ανάγκη για υποστήριξη πολιτικής. Σε μεγάλο βαθμό, οι νέοι εργαζόμενοι επωφελούνται από τις ίδιες πολιτικές που βοηθούν το ευρύτερο κοινό.

Για παράδειγμα, καθώς οι νέοι εργαζόμενοι τείνουν να δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για ενοίκιο , θα επωφεληθούν δυσανάλογα από την επέκταση μορατόριουμ για έξωση στο επόμενο πακέτο ανακούφισης.

Η Κυβερνηση πρέπει επίσης, να συνεχίσει να παραιτείται από τις απαιτήσεις του ιστορικού εργασίας, δεδομένου ότι πολλοί νέοι εργαζόμενοι έχουν σύντομα ιστορικά εργασίας ,μόλις εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό και επομένως δεν θα είναι επιλέξιμοι για παροχές.αυξησεις κλπ

Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι υπερβαίνουν μια άμεση οικονομική ανάγκη.

Οι θέσεις εργασίας που απασχολούν οι νέοι εργαζόμενοι αποτελούν σημαντικές βάσεις στην καριέρα τους, επιτρέποντάς τους να μάθουν πολύτιμες εργασιακές δεξιότητες και να κάνουν συνδέσεις, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τις μελλοντικές τους προοπτικές απασχόλησης.

Στο βαθμό που βιομηχανίες ,όπως το λιανικό εμπόριο ,η ψυχαγωγία και η φιλοξενία ,υφίστανται σημαντικούς μετασχηματισμούς ως απάντηση στην πανδημία, ορισμένοι νέοι εργαζόμενοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα παραδοσιακά μονοπάτια στην αγορά εργασίας δεν είναι διαθέσιμα.

Για όσους παίρνουν πτυχίο πανεπιστημιου, η έρευνα δείχνει ότι η αποφοίτηση κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης μπορεί να αφήσει ένα μόνιμο αποτύπωμα

roll-education, κατι πολυ πολλες φορες εχω γραψει ειτε σε αρθρα μου ειτε σε σχολια μου.

Για παράδειγμα, σχεδόν το 1/3 των αποφοίτων πανεπιστημιων, που εισήλθαν στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης .κατέληξαν σε θέσεις εργασίας που δεν απαιτούσαν εκπαίδευση στο κολέγιο.

Aυτο ειναι λογικο και σημαινει ,οτι υπαρχει ΥΠΕΡ-πληθωρα προσφορας πτυχιουχων ,ενδειξη οτι κατι δεν λειτουργει σωστα.Το ευκολα ,καθαρα,με ζεστη/κρυο στην εργασια ολοι το θελουν, αλλα καποιος πρεπει να δουλεψει στην παραγωγη.

Αν και αυτό είναι συχνά ένα προσωρινό φαινόμενο, μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, οι απόφοιτοι πανεπιστημιου, που έχουν τα χαμηλότερα προβλεπόμενα κέρδη (με βάση το πανεπιστημιο) ,υποφέρουν περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ύφεσης: βιώνουν απώλεια χαμηλοτερη των σωρευτικών κερδών στα πρώτα 10 χρόνια τους και ειναι λογικο.

“Συνοψίζοντας” :

Η οποια ανάκαμψη, θα προσφέρει τη δυνατότητα για νέες ευκαιρίες εργασίας. Είναι επομένως σημαντικό τόσο για να επιστρέψουν οι νεοι ανθρωποι στη δουλειά, όσο και για την ενίσχυση της υγείας ,οταν έχουμε εκπαιδευμενους νεους εργαζόμενους ,που είναι έτοιμοι και ικανοί να εισέλθουν σε νέα διαθέσιμα επαγγέλματα.

Πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας απαιτούν νέες δεξιότητες που συμπληρώνουν την αναδυόμενη τεχνολογία.

Ένα βασικό στοιχείο της διασφάλισης εργασιας, ειναι ότι οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις θα βρίσκονται στην ίδια σελίδα και θα είναι απαραιτητη η ενεργή συμμετοχή της δημόσιας πολιτικής.

Αυτό θα περιλαμβάνει τη δέσμευση για επενδύσεις, σε κοινοτική κατάρτιση που βασίζεται σε Πανεπιστημια, την προώθηση συνεργασιών δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που παρέχουν διαδρομές για θέσεις εργασίας και μαθητείες.

Αλλά θα συνεπάγεται ,επίσης μεγαλύτερες επενδύσεις και τη μεταβατική χρηματοδότηση για τους εργαζόμενους που αλλάζουν επαγγέλματα ή βιομηχανίες, καθώς δεν μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι να αφιερώσουν το χρόνο ή τα έξοδα για να πάρουν τα μαθήματα των Πανεπιστημιων μόνοι τους.

Τα Πανεπιστημια είναι μερικές φορές,πενταπλάσια υψηλοτερα ακριβα, από το κόστος των μη κερδοσκοπικών ομολόγων τους, που οδηγούν τους μαθητές να αναλάβουν ουσιαστικά μεγαλύτερο χρέος και συχνά δεν παρέχουν το ίδιο «κτύπημα/κερδος για το χρήμα», όσον αφορά την απόδοση στην εκπαίδευση.

Τα διαπιστευτήρια που παρέχουν δεν τιμώνται από τους εργοδότες με τον ίδιο τρόπο και καλα κανουν λογω της υπερ-προσφορας εργασιας.

Είναι πολύ δύσκολο για τους εργαζόμενους να επανεκπαιδεύονται μετά την είσοδό τους στο εργατικό δυναμικό. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αποκεντρωμένη και ευέλικτη δομή του συστήματος μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στην έλλειψη επαρκούς υποστήριξης, οικονομικά και κατευθυντικά, για τους εργαζόμενους που επιδιώκουν να επανα-εκπαιδευτούν.

Αυτό οδηγεί σε επίμονες αναντιστοιχίες μεταξύ των δεξιοτήτων που επιθυμούν οι εργοδότες και της ικανότητας των εργαζομένων να επιδεικνύουν αυτές τις δεξιότητες.

Λόγω αυτών των προβλημάτων, αυτα εμπνεουν απαισιοδοξια, σχετικά με τις προοπτικές πολλών μεταβατικών εργαζομένων και νέων νεοεισερχομένων στο εργατικό δυναμικό στην εποχή μετά τον Βασιλικο-ιο COVID-19.

Κύρια συνέπεια του COVID-19 είναι η επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος του αυτοματισμού, τηλε-διασκέψεις,τηλεκπαιδευση κλπ

Δηλαδή, ο Βασιλιος -ιος COVID-19 δημιουργεί το μέλλον της εργασίας, στο οποίο θα απαιτήσουμε γρηγορότερα λιγότερους και διαφορετικούς τύπους εργαζομένων,επομενως και αυξηση της ανεργιας με χαμηλοτερα μεροκαματα.

Αυτά τα συμβόλαια/συμβασεις εργασιας, περιλαμβάνουν ασφάλιση μισθού, για να παρέχουν εγγυηση στους εργαζόμενους σε κίνδυνο απολυσης, οσο και στις οικογένειές τους, κάποια προστασία εισοδήματος,σε πιθανή αστάθεια που προκαλείται από τον εκτοπισμό/απολυση, λόγω τεχνολογικών αλλαγών, για τη διά βίου εκπαίδευση και για την παροχή κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της επανεκπαίδευσης.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 αποτελούν μια μοναδική απειλή για τη μεσαία τάξη,που δειχνει σημαδια πειθαρχιας.

Η πανδημία επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, διαταράσσει τις αγορές εργασίας και επιδεινώνει την υπάρχουσα ανισότητα.

Με απλα λογια θα υπαρχει μια υπερ-προσφορα εργαζομενων με αποτελεσμα μειωση μισθων.

Είναι επιτακτική ανάγκη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να πιέσουν για οριζοντιες μειωσεις μισθων Δημοσιου τομεα 8%-12% για να στηρχθει η μεσαια ταξη εργαζομενων στον ασταθη για μονιμη εργασια ιδ τομεα.

Οι εργαζομενοι στον Δημ Τομεα εχουν σταθερη δουλεια-μισθο και τραπεζικο λογαριασμο.Τα χρηματα αυτα πρεπει να πειθαναγκαστουν να τα ξοδεψουν και να γινει μια αναδιανομη τους σε ανθρωπους που εχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΗ.

Πρεπει να ιεραρχησουμε τις αναγκες οχι να τις ισοπεδωνουμε .

Είναι επιτακτική ανάγκη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, να πιέσουν για επενδύσεις σε εργαζόμενους και ιδρύματα που συμβάλλουν στη στενότερη σύνδεση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, με τις ανάγκες των εργοδοτών, καθώς η οικονομία ανακάμπτει μετά τον Βασιλικο-ιο COVID-19.

Ηδη η Κυβερνηση Μπορις Τζονσον στο Λονδινο αναγκαστικα θα επιβαλλει περιοριστικα μετρα ισως και αρχικα μια καποιας μορφης lock-down με υποχρεωτικη πλεον την τελε-εκπαιδευση σε Πανεπιστημια και σχολεια και τηλεργασια σε ιδιωτικο-Δημ Τομεα.

Το ιδιο να γινει Ελλαδα με μειωση μισθων Δημ Τομεα για στηριξη νεων εργαζομενων στον Ιδιωτικο Τομεα.

Συστηνω οσοι λαμβανουν Voucher και συλληφθουν να εργαζονται, τοτε να πληρώνουν πρόστιμο ανερχόμενο αρχικά στο 5σιο του ποσου Voucher και αν ξανα-συλληφθουν να εργαζονται, να πληρωνουν το 10σιο του ποσου Voucher.

Εχουν δοθει πασης μορφης προστιμα για παραβιαση μασκων,συναθροισεων, ανω των 14.000 προστιμων,γεμιστε τα ταμεια,να πανε σε ανθρωπους που εχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αναγκη.

Τον ελεγχο και εισπραξη προστιμων να τον αναλαβει η ΑΑΔΕ.

Ενα πρωτο βημα ειναι η Κυβερνηση να προχωρησει στον ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ,σε αναγκαστικες εξοδους απο την εργασια, εργαζομενων κουρασμενων ηλικιων 45-60 ετων.

Πιο ειδικοτερα στον Δημοσιο Τομεα ,οπου εργαζονται οικογενειες,να απομακρυνθει ενας εκ των δυο συζύγων, για να βρει δουλεια νεος/α. που η οικογενεια του δεν εχει εναν εργαζομενο στο σπιτι.

H Κυβερνηση πρεπει να λαβει πισω τις αδειες εξασκησης επαγγελματος, των..΄΄συνηθως υποπτων΄΄φοροαποφυγης ,γιατρων, δικηγορων κλπ

Ειναι αδιανοητο να βλεπουμε γιατρους,οδοντιατρους,δικηγορους κλπ να εργαζονται σε ηλικιες 74 ετων.
Μετα απο 35 ετη η αδεια τους να ακυρωνεται θελουν δεν θελουν για να εργαστουν νεοι.

Την οικονομικη κριση θα την επωμιστούν ολοι οι εργαζομενοι και οχι μονο ορισμενοι,δημιουργωντας ανισοτητες.

Ευχαριστω ARCO Δημητρης.

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr