ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Fitch: «Θα επιστρέψουν τα capital controls λόγω των κόκκινων δανείων – Το 2040 θα πέσει το χρέος στα επίπεδα του 2009!»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. - 22 Φεβ 2019 - 22:10
Loading...

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Νέα capital controls και επιστροφή στην αυστηρότερη μορφή τους βλέπει ο οίκος αξιολόγησης Fitch στη νέα έκθεσή του για την Ελλάδα λόγω του ότι παραμένει ο δημοσιονομικός κίνδυνος από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων και επειδή το τραπεζικό σύστημα λόγω των NPEs δεν μπορεί να «περπατήσει» και να προσφέρει στην ανάπτυξη της χώρας.

Το έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές, πουθενά στον πλανήτη δεν υπάρχει χώρα που να αναπτύσσεται υγειώς εάν δεν υπάρχει σταθερό τραπεζικό σύστημα που να μοιράζει το χρήμα για να δημιουργούνται επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Η έκθεση αναφέρει πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι το υπέρογκο δημόσιο χρέος, τα κόκκινα δάνεια, η χαμηλή ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και η δυσκολία προσέλκυσης επενδύσεων και υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων.

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο δεν έρχονται επενδύσεις πέραν της υπερφορολόγησης είναι το τραπεζικό σύστημα το οποίο δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. 

Όσο για το δημόσιο χρέος, η έκθεση αναφέρει ότι θα πέσει στα επίπεδα του 2009 το… 2040!

Έτσι λοιπόν δύο μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις και άλλες μικρότερες που έγιναν με τις τσέπες των φορολογουμένων έκαναν μια τρύπα… στο νερό.

Παράλληλα ο Fitch χαρακτηρίζει ως θετικά τα δύο σχέδια που έχουν προτείνει ΤΧΣ και ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο διευκρινίζουν πως ακόμα και αυτά μπορεί να κρύβουνς κινδύνους, ενώ ακόμη και εάν εφαρμοστούν τα οφέλη τους θα φανούν μακροπρόθεσμα.

Πάντως οι τράπεζες δεν είναι το μόνο πρόβλημα καθώς ο οίκος αξιολόγησης ανησυχεί για την δικαστική δικαίωση συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων για τα αναδρομικά, γεγονός που αναμένεται να έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις που δεν μπορούν να εκτιμηθούν.

Γι αυτό και υπάρχει κίνδυνος εάν η οικονομική προσαρμογή εκτροχιαστεί, να επέλθει χρηματοπιστωτική αστάθεια και παραμείνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κεφαλαιακών ελέγχων.

Στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης ως θετικά σημεία ο Fitch περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα σημαντικά βήματα που έχον επιτευχθεί στο πεδίο των δημόσιων οικονομικών και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (1,9%), που είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση ΒΒ.

Τονίζεται επίσης, ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι υψηλότερο μεταξύ των χωρών με την ίδια αξιολόγηση, υπενθυμίζοντας ότι πάνω από τα 2/3 του εξωτερικού χρέους της συνολικής οικονομίας κατέχονται από τους επίσημους πιστωτές και το ευρωσύστημα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς 2,3% το 2019 και 2,2% το 2020, ενώ έως το τέλος του 2040 το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 111% του ΑΕΠ.

Ως εκ τούτου, υποθέτει τη χρήση από το απόθεμα ρευστότητας (2,4% του ΑΕΠ) την περίοδο 2019-2020 και καμία χρήση κατόπιν. Εκτιμά επίσης ότι την περίοδο 2019-2023 η χώρα θα έχει έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

pronews.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter