ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

F-35: Έχει σφάλμα στο λογισμικό! Στον αέρα η παραγωγή

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. ΔΙΕΘΝΗ. - 14 Σεπ 2018 - 13:30
Loading...

F-35: Έχει σφάλμα στο λογισμικό ALIS – Στον αέρα η παραγωγή – Το Πεντάγωνο αναβάλει την επιχειρησιακή αξιολόγηση του stealth αεροσκάφους.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο καθυστερεί την επιχειρησιακή αξιολόγηση του αεροσκάφους της Lockheed Martin F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF), καθώς βρέθηκε σφάλμα στο λογισμικό του.

Αυτό προκύπτει από σχετική αλληλογραφία που υπάρχει από τον Αύγουστο, αλλά έγινε γνωστή στις 12 Σεπτεμβρίου.

Το αμερικανικό πεντάγωνο υποστηρίζει ότι το F-35 δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει τη λεγόμενη Fighting Trial Phase ή την πρώτη επιχειρησιακή δοκιμή και αξιολόγηση (IOT & E), η οποία προηγείται της μαζικής παραγωγής.

Η εκτίμηση είναι ότι η παραγωγή θα καθυστερήσει τουλάχιστον δυο μήνες μέχρι να επιδιορθωθεί το πρόβλημα.

Ο διευθυντής επιχειρησιακών δοκιμών και αξιολόγησης  Robert Behler, δήλωσε στις 24 Αυγούστου ότι καθυστέρησε την επιχειρησιακή αξιολόγηση στο  F-35 μέχρι να ενημερώσει τις εκδόσεις του λειτουργικού λογισμικού του αεροσκάφους.

F-35: στο ALIS το πρόβλημα

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο λογισμικό του  Autonomic Logistics Information System (ALIS), του F-35.  Το ALIS συγκεντρώνει τα στοιχεία πτήσης του μαχητικού (βλάβες, τροφοδοσία καυσίμου, συντήρηση του αεροσκάφους κλπ) ενώ εντοπίζει και σημεία πιθανών απειλών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ακριβώς το λογισμικό μέσω του οποίου οι Αμερικάνοι φοβούνται ότι τα τουρκικά F-35 μπορούν να μεταδώσουν ευαίσθητα για αυτούς δεδομένα.

Όπως έχει γράψει το defence-point.gr πολλές χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα φοβούνται διαρροές μέσω του ALIS, ή κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του. Ιταλία και Νορβηγία δημιουργούν από κοινού δικό τους σύστημα προστασίας ενώ αναλόγως κινείται και η Αυστραλία.

Είναι πιθανόν οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το ALIS στο μέλλον ως εργαλείο ελέγχου καθώς θα μπορεί να αποσυνδέσει τα F-35 μιας χώρας από το σύστημα διαταράσσοντας τις επιχειρησιακές του δυνατότητες.

Επίσης, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το σύστημα για κυβερνοεπιθέσεις κατά χρηστών του F-35.

Το πρόβλημα για την Τουρκία είναι ότι χρειάζεται το ALIS για τα F-35 της. Μόνο το Ισραήλ εγκαθιστά δικό του σύστημα στα δικά του μαχητικά.

Πηγή: www.air-cosmos.com
armyvoice.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter