• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Κυριακή, 21 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΕΝΕΡΓΕΙΑ

«Eλλάδα-Κύπρος-Ισραήλ & Αίγυπτος συμφώνησαν για τον East Med» λένε οι Ισραηλινοί – Έρχεται «λύση» εξπρές στο Κυπριακό

8 έτη ago
in ΕΝΕΡΓΕΙΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Kαι εγένετο East Med αφού όπως αναφέρουν οι Times of  Israel Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος και Ισραήλ συμφώνησαν στην δημιουργία του αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγωγού.

Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρος έφτασαν σε συμφωνία με το Ισραήλ για έναν αγωγό που θα συνδέει τα ισραηλινά αποθέματα με τις τρεις χώρες υλοποιώντας ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο θα αποδώσει τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, καθώς η Γηραιά ήπερος επιχειρεί να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της.

Δεν θέλει να εξαρτάται ούτε από την Ρωσία αλλά ούτε και από πανάκριβο αμερικανικόμ υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Αυτά εκ πρώτης όψεως ακούγονται ευχάριστα αλλά σημαίνει κιόλας ότι θα επισπευθεί η όποια «λύση» στο Κυπριακό. Είτε μια λύση δύο ξεχωριστών κρατών (κακή αλλά τουλάχιστον θα παραμείνει εν ισχύ η Κυπριακή Δημοκρατία) είτε «χαλαρής» ομοσπονδίας που θα σημάνει όμως το τέλος της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αρχή δημιουργίας ενός τουρκικού προτεκτοράτου.

Σύφμωνα με την Hadashot TV, η ΕΕ συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την μελέτη του σχεδίου πριν ξεκινήσει η κατασκευή του μεγαλύτερου σε μήκος και σε μεγαλύτερο βάθος αγωγού του κόσμου.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η ΕΕ συμφώνησε να δώσει προτεραιότητα σε Ισραήλ και Κύπρο στις ευρπωαϊκές αγορές που αναζητούν φυσικό αέριο, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο EastMed θα ξεκινήσει 170 kilometers (105 miles) μακριά από τις νότιες ακτές της Κύπρου και θα επεκταθεί για 2,200 χλμ (1,350 miles) για να φτάσει το Otranto της Ιταλίας διαμέσου της Κρήτης και της ελληνικής ενδοχώρας.

Φυσικά η διαδρομή μόνο τυχαία δεν είναι καθώς θα πραγματοποιηθεί και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κρήτης τα οποία θεωρούνται κολοσσιαία.

Ο αγωγός θα έχει χωρητικότητα μέχρι και 20 διασεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Η ΕΕ έχει ανάγκες που υπολογίζονται μέχρι το 2030 ότι θα έχουν φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν σε μερικούς μήνες και να ολοκληρωθούν σε 5 χρόνια όπως αναφέρει το Hadashot

Μάλιστα ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz είπε πως μπορεί να επηρεάσει την αραβική επιρροή στην Ευρώπη.

«Για δεκαετίες παραπονιόμαστε για την αραβική επιρροή στην Ευρώπη λόγω αερίου και πετρελαίου. Η εξαγωγή αερίου στην Ευρώπη θα μετριάσει αυτήν την επιρροή και θα αποτελέσει ένα αντίβαρο στην αραβική ισχύ»

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Steinitz είπε πως μια μελέτη χρησιμότητας έδειξε πως το σχέδιο είναι εφικτό ακόμα κι αν αποτελεί τεχνική πρόκληση λόγω των τεράστιων βαθών και έχει ένα εκτιμώμενο κόστος 6.32 δισ. ευρώ ή αλλιώς 7.36 δισ. δολάρια

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel Eλλάδα, Κύπρος και Ισραήλ πραγματοποιούν συχνές στρατιωτικές κοινές ασκήσεις και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης

Άλλωστε τον Μάιο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε μιλήσει για την «συμμαχία του καλού και του παντοτινού» διαμέσουν εμπορίου, τουρισμού και άλλων τομέων.

«Κατασκευάζουμε μια μεγάλη συμμαχία. μια συμμαχία που θα κρατήσει για πάντα ανάμεσα στις τρεις δημοκρατίες» είπε ο Netanyahu και είπε μάλιστα πως “είναι αδιανόητο που οι χώρες μας δεν είχαν πριν αυτή την ζεστή άμεση διασύνδεση».

Τώρα όπως όλα δείχνουν το Κυπριακό θα αποτελέσει άμεση προτεραιότητα.

Δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις του Μ.Τσαβούσογλου σήμερα στον «Πολίτη»

«Αν δεν υπάρχει λύση τα επόμενα χρόνια και η εκμετάλλευση συνεχιστεί πως εγγυώνται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Όχι, είναι μόνο λόγια και υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, γιατί δεν βρίσκεται μία λύση τώρα ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Επειδή δεν το εννοείται όταν το λέτε».

«Δεν αντιδρώ μόνο. Προχωρώ» είπε «σε πράξεις. Τώρα ξεκινούμε και μεις τις γεωτρήσεις. Δεν είμαστε ενάντια στις γεωτρήσεις την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση. Όμως είμαστε ενάντια στις μονομερείς πράξεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Αν η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή πλευρά συμφωνήσουν είτε μέσω των εταιρειών είτε μέσω της ΕΕ, τότε δεν έχουμε πρόβλημα με αυτές τις δραστηριότητες. Όμως δεν βλέπουμε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Γιατί δεν εγγυάστε τώρα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και λέτε ‘αν πουλήσω τότε θα το κάνω’».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη του στον «Πολίτη» της Κύπρου, είπε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συζητήσει οποιαδήποτε λύση στο κυπριακό και ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει τι ακριβώς θέλουν οι Ελληνοκύπριοι. Όπως είπε, πριν συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας των εγγυήσεων της αποχώρησης στρατευμάτων «θα πρέπει να συμφωνήσουμε τι διαπραγματευόμαστε; Για τι είδους λύση; Για ομοσπονδία, συνομοσπονδία, δύο κράτη, ή μια τέταρτη ή πέμπτη επιλογή; Όμως πρέπει μεταξύ μας να συμφωνήσουμε και ανεπίσημα να συμφωνήσουμε, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, τους όρους αναφοράς μιας διαπραγμάτευσης. Τότε θα μπουν μέσα όλα τα άλλα στοιχεία».

Για τα τουρκικά στρατεύματα είπε πως η πρόταση για μηδέν στρατεύματα και μηδέν εγγυήσεις δεν γίνεται αποδεκτή. Οι μηδενικές εγγυήσεις είπε, δεν γίνονται αποδεκτές από τους Τουρκοκύπριους λόγω του φόβου τους για τους Ελληνοκύπριους για τα όσα έγιναν μέχρι το 1974.

Η Τουρκία δια του Προέδρου Τ. Ερντογάν έχει ενημερώσει την αμερικανική κυβέρνηση (όπως αναφέρει η Κύρα Αδάμ για το pronews.gr), ότι η EXXON MOBIL αν βρει αξιόλογο κοίτασμα υδρογονανθράκων κατά τις έρευνες της στο τεμάχιο 10 της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, θα υποχρεωθεί από την Άγκυρα να σταματήσει πάραυτα τις περαιτέρω έρευνες ,έως ότου συμφωνηθεί με τη Λευκωσία ( συμβόλαιο) για την κατανομή μισά- μισά του πλούτου αυτού μεταξύ των δύο κοινοτήτων της νήσου.

Το ίδιο θα συμβεί  και στις υπόλοιπες αμφισβητούμενες από την Τουρκία περιοχές της κυπριακής υφαλοκρηπίδας , όπου βρίσκονται τα τεμάχια 4,5,7. Η τουρκική αυτή απαίτηση εκφράστηκε προφορικώς και σε ανώτατο επίπεδο προς την Ουάσιγκτων κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και φυσικά αυτή δεν ήταν  η πρώτη, αφού έχει προηγηθεί και άλλη παρόμοιου περιεχομένου συζήτηση Ερντογάν–Λευκού Οίκου.

Η αμερικανική απάντηση δόθηκε «αμέσως» με την αποστολή του υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα ενεργείας κ Φάννον στη Λευκωσία, η οποία «δικαιολογήθηκε» ως περιοδεία του και στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο κ Φάννον μετέφερε επακριβώς στη Λευκωσία την τουρκική απαίτηση, χωρίς να εκφραστεί επισήμως, τουλάχιστον,  κάποιας μορφής αρνητική αμερικανική αντίδραση στην τουρκική θέση για μοιρασιά μισά- μισά του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου, αν και όταν αυτός πιστοποιηθεί.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου κατά τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογο του κ Πομπέο τις προηγούμενες ημέρες στην Ουάσιγκτων, έφερε προς συζήτηση το θέμα των τουρκικών αμφισβητήσεων επί της κυπριακής ΑΟΖ Προς τούτο επέδειξε και συγκεκριμένους τουρκικούς χάρτες, με επικάλυψη από την Τουρκία τμημάτων της κυπριακής ΑΟΖ αλλά  της περιοχής Ρόδου- Καστελορίζου ως τουρκικής AOZ.

Επισήμως η Ουάσιγκτων δεν ασπάζεται φωναχτά για την ώρα τις τουρκικές θέσεις.

Στις ανακοινώσεις της μένει σταθερά ένα βήμα πίσω.

Αναγνωρίζει μεν το δικαίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ , αλλά θεωρεί ότι οι πόροι αυτοί πρέπει να μοιράζονται «equitably» μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο πονηρός όρος equitably, (δηλαδή ακριβοδίκαια, σε συγγενέστερη μετάφραση), όπως αποτυπώθηκε στην τελευταία απάντηση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, από τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών τηλεοπτικών μέσων βαφτίστηκε  «ισομερώς» ( δηλαδή μισά- μισά) και μάλιστα με ενθουσιώδη σχόλια για την «υποστήριξη των ΗΠΑ στην Κύπρο»!!!

Η Λευκωσία βεβαίως δεν ακολουθεί τους fake  και εκ του προχείρου ελληνικούς τηλεοπτικούς πανηγυρισμούς και φαίνεται ότι αυτή την στιγμή τουλάχιστον κινείται μακριά από τα φώτα τηςδημοσιότητας.

pronews.gr

Tags: slide3
Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Ενεργειακή κατάρρευση… οδεύουμε σε tank bottom – Μετράμε μέρες μέχρι να «στεγνώσουν» οι αποθήκες πετρελαίου
Slider

Ενεργειακή κατάρρευση… οδεύουμε σε tank bottom – Μετράμε μέρες μέχρι να «στεγνώσουν» οι αποθήκες πετρελαίου

by admin
2 εβδομάδες ago
«Τα Παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου καταρρέουν – Ο Σνάιντερ προειδοποιεί για “πολύ οδυνηρές ελλείψεις” αυτό το καλοκαίρι»
Slider

«Τα Παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου καταρρέουν – Ο Σνάιντερ προειδοποιεί για “πολύ οδυνηρές ελλείψεις” αυτό το καλοκαίρι»

by admin
2 εβδομάδες ago
«Λιγνίτης: Είναι ψέμα πως μας υποχρέωσε η ΕΕ να διακόψουμε τη χρήση. Άλλωστε …οι ρύποι δεν έχουν σύνορα»
Slider

«Λιγνίτης: Είναι ψέμα πως μας υποχρέωσε η ΕΕ να διακόψουμε τη χρήση. Άλλωστε …οι ρύποι δεν έχουν σύνορα»

by admin
3 εβδομάδες ago
Mike Adams: Ο πόλεμος στο Ιράν αναγκάζει τον κόσμο να αγκαλιάσει την ενεργειακή επανάσταση! Η φωτεινή πλευρά του πολέμου
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Mike Adams: Ο πόλεμος στο Ιράν αναγκάζει τον κόσμο να αγκαλιάσει την ενεργειακή επανάσταση! Η φωτεινή πλευρά του πολέμου

by admin
4 εβδομάδες ago
Next Post
Ν.Τραμπ: «Οι μετανάστες θα παραμείνουν στο Μεξικό – Εκεί θα εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου»

Ν.Τραμπ: «Οι μετανάστες θα παραμείνουν στο Μεξικό - Εκεί θα εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου»

Η Ουκρανία και η Λετονία ενώνονται για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία.

Η Ουκρανία και η Λετονία ενώνονται για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr