ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ARCO Δημήτρης : O πόνος δεν έγινε αισθητός και οι φυσαλίδες δημιουργούν πρόβλημα.

ARCO ΔΗΜΗΤΡΗΣ. ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. - 2 Σεπ 2020 - 20:28

Εάν κατά την οδήγηση του αυτοκινήτου παρατηρήσουμε ξαφνικά ότι κατευθυνόμαστε ευθεία προς ένα γκρεμό, φυσικά το λογικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να πατήσουμε τα φρένα και να γυρίσουμε απότομα τον τροχό.
Εάν, ωστόσο, ταξιδεύουμε μόνοι μας, οδηγούσουμε ένα φορτίο παιδιών που κρατούν μπολ με ζεστή κρεμα, μπορουμε να επιλέξουμε να διατηρήσουμε την ταχύτητα και την κατεύθυνση μας για ομαλη οδηγηση,χωρις να χυσουμε το μπολ με ζεστή κρέμα και να σωσουμε τις ζωες μας και το αυτοκινητο.
Για τις επόμενες στιγμές, διατηρώντας το αυτοκίνητο σταθερό και τα παιδιά αγνοώντας τυχόν πιεστικό κίνδυνο, έχετε/ουμε κάνει απίθανο να χύσουν ζεστή κρεμα στον εαυτό τους και να υποστούν εγκαύματα.

Ωστόσο, αγνοώντας και επισκιαζοντας το πρόβλημα του πλησιέστερου γκρεμού, έχετε κρατήσει τους επιβάτες σας ήρεμους και την κρεμα στα μπολ τους, δεν θα έχετε λύσει τίποτα.
Αποτυγχάνοντας να φρενάρετε ή να στρίψετε, έχετε εξασφαλίσει ότι θα βυθιστείτε όλοι στην άκρη του γκρεμού σε ένα μοιραίο δυστύχημα.
Τοτε σιγουρα τα μπολ της κρεμας δεν θα καψει τα παιδια και εμας τους ιδιους γιατι θα εχουμε σκοτωθει και δεν θα υπαρχει αυτοκινητο.

Για να λειτουργήσουν οι χρηματοοικονομικές αγορές, τόσο τα θετικά ΚΑΙ αρνητικά σήματα τιμών που δημιουργούν όσο και που μεταδίδουν πρέπει να δουν και να αισθανθούν τον πόνο οι εργαζόμενοι / παραγωγικη μηχανη που χρωστανε για να μην επαναληφθεί το ιδιο φαινομενο,απατη.
Oποιος δεν μπορεί να πληρώνει, να πτωχεύει και να μοιράζεται η περιουσία που εχει στην κατοχη του ειτε που εχει μεταβιβάσει απο τον χρονο που ελαβε το δανειο, στους Τραπεζικα ιδρυματα ειτε ασφαλιστικα ταμεια.
Προτεραιότητα εχει πρωτα η Πολιτεια και μετα τα Τραπεζικά ιδρύματα οχι οι ωφελεμενοι απο την μεταβιβαση,πολυ περισσοτερο ο φταιχτης δανειοληπτης.

Ακριβώς όπως ο οδηγός πρέπει να κάνει τους επιβάτες του, να χύνουν τα μπολ με ζεστή κρεμα και να υποφέρουν από καψίματα για να αποφύγουν την οδήγηση πάνω από το βράχο, έτσι και οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να επιτρέψουν στους υπερχρεωμένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και Πολιτες φυσαλίδες που εχουν δανειστει και με οποια δικαιολογια δεν πληρωνουν ,να αισθανθουν τον πόνο των περιοδικών πιστωτικών κρίσεων .
Εάν αυτός ο πόνος δεν γίνει αισθητός σε οσους χρωστανε και με οποια προφαση δεν πληρώνουν και οι φυσαλίδες αφεθούν να διογκωθούν για πολύ καιρό, τότε είτε το ενδεχόμενο εμφάνισής τους ,θα οδηγήσει σε βαθιά κατάθλιψη, είτε ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός τους, θα οδηγήσει σε νομισματική κρίση, με την πολιτική και κοινωνική αναταραχή να συνοδεύει οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Οι υγιεις οικονομικα οργανισμοι και Πολιτες που δεν δανειστηκαν θα αντιδρασουν γιατι αδικουνται.,αφου πληρωνουν με το ετσι θελω αμυαλους και ανευθυνους.
Με την κρίση του 2008, το σήμα που έπρεπε να είχε μεταδοθεί ήταν ότι η φυσική συνέπεια,απατη για την έκδοση δόλιων στεγαστικών δανείων σε δανειολήπτες χωρίς εισόδημα, χωρίς δουλειά και χωρίς περιουσιακά στοιχεία και στη συνέχεια τιτλοποίηση αυτών των δανείων σε δέσμες και πουλώντας τους σε ανίδεους επενδυτές, αφού μεριμνήσουν, ώστε οι εταιρείες αξιολόγησης να τις χαρακτηρίζουν παραπλανητικά, καθώς ήταν πτώχευση και χρόνος φυλάκισης για τα εμπλεκόμενα ιδρύματα και άτομα δεν υφισταται.
Αντίθετα, στα τέλη του 2008, σχεδον ολες οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, έχοντας ήδη μειώσει τα επιτόκια κάτω από το 1% τοις εκατό, για πρώτη φορά στην ιστορία, εισήγαγαν ποσοτική χαλάρωση (QE) για την περαιτέρω υποστήριξη των τραπεζών του χρηματιστηρίου και των υπερχρεωμενων Πολιτων.

Με τα επιτόκια σε χαμηλά ρεκόρ και τρισεκατομμύρια ευρω πρόσφατα δημιουργημένων χρημάτων που ρέουν από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες και στο τραπεζικό σύστημα και στο χρηματιστήριο / Πολιτες, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων ξεκίνησαν μια άνοδο η οποία συνεχίστηκε για περισσότερο από μια δεκαετία.
Με απλα λογια δημιουργηθηκε μια φουσκα τιμων αφου δοθηκε πολυ χρημα χωρις δουλεια και δεν ηταν ανταποδοτικα παραγωγικο.
Τα «πολύ μεγάλα για να αποτύχουν» ιδρύματα και επιτήδειοι που συμμετείχαν στην απάτη είναι πιο ισχυρά από ποτέ, και κανένα από τα εμπλεκόμενα άτομα δεν πήγε στη φυλακή.
Εξασφαλίστηκε και προστατεύονταν, δεν έγινε αισθητός πόνος σε κανέναν , κανένα μάθημα και ως εκ τούτου, δεν έγιναν αλλαγές.
Αλλά με ποιο κόστος ; Μια συνέπεια της ρίψης τρισεκατομμυρίων ευρω χαρτιού στο παρμπρίζ ήταν η σχεδόν πλήρης εγκατάλειψη της σύνεσης.
Για τα τελευταία δώδεκα (ή ίσως ακόμη και είκοσι ή τριάντα) χρόνια, η πορεία προς τον πλούτο ήταν να δανειστεί και να κερδοσκοπησει.

Απο την μερια τους εργαζομενοι και οργανισμοι λαμβαναν τα δανεια εχοντας κατα νου δεν θα μας κανουν τιποτα, υπο τον φοβο κοινωνικης αναταραχης, ξεχωρα των εθνικων θεματων.
Οι τράπεζες, τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου, οι εταιρείες, ακόμη και τα νοικοκυριά δεσμεύονται να αναλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρέη, διότι είναι πεπεισμένα ότι, ενόψει τυχόν αναταραχών στην αγορά, οι κεντρικές τράπεζες θα παρεμβαίνουν για να αυξήσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και επομενως σώστε μας από την καταστροφή.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το ιστορικό, δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν ότι εταιρείες / Πολιτες που κέρδισαν κατά την τελευταία δεκαετία, έχοντας ξοδέψει τα πάντα σε εξαγορές ή εξαγορές μετοχών, έχουν ωθηθεί προς χρεοκοπία από την επιδημια του corona-virus,KOΡΩΝΑ-ΙΟΥ.

Είναι σαφές ότι η έλλειψη σύνεσης στην Οικονομια που ενθαρρύνεται από την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας έχει κάνει την οικονομία μας πολύ πιο εύθραυστη και ευάλωτη σε σοκ.
Ωστόσο, το τελικό παιχνίδι της αυξανόμενης ευθραυστότητας με όλο και μεγαλύτερη εκτύπωση χρέους και χρημάτων, είναι ξεκάθαρο και μπορεί να το δει κανείς για όσους έχουν ανεμπόδιστη θέα.
Καθώς οι άνθρωποι (αρχικά πιθανώς ξένοι) βλέπουν όλο και περισσότερα χρήματα να δημιουργούνται από το τίποτα, και καθώς αρχίζουν να παρατηρούν την αύξηση των τιμών, θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στα χαρτονομίσματα ως αποθήκη αξίας.
«Κάποια μέρα, αργά ή γρήγορα,… η εμπιστοσύνη θα χαθεί πολύ γρήγορα. Τότε θα έχουμε τον πληθωρισμό μας ταυτόχρονα . “
Μια άλλη συνέπεια είναι η αυξανόμενη ανισότητα. Άτομα που είχαν αγοράσει μετοχές, ομόλογα ή ακίνητα πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 έγιναν πολύ πλούσιοι από την καταστολή των επιτοκίων και τα προγράμματα QE που εφαρμόστηκαν για να σώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και υπερχρεωμενους Πολιτες ,μετά το 2008.

Ωστόσο, άτομα που ήταν είτε πολύ φτωχά είτε πολύ μικρά ,από τη μεσαία τάξη και δεν εχουν μεταβιβάσει περιουσιακα στοιχεια , όλο και περισσότερο, ωθούνται στη φτώχεια αυξάνοντας τις τιμές για τα βασικά της ζωής, όπως η στέγαση, η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη
Δεδομένης αυτής της πραγματικότητας, είναι περίεργο το γεγονός ότι οι απογοητευμένοι και θυμωμένοι άνθρωποι που δεν χρωστανε εμπλέκονται σε αστικές αναταραχές στην Ε.Ε ;
Φοβουνται το κουρεμα καταθεσεων που με στερησεις απέκτησαν ,
Αντιδρουν σε νεες πιθανον μειωσεις μισθων /επιδοματων/συνταξεων,
Αντιδρουν στην ακριβεια των super -market που οι τιμες επρεπε να ηταν 40% χαμηλοτερες και δεν ειναι λογω οτι οι τραπεζες τοκιζουν χρημα αφου δεν εξυπηρετουνται τα δανεια των φταιχτών.
Δεδομένης αυτής της πραγματικότητας, είναι περίεργη η διαμαχη μεταξυ των Πολιτων,σε εκεινους που χρωστανε και σε εκεινους που δεν χρωστανε ;
Όλα αυτά τα τρισεκατομμύρια χαρτιά που ρίχτηκαν στο παρμπρίζ, για να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους και να σώσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, από το να υποφέρουν με απώλειες κεφαλαίου, έχουν ενεργήσει σαν λάμψη, που χρειάζονται μόνο ένα σπινθήρα για να ανάψουν.
Και έτσι, αντιμετωπίζουμε τώρα δύο κινδύνους. Την κρίση που αντιμετωπίσαμε το 2008 δεν εξαφανίστηκε, καθώς αποτύχαμε να τηρήσουμε την προειδοποίηση της για αλλαγή πορείας και μείωση των επιπέδων χρέους.
Αντ ‘αυτού, έχει γίνει μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο καθώς, για να αποκρύπτουμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζαμε, προχωρήσαμε στη συσσώρευση ακόμη περισσότερων χρεών που εχουν κάνει την οικονομία τόσο επιρρεπής στην κρίση.

Περιουσιακα στοιχεια η Ελλαδα εχει και δωσαμε 45% κατοχη σε Ιταλους και Αιγυπτιους με τις συμφωνιες. Ας δοθουν σε Πολιτες εργαζομενους /συνταξιουχους ολων των βαθμιδων να κινηθει η οικονομια.οπως γινεται στις ΗΠΑ.
Δινοντας επιδοματα ,επιδοτησεις κλπ πασης μορφης,χωρις την απαραιτητη εργασια, συσσωρεύουμε περισσοτερο χρεος ,χωρις μελλοντικη απολαβη εκατερωθεν.
Εχει χαθει ο ελεγχος πλεον ο καθενας που για οποιον λογο παραπονείται βρισκει το …δικιο του εν οψει παραδοσης της Χωρας ενω ο κοινωνικος μηχανικος εγινε παραδουλευτρα.
Τα μπολ κρεμας είναι τώρα γεμάτο στο χείλος.

Ευχαριστω ARCO Δημητρης.

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr