ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

BAS_4 : Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΙΠΕ : ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΕΔΩ, ΠΟΥ ΘΑ ΦΘΑΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ & ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ [6]

BAS_4. ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. - 18 Ιούλ 2021 - 21:00
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

(συνέχεια από BAS_4 : Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΙΠΕ : ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΕΔΩ, ΠΟΥ ΘΑ ΦΘΑΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ & ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ [5])

– Γέροντα, ωραία όλα αυτά, νομίζω τα κατάλαβα. Αλλά θέλω να μου πεις επιγραμματικά τι προτείνεις να κάνουμε ο καθένας.

– Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε, ώστε να δρούμε ανάλογα κι όχι σπασμωδικά. Είμαστε σε καιρό αισχρής αποστασίας από τον Πατέρα μας, όπως ο άσωτος υιός. Σου έβαλα στόχο το πως έδρασε εκείνος. Θα βλέπουμε σιγά-σιγά όλα τα υλικά στηρίγματα, που θεωρούσαμε στόχο, τρόπο ζωής ή και καθημερινότητα να χάνονται και ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΠΟΤΕ! Ο Μάρτης του 2020 ήταν οι τελευταίες μέρες της παλιάς ζωής, όπως την είχαμε συνηθίσει, όπως είχε πει ο μητροπολίτης Μόρφου. ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ, όπως σου είχα πει (BAS_4 : Κανονικότητα; δεν την θέλουμε!!! Alors, c’est la guerre!).

Οποιαδήποτε σκέψη επαναφοράς της, ακυρώνει στη πράξη την προσπάθεια διόρθωσης. Είναι ασύμβατη η θεωρούμενη κανονικότητα με την διόρθωση, πρέπει να το καταλάβουμε καλά αυτό. Η αποποίηση της κανονικότητας είναι ανάλογη με την αποποίηση του “παλαιού ανθρώπου”.

Ένας ο τρόπος διόρθωσης, να κάνουμε ως προς τον Θεό όσα αμελούσαμε και λέγοντας Θεό εννούμε σαφώς και τον πλησίον. Μόνον έτσι θα επανέλθει η Χάρη του Κυρίου, που μας προστατεύει και θα αλλάξει αυτόματα την κατάσταση προς το καλύτερο.

– Γέροντα ωραία αυτά, αλλά αν εγώ τα κάνω γιατί να ταλαιπωρούμε από τους άλλους;

– Παιδί μου, μην το ξαναπείς αυτό, είναι αμαρτία. Ποιός είσαι εσύ να κρίνεις ότι είσαι σωστός; Μόνον ο Χριστός έχει το δικαίωμα να κρίνει. Τόσοι μεγάλοι γεροντάδες, που αργότερα έγιναν άγιοι και κανείς δεν τόλμησε να πει ότι ήταν σωστός. Το αντίθετο μάλιστα, θεωρούσαν τους εαυτούς τους σκουπίδια. Ο Όσιος γ.Ιάκωβος Τσαλίκης, ο “με συγχωρείτε”, θεωρούσε τον εαυτό του φταίχτη για τα πάντα. Αυτά συγκινούν τον Θεό. Για να παρατείνει την κατάσταση ο Κύριος σημαίνει ότι φταίνε και οι γύρω σου και πρέπει να τους βοηθήσεις, να μην αρκεστείς στον εαυτούλη σου. Τι είσαι εσύ, κύτταρο αποκομμένο από το σώμα της Εκκλησίας, ανεξάρτητος μενομωμένος, που λέγανε παλιά στις εκλογές;

– Συγχώρα με γέροντα, θα το διαγράψω από το νου μου.

– Καθημερινά θα βλέπεις τα χάλια της εξουσίας γύρω σου και θα σκέφτεσαι : “ωχχ, είναι η εικόνα μου, ενώπιον του Κυρίου” αφού είπε ότι μας δίνει “άρχοντας κατά την καρδίαν ημών”. Σαν να βλέπεις το πρωί στον καθρέφτη τα χάλια σου και λες “δείχνω κουρασμένος, χρειάζομαι ξεκούραση”! Τα ήξεραν και οι αρχαίοι, ο Ισοκράτης έλεγε : «Το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσιν».

Κινήσεις νομικές και διαμαρτυρικές κάνε, όμως τίποτα περισσότερο κι αν αναρωτιέσαι γιατί διάβασε την προς Ρωμαίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου (κεφ.13). Αν δεν διορθωθούν τα χάλια μας το πολύ πολύ να επιτρέψει άλλη εξουσία ο Κύριος κι άντε πάλι από την αρχή. Όποιος αμφιβάλλει ας πάει να ρωτήσει τον Κύριο. Την γνώμη μου ζήτησες και σου την λέω σύμφωνα με την Εκκλησία, την πραγματική Εκκλησία, που λαλεί μέσα από τον Λόγο του Χριστού και τα αποστολικά και πατερικά κείμενα. Άλλωστε ο ίδιος ο Χριστός είπε από το δικαστικό βήμα προς τον Πιλάτο ότι η οποιαδήποτε εξουσία είτε εκκλησιαστική είτε διοικητική είτε στρατιωτική δίνεται από τον Άγιο Θεό. Αλλά όπως δίνεται, έτσι και αποσύρεται. Όλα ”υπογράφονται” πρώτα στον Ουρανό και μετά τα βλέπουμε να γίνονται επί γης.

Η μεταστροφή του ανθρώπου προς τον Κύριον, “αυτόματα” θα αλλάξει την κατάσταση. Οι κοσμικοί θα το λέγατε “μαγικά”. Το πως θα γίνει δεν εξηγείται, είναι από τα Μυστήρια της Αγίας Τριάδας. Κάποιοι δύσπιστοι θα ζητούν επιστημονική εξήγηση αλλά δείχνει τόσο πεζό για τον Κύριο. Γιατί η Πίστη μας είναι η Παντοδυναμία του Κυρίου σε συνδυασμό με την Αγάπη του για μας. Τα πάντα μπορεί να κάνει με γνώμονα το καλό μας, την θέωσή μας, αλλά εμείς θα βάλουμε την προσπάθεια. Όπως ο καλός αθλητής, που με πίστη στον προπονητή του θα ιδρώσει για να πετύχει τους στόχους του. Δεν θα ιδρώσει ο προπονητής αλλά ο αθλητής και θα υπακούσει σε όλες τις παραινέσεις του προπονητή, επειδή αυτός ξέρει. Αν δεν τον πιστεύει, να πάει να βρει άλλον προπονητή ή άλλον θεό.

Ο αθλητής θα υπομείνει όλες τις δοκιμασίες για να πετύχει τους στόχους του. Θα κάνει ειδικές ασκήσεις με αντίστοιχη σωματική και πνευματική καταπόνηση. Θα ακολουθήσει ειδική δίαιτα. Θα προσπαθήσει να υπερβει τα όριά του. Άλλωστε γι αυτό λέγεται αθλητής, προσπαθεί τον άθλο.

Αντίστοιχα ο πιστός θα προσευχηθεί, θα μελετήσει Αγία Γραφή, θα τηρήσει νηστείες για να πετύχει τον δικό του στόχο και τον δικό του άθλο. Αν λειτουργείς τόσο σκληρά για κάποιους κοσμικούς στόχους κι ανταλλάγματα (μετάλια, στεφάνια, διακρίσεις, χρήματα κλπ) γιατί να μην λειτουργήσεις αντίστοιχα για την θέωσή σου. Αντίθετα όμως από τον προπονητή, ο Χριστός θα κάνει δέκα βήματα προς εσένα για κάθε ένα δικό σου, γιατί όπως είπε δεν ήρθε να διακονηθεί από μας αλλά για να μας διακονήσει!
Για τους μη μετανοούντες να σημειώσω : «Εάν μη μετανοήτε, πάντες ομοίως απολύστε»

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ : δεν λειτουργούμε έτσι μόνον τώρα επειδή κινδυνεύουμε αλλά πάντοτε μέχρι το τέλος της ζωής μας. Ο στόχος δεν είναι ο σημερινός σκόπελος αλλά η θέωση, το «προσδοκώ ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος». Αν δεν πιστεύουμε ότι προσευχόμαστε, ας το αφήσουμε. Η δύναμη της προσευχής ξεκινά από την Πίστη σε ό,τι λέει και βασικά από την Πίστη στον Θεό, που είναι πάνω απ’όλα τα υλικά. Αυτός είναι ο στόχος μας, να υπερβούμε τα φθαρτά, πεπερασμένα και με χρόνο λήξης υλικά και να πάμε προς τα ψυχοπνευματικά, τα αιώνια επουράνια και να “συχωρεθούμε” με το Πατέρα μας. Γιατί συγχώρεση είναι να καταφέρουμε να “χωρέσουμε” μέσα στον Χριστό, έχοντας αφήσει δια παντός την έρμα (την σαβούρα) των υλικών και των αμαρτημάτων. Μα και το αερόστατο έτσι δεν ανεβαίνει προς τον ουρανό; Πετά την έρμα στη γη κι ανεβαίνει όλο και ψηλότερα! Αυτή είναι η θυσία μας στον Κύριο κι αυτή είναι η Πίστη μας.

Να σου τονίσω πάλι ότι δεν χρειάζεται για την τωρινή κατάσταση κάτι περισσότερο από το τι ΕΠΡΕΠΕ να κάνουμε χρόνια τώρα. Ο Χριστός οικονόμησε τις παρούσες καταστάσεις για να τα θυμηθούμε. Έστειλε με τους προφήτες Του (όπως πάντα έκανε) τις προειδοποιήσεις του ότι δεν ακολουθούμε τον Λόγον Του. Έδωσε άπειρο χρόνο, όπως πάντοτε έδινε. Αν δεν ακούσουμε και τώρα θα παραχωρήσει ΒΙΒΛΙΚΕΣ καταστάσεις, όπως έκανε στο παρελθόν. Τότε θα καταλάβουν όλοι, ότι πράγματι κόπηκε στα δυο η Ερυθρά θάλασσα, ότι πέθαναν όλα τα άρρενα της Αιγύπτου, ότι έστελνε μάνα εξ Ουρανού, ότι ανέβλυζε από την ξεραϊλα πόσιμο νερό και γενικά προστάτευε τους πιστούς του με ΜΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΕΟ ΤΡΟΠΟ.

Τώρα, όπως έχει προειδοποιήσει, θα “ξεφτιλίσει” γιατρούς κι επιστήμη (μιλώ για τους άπιστους γιατρούς) κι όταν αρχίσουν σωρηδόν οι θάνατοι από εμβόλια κι ασθένειες να δω που θα σταθούν αυτοί οι άπιστοι. Θα φανούν υπαίτιοι της μεγαλύτερης γενοκτονίας.

– Γέροντα, έχουν προειδοποιήσει πολοί επιστήμονες για σωρεία θανάτων, μέχρι ότι απειλείται η ύπαρξη της ανθρωπότητας. Τι θα γίνει;

– Θα σου απαντήσω γενικότερα. Η παραβολή του ασώτου είπαμε είναι οδηγός! Ο άσωτος τα έβλεπε όλα μαύρα, ούτε αν θα τον δεχόταν ο πατέρας του δεν ήξερε. Έτσι και ο κόσμος σήμερα, μέρα με τη μέρα θα τα βλέπει και πιο μαύρα κι άραχνα. Εμείς όμως ξέρουμε το αίσιο τέλος της παραβολής γιατί ο Χριστός μας το είπε! Επιπλέον ο Χριστός με τους σύγχρονους προφήτες Του, μας προμήνυσε το αίσιον τέλος των τωρινών γι όσους τον ακολουθήσουν. Οπότε τι φοβάσαι; Αν επιμένεις θα σου πω μια πιθανή εξέλιξη. Μας είπαν οι σημερινοί προφήτες ότι θα κυκλοφορήσουν ανάμεσά μας τόσοι Άγιοι, ακόμα κι ο Αρχάγγελος, που θα θαυματουργούν; Ποιά θα είναι τα θαύματα τους; Μήπως η ίαση από τις θανατηφόρες ασθένειες, που η επιστήμη έχει ήδη δρομολογήσει; Μήπως όταν δεν θα υπάρχει ελπίδα από πουθενά, θα δει ο άνθρωπος ξανά το Φωςίδα του Θεού; Μήπως θα ισχύσει αυτό που ο Όσιος γ.Παϊσιος είπε ; “τότε δεν θα βρίσκεται άπιστος επι γης”.

Ελπίζω να σε ικανοποίησα σε αυτά, που θέλεις να πεις στους συνανθρώπους σου και να αισιοδοξήσουν γιατί ο Θεός ποτέ δεν δίνει δοκιμασίες περισσότερες από όσες αντέχει ο άνθρωπος.

– Ναι γέροντα, σε ευχαριστώ πολύ, την ευλογία σου!

– Την ευλογία της Αγίας Τριάδος, παιδί μου και καλόν αγώνα.

BAS_4

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…