ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

BAS_4 : ΕΝΑΣ ΜΟΝΟΝ ΠΑΪΣΙΟΣ; ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ;

BAS_4. ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. - 16 Ιούν 2022 - 21:30

Επειδή δυστυχώς πολλοί διαβάζουν εντελώς επιπόλαια και δεν προσπαθούν να μπουν στο πνεύμα του κειμένου, διευκρινίζω εξ αρχής ότι όσα γράφω δεν έχουν καμμιά μομφή προς το πρόσωπον του Οσίου γ.Παϊσίου. Ίσα-ίσα μάλιστα, τον θεωρώ ότι είναι αυτός, που μέσω των βιβλίων του με έμαθε τι είναι Ορθοδοξία, τι είναι Ορθοπραξία και με παρακίνησε να προσπαθήσω να γίνω Ορθόδοξος, διότι δεν έφθανε μόνον ότι οι γονείς μου με βάφτισαν Ορθόδοξον όταν ήμουν βρέφος. Πέραν αυτού διαπίστωσα συζητώντας με πλήθος άλλων Ορθοδόξων, ότι οι περισσότεροι είχαν όμοια επηρεαστεί από τον όσιο γέροντα, ώστε δίκαια έχει αποκληθεί ο μέγιστος κατηχητής του τελευταίου αιώνα.

Ξεκινώ λοιπόν :

Λες ότι Παϊσιος είναι μόνον ένας, άντε και ένας-δυο ακόμα, που έτυχε να ακούσεις. Αλήθεια πως τον θεωρείς; έναν “μάγο” που προφήτευσε κάποια μέλλοντα και γιάτρεψε τρεις ασθενείς; Να είσαι σίγουρος/η, ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε με κανένα τρόπο να τον βλέπεις έτσι κι όχι μόνον αυτό αλλά θα προστρέχει και στον Χριστόν ικετεύοντας να σβήσει η μνήμη όσων λανθασμένα θεωρείς. Άλλωστε όταν κάποιος πιστός προσέτρεξε σε ‘κείνον να του πει την γνώμη του, αφού είχε ήδη πάρει την γνώμην του Οσίου γ.Πορφυρίου, ο γ.Παϊσιος του είπε :

– Τι ήρθες σε μένα να μάθεις, αφού εγώ έχω ασπρόμαυρη τηλεόραση και ο γ.Πορφύριος έγχρωμη δορυφορική;

Είναι σίγουρο δε ότι αντίστοιχα θα απαντούσε και ο γ.Πορφύριος ή όποιος άλλος από τους ζώντες “αγίους” του Χριστού.

Αυτά τα λες γιατί είσαι παντελώς αδιάβαστος/η κι αν συνεχίσεις έτσι δεν θα πας καλά γιατί ο Χριστός είπε «ἐρευνᾶτε τὰς γραφάς, ὅτι ὑμεῖς δοκεῖτε ἐν αὐταῖς ζωὴν αἰώνιον ἔχειν· καὶ ἐκεῖναί εἰσιν αἱ μαρτυροῦσαι περὶ ἐμοῦ·» (Ιω.ε’39). Αν λοιπόν συ βασίζεσαι σε αυτά που έγραψαν στο κατά Κωστόπουλο “κακαγγέλιον” ή στο Cosmopolitan εορταστικό τεύχος Χριστουγέννων ανάμεσα σε μόδα και συνταγές face-lifting, και όχι στις Γραφές θα πας άκλαυτος/η.

Ο Χριστός σαν Θεάνθρωπος ήρθε επί γης, αναλαμβάνοντας και εκπληρώνοντας την αποστολήν από τον Πατέρα Θεόν, όπως ο ίδιος είπε στην αρχιερατική προσευχή Του ώστε να δώσει το παράδειγμα στον άνθρωπο να τον μιμηθεί και «ἵνα ὦσιν ἓν καθὼς ἡμεῖς» (Ιω.ιζ’11).

Ο γ.Παϊσιος, ως άνθρωπος προσπάθησε να μιμηθεί τον Θεάνθρωπον και από ότι φάνηκε το πραγμάτωσε επιτυχώς, ώστε γινόμενος Έν με τον Θεόν, ο Χριστός να του εκπληρώνει τις πρεσβείες του. Ο γ.Παϊσιος και ο κάθε άνθρωπος της Ορθοδοξίας ξέρει πολύ καλά ότι «χωρίς Εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν» (Ιω.ιε’5) και το μόνο μέλημα που είχε ήταν να ενωθεί με τον Χριστόν, αυτό που είναι ο στόχος του ανθρώπου, η θέωσις!

Σαν τον Όσιο γ.Παϊσιον υπάρχουν και υπήρξαν πάμπολλοι, κάποιοι φανεροί, που αγίασαν και οι πλείστοι άγνωστοι στους ανθρώπους αλλά γνωστοί στον Θεόν. Ο καθένας από αυτούς ανέλαβε την αποστολήν, που ο Χριστός του ανέθεσε και την ολοκλήρωσε, ώστε ο Χριστός να τον τοποθετήσει στις αγκάλες όχι μόνον του Αβραάμ αλλά και τις δικές Του. Όταν λοιπόν βρίσκεται στην αγκαλιά του Χριστού σαν βρέφος και ζώντας την Αγάπη του Χριστού και πονώντας για το κακό, που υφίσταται ο προστρέχων σε αυτόν, παρακαλά τον Πατέρα του να βοηθήσει τον κακοπαθούντα. Τότε ο φιλόστοργος Πατέρας δεν του χαλά το χατήρι και κάνει το θαύμα, που όταν είσαι αδιάβαστος νομίζεις ότι το έκανε “μαγικά” ο κάθε Παϊσιος.

Παραφράζοντας το “τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ” τολμώ να γράψω “τα του Παϊσίου τω Παϊσίω και τα του Χριστού τω Χριστώ”. Γιατί τιμούμε τον (κάθε) Παίσιον; Για τον καθαρισμόν της ψυχής του, ώστε να βρει χώρον το Άγιον Πνεύμα και να κατοικήσει μέσα του, δηλαδή να γίνει δοχείον Χάριτος! Το συγκλονιστικό της Ορθοδοξίας είναι ότι αυτή η δυνατότητα, όχι μόνον υπάρχει σε κάθε Ορθόδοξον αλλά επίπλέον είναι ο στόχος του, η θέωσις. Και τότε γίνεται Θεός, όπως ο (κάθε) Όσιος γ.Παίσιος και υλοποιούνται οι πρεσβείες του προς τον Πατέρα Θεό. Πρεσβείες όμως, που έχουν να κάνουν με αιώνιους ανώτερους πνευματικούς στόχους κι όχι με πρόσκαιρες και χρονικά πεπερασμένες υλικές απολαβές. Στην πραγματικότητα άγιοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κάνουν τον Χριστό να “γονατίσει” μπροστά στο αγνό θέλημά τους. Δες >

BAS_4 :  – ΠΩΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ … «ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ» ΣΤΟΥΣ «ΑΓΙΟΥΣ»

Ο γ.Παϊσιος ανέλαβε αποστολική εντολή από τον Χριστόν. Αντίθετα όμως από τους Αποστόλους «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Αγίου Πνεύματος», σε ‘κείνον στάλθηκαν όλα τα έθνη και τα κατήχησε στο όνομα της Αγίας Τριάδας. Γι αυτό και είχε την “τύχη” να γίνει πιο γνωστός.

Υπάρχουν και υπήρξαν πάμπολλοι άλλοι “άγιοι” εν ζωή, που μπορεί κανείς να μην τους γνώρισε αλλά κι αυτοί κοσμικά να μην μας γνωρίζουν κι όμως αυτοί πρεσβεύουν νυχθημερόν για τα πνευματικά χάλια μας και ο Χριστός ευφραίνεται από τις ικεσίες τους. Μεγαλείο!

Μέγας ει Κύριε και θαυμαστά τα έργα Σου!

Ελέησε όλους αυτούς τους αγνώστους που νυχθημερόν πρεσβεύουν για την σωτηρία μας!

BAS_4

ΥΓ – https://www.brighteon.com/7932746e-b44f-487d-a4be-f8ba9a43c3ad

μια καλύτερη μπανανία από αυτήν που βιώνουμε…

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr