ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ARCO Δημητρης Ο Θανατος του L.I.B.O.R και μια KOΡΩΝΑ ερωτηση $200 τρισ δολαριων.

ARCO ΔΗΜΗΤΡΗΣ. ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. - 9 Απρ 2020 - 22:06
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Ο Θανατος του L.I.B.O.R και μια ΚΟΡΩΝΑ ερωτηση $200 τρισεκατομμυριων δολαριων

Το LIBOR (London Inter Bank Offer Rate) αφορα το επιτόκιο προσφοράς στο οποίο οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες στο Λονδίνο δανείζονται κεφάλαια (ευρωδολάρια) μεταξύ τους.

Χρησιμοποιείται επίσης σαν επιτόκιο αναφοράς για τον καθορισμό πολλών άλλων κυμαινόμενων επιτοκίων σε πολλές αγορές του κόσμου. Είναι με άλλα λόγια ένα διατραπεζικό επιτόκιο.

H διατραπεζική Προσφορά Επιτοκίων στο London ,πρόκειται να σταματήσει να υπάρχει το 2021 μετά 30 χρόνια παρουσίας που ήταν το θεμέλιο του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού συστήματος σημείου αναφοράς για την U.S.A με τα επιτόκιά $200 τρις εμπορικών Συμβάσεων να επανέρχονται, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Ι.Μ.F το 2019.

Πηγή:

.https://www.imf.org/en/Publications/GFSR/Issues/2019/10/01/global-financial-stability-report-october-2019

Τα χρηματοπιστωτικά αυτά μέσα καλύπτουν κάθε πτυχή του χρηματοπιστωτικού μας Συστήματος περιλαμβανομένων των Εταιρικών δανείων ,Ομολόγων ,Υποθηκών ,Φοιτητικών δανείων όπως και Τίτλων μετά από τιτλοποίηση ενώ μένει αναπάντητο για το τι ακριβώς συμβαίνει με αυτές τις Συμβάσεις εως το 2021.

Στην ουσία δεν υπάρχουν ακριβείς απαντήσεις στο αποκαλούμενο ερώτημα των $200 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που δημιουργεί μια πληθώρα νομικών αποτιμήσεων όσο και οικονομικής αβεβαιότητας τόσο των ατόμων όσο και των επιχειρήσεων.

Το L.I.B.O.R (London Inter Bank Offer Rate) υποδεικνύει το επιτόκιο με το οποίο οι Κεντρικές Τράπεζες είναι πρόθυμες να δανειστούν η μια από την άλλη από την αγορά χονδρικής χρηματοδότησης συγκεκριμένου νομίσματος αναφοράς ορισμένης διάρκειας..

Η ισοτιμία υπολογίζεται σε καθημερνή βάση υποβαλλόμενων προσφορών μια Ομάδας 15-20 Κεντρικών Τραπεζών σε κάθε νόμισμα ορισμένης διάρκειας χωρίς να καμία συναλλαγή μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών αλλά με βάση την τιμή που ορίζουν μεταξύ τους.

Το L.I.B.O.R δηλαδή αφορά ένα προσφερόμενο επιτόκιο στο οποίο οι Τράπεζες δεν χρειάζεται να τοποθετούν τα χρήματα τους

ΟΙ Ρυθμιστικές Αρχές Παγκοσμίως έχουν ξεκινήσει έρευνες για την αντικατάστασή του αναθέτοντας την Έρευνα στην Επιτροπή Εναλλακτικών Επιτοκίων Αναφοράς (A.R.R.C) στις U.S.A προτείνοντας να γίνεται χρήση του Εγγυημένου Επιτοκίου Ημέρας Χρηματοδότησης του S.O.F.R από τα αρχικά των λέξεων του Secured Overnight Financing Rate.

Ουσιαστικά την αντικατάστασή του L.I.B.O.R (London Inter Bank Offer Rate) με το μιας ημέρας επιτόκιο αναφοράς S.O.F.R (Secured Overnight Financing Rate)

Το νέο επιτόκιο Αναφοράς S.O.F.R (Secured Overnight Financing Rate) είναι Συμφωνημένο Επιτόκιο Αναφοράς διάρκειας μιας Ημέρας βάσει του οποίου τα μεγάλα Τραπεζικά Ιδρύματα δανείζονται από την διατραπεζική αγορά μιας ημέρας με την Εγγύηση του Αμερικάνικου Υπουργείου Οικονομικών.

Επιπροσθέτως το L.I.B.O.R (London Inter Bank Offer Rate) αντανακλά τον φερόμενο Πιστωτικό Κίνδυνο του Τραπεζικού Τομέα ενώ το νέο σύστημα δανεισμού S.O.F.R (Secured Overnight Financing Rate) αφορά επιτόκιο μηδενικού κινδύνου παρέχοντας Επιτόκιο διάρκειας μιας ημέρας βάσει των προθεσμιών λήξης που καλύπτει το L.I.B.O.R (London Inter Bank Offer Rate).

Λογικό είναι η διαφορά του L.I.B.O.R είναι ότι αφορά Κυμαινόμενο Επιτόκιο Αναφοράς όλης της διάρκειας του δανείου επισυναπτόμενο στα Βασικά Νομίσματα Αναφοράς Ισοτιμιών οι οποίες όταν αλλάζουν τότε ανάλογα αυξάνει η μειώνεται το επιτόκιο L.I.B.O.R.

To νέο S.O.F.R (Secured Overnight Financing Rate) αφορά το επιτόκιο μιας ημέρας και σε μια συσχέτιση προθεσμιών λήξεων του L.I.B.O.R και επομένως δεν είναι δυνατή η άμεση αντικατάστασή των ήδη τρεχουσών Συμβάσεων.

Ποια θα πρέπει να είναι η σωστή προσαρμογή μετά τον θάνατο του LIBOR;

Κατά τη μετάβαση από το L.I.B.O.R στο S.O.F.R πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το L.I.B.O.R περιέχει Ασφάλιστρο Πιστωτικού Κινδύνου Τράπεζων, το οποίο απουσιάζει από το S.O.F.R.

Παρομοίως, οι Συμβάσεις που βασίζονται σε υψηλότερο σημείο αναφοράς L.I.B.O.R ωριμότητας, για παράδειγμα ένα L.I.B.O.R τριων(3) μηνών ήεξι (6) μηνών, πρέπει να ληφθει υπόψη το γεγονός ότι το S.O.F.R είναι μόνο ένα Επιτόκιο μίας Ημέρας.

Ως εκ τούτου, πρέπει να προστεθεί στην S.O.F.R ορισμένη πριμοδότηση πριν αντικαταστήσει την L.I.B.O.R σε τέτοιες συμβάσεις. Αυτές δεν είναι εύκολες εργασίες.

Το Ασφάλιστρο Πιστωτικού Κινδύνου και η μεταβολή των Ασφαλίστρων διάρκειας με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και στις καλύτερες εποχές, υπάρχει δισαρμονια ακομα και με τους καλύτερους τρόπους εκτίμησης τους.

Ελλείψει συγκεκριμένης μεθόδου, οι Συμβάσεις που συνδέονται με το L.I.B.O.R πρέπει να αποτελούν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης μεταξύ των διαφόρων συμβαλλομένων μερών πριν από τη μετάβαση στο S.O.F.R ή οποιοδήποτε άλλο Επιτόκιο Αναφοράς.

Ο αντίκτυπος αυτής της αβεβαιότητας θα γίνει αισθητός σε ολόκληρη την οικονομία εκτός, φυσικά, εάν λάβουμε μέτρα πριν να είναι πολύ αργά.

Πηγή:

.https://www.forbes.com/sites/amiyatoshpurnanandam/2019/12/16/libors-demise-and-a-200-trillion-question/#51c370551608

Για οποιον και “οποια” δεν καταλαβε η διαφορα μεταξυ L.I.B.O.R (London Inter Bank Offer Rate) και του αντικαταστατη του S.O.F.R (Secured Overnight Financing Rate) εστιαζεται στο οτι στο L.I.B.O.R το επιτοκιο “παιζει” και μπορει να αλλαξει μεσα στην ιδια ημερα οσες φορες θελει αφου εξαρταται απο ενα “καλαθι” derivatives παραγωγων (οπως τα 5 κυρια Παγκοσμια νομισματα) και εχει μαλλον ……ειχε Εδρα το London ενω στον αντικαταστατη του S.O.F.R η “Εδρα” ειναι στην Αμερικη Νew York Federal Reserve και θα εξαρταται 90% απο τα Αμερικανικα Εντοκα Γραμματια.

Λογικο ειναι οτι στην μεταβατικη περιοδο που η.δ.η αρχισε οταν οι κερδοσκοποι πανε να ανεβασουν το L.I.B.O.R (London Inter Bank Offer Rate) επιτοκιο διατραπεζικης τοτε οι “αγορες” θα “ρυθμιζουν” το S.O.F.R (Secured Overnight Financing Rate) κατεβαζοντας το σε αρνητικα επιπεδα offset ισοφαρισματος οπως και αντιστροφως θα αυξανετε ενω η διαρκεια του θα ειναι 3-μηνη /6-μηνη κλπ. με νομισμα Αναφορας το ($) δολαριο ενω προσωπικη εκτιμηση μου ειναι οτι τα “κακα παιδια” θα φανε “ξυλο” και θα μαθουν ποιος ειναι το “αφεντικο” στον κοσμο συν οτι συμφερει απαντες να πληρωθουν τα “κοκκινα δανεια” ειτε Επιχειρηματικα ,Φοιτητικα ,Στεγαστικα κλπ.

To 2008 με την καταρρευση της Lehman Brothers το L.I.B.O.R επιτοκιο διατραπεζικης ανεβηκε στο 5% γιατι η μια Κεντρικη Τραπεζα φοβοταν να δανεισει τα χρηματα της σε αλλη και μετα απο καιρο η FED το εριξε στο 1,5% ισορροπωντας το L.I.B.O.R πανω και κατω απο το επιτοκιο οροσημο της FED.

Σημερα το 3-μηνο επιτοκιο διατραπεζικης L.I.B.O.R ειναι στα υψηλοτερα επιπεδα του απο το 2008 με τον Μαρτιο η διαφορα να διευρυνετε στο 5% ενω ειναι και επιτοκιο “κλειδι” προβλεψης των μελλοντικων επιτοκιων.

Βεβαια στην Ελλαδα το τελος του 2009 ειχαμε τον Γιωργο Παπανδρεου την μανα του τα αδελφια του και τα πρασινα λαμογια που ειχαν παιξει στην Αγορα Παραγωγων τα Credit Default Swaps (C,D,S) Goldman Sachs με τισ Κεντρικες Τραπεζες και πιο πολλυ κερδιζαν απο τα Ασφαλιστρα Κινδυνου Credit Default Swaps (C,D,S) απο να πληρωνοντουσταν ολα τα Χρεη.(αλλαξαν την τριημερη καταβολη χρηματων στα C.D.S σε 7-10 ημερες και με “εικονικα” χρηματα “στοιχιματισαν” στα Ασφαλιστρα ΚΙνδυνου Credit Default Swaps (C,D,S) της Goldman Sachs ο Γιωργος Παπανδρεου με την μανα του τα αδελφια του και τα πρασινα λαμογια).

Για οποιον δεν καταλαβε ο ΚΟΡΩΝΑ -ΙΟΣ επιβληθηκε γα να περιορισει τον κοσμο να ξοδευει για να γινει η μεταβαση απο το ενα ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΟ συστημα δανεισμου το

L .I. B.O R.στο αλλο που ειναι το . S.O.F.R και εξαρταται κατα 90% απο τα Αμερικανικα Εντοκα Γραμματια.

Θυμιζεται οτι το ετος 2008 η Κεντρικη Τραπεζα των ΗΠΑ BANK OF AMERICA που αργοτερα μετονομασθηκε σε Merrill Lynch χρεοκόπησε

Η FED ειναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ Jacob Rothschild που δανειοδοτεί ΗΠΕΙΡΟΥΣ.

Θυμιζεται οτι η ΕΛΛΑΔΑ το 2010 χρεοκόπησε οτι ειχε υψηλο χρεος που ειχε φουσκωθει και τα ασφαλιστρα κινδυνου CDS που ειχαν επενδυσει Ελληνες και ξενοι πολιτικοι, ειχαν ξεπερασει το χρεος.

Ευχαριστω ARCO Δημήτρης

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…