ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Goldman Sachs: Μία «βόμβα» 5 τρισ. γουάν απειλεί τις κινεζικές αγορές

ΤΡΑΠΕΖΕΣ. - 24 Οκτ 2018 - 9:26

Μία «βόμβα» 5 τρισ. γουάν απειλεί τις κινεζικές αγορές, προειδοποιεί η Goldman Sachs

Για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές αγορές εξαιτίας των SPLs (share pledge loans), προειδοποιεί σε έκθεσή της η Goldman Sachs.
Εξηγώντας, τα SPLs αφορούν δάνεια που δίνονται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με εγγύηση έναν λογαριασμό μετοχών.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το ποσό του δανείου μπορεί να φθάνει έως και το ποσό που διακρατείται στον λογαριασμό μετοχών.
Το σχετικό ποσό «παγώνει» στον λογαριασμό, έως ότου το δάνειο αποπληρωθεί.
Στην έκθεσή της, η αμερικανική τράπεζα συγκρίνει την τρέχουσα κατάσταση στη χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας με αυτή του 2015, όταν επήλθε κατάρρευση.
Σε γενικές γραμμές, η Goldman εκτιμά ότι οι κίνδυνοι είναι λιγότερο συστημικοί σε σχέση με πριν τρία χρόνια, ενώ το μερίδιο των μικροεπενδυτών (νοικοκυριών) στο χρηματιστήριο να έχει υποχωρήσει στο μόλις 3%.
Ωστόσο, ο όγκος των «δεσμευμένων» μετοχών λόγω των SPLs, ύψους 5 τρισεκ. γουάν, ενδέχεται να προκαλέσει την επόμενη κατάρρευση, προειδοποιεί η επενδυτική τράπεζα.
Ο εν λόγω όγκος των μετοχών αφορά το 11% του συνόλου των κινεζικών αγορών, επισημαίνεται, με το ποσοστό του δεσμευμένου λογαριασμού να κυμαίνεται σε 30%-40%.
Περίπου το ένα (1) τρισεκ. γουάν εξ αυτών ή το 49% του συνολικού αριθμού των δανείων, «βρίσκονται στο όριο», σύμφωνα με τη Goldman.
Τα διαγράμματα:

www.bankingnews.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr