ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

LOTUS δεν θα υπάρχει μόνο σε δρόμους να εντυπωσιάζει… Στον αέρα με ελληνικό χρώμα

ΕΛΛΑΔΑ. ΚΥΠΡΟΣ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. - 4 Ιούλ 2020 - 8:45
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Το LOTUS θα είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό, αξιόπλοο και διαλειτουργικό Τακτικό Μη Επανδρωμένο Εναέριο Σύστημα χαμηλής παρατηρησιμότητας (Tactical Remotely Piloted Aircraft System – TRPAS), ειδικά σχεδιασμένο για εφαρμογές επιτήρησης και αναγνώρισης πάνω από εχθρικό έδαφος. Είναι ένα ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα τεχνολογίας αιχμής στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος, επενδύοντας το 10% του προϋπολογισμού της χρηματοδότησης του έργου. Επικεφαλής εταιρία με συντονιστικό ρόλο ορίστηκε η ελληνική INTRACOM DEFENSE.

Το σύστημα LOTUS αποτελείται από:
>Ένα μητρικό σκάφος, βασισμένο στην καινοτόμα διαμόρφωση Blended Wing Body (BWB), σχεδιασμένο για χαμηλό ίχνος ραντάρ καθώς και υπέρυθρης και ακουστικής ταυτότητας, το οποίο θα ενσωματώνει πολλαπλούς αισθητήρες επισκόπησης και σύστημα αυτοπροστασίας έναντι εχθρικών απειλών όπως πύραυλοι.

>Ένα σύστημα που απαρτίζεται από έως και τέσσερα μικρότερα αεροχήματα (drones) τα οποία θα εκτοξεύονται από πυροσωλήνες όπου θα είναι αποθηκευμένα με διπλωμένες πτέρυγες. Τα drones θα υλοποιούν προηγμένες δυνατότητες αυτόνομης λειτουργίας ούτως ώστε να δύνανται να εκτελέσουν περίπλοκες αποστολές αναγνώρισης όσο το μητρικό σκάφος παραμένει σε απόσταση ασφαλείας.

>Συστήματα ραδιοεπικοινωνιών μεγάλης εμβέλειας μεταξύ των αεροχημάτων και του σταθμού εδάφους.

>Προηγμένες λειτουργίες επεξεργασίας δεδομένων αισθητήρων βασισμένες σε τεχνολογίες AI, οι οποίες θα εκτελούνται εντός των αεροχημάτων για την ανίχνευση, αναγνώριση και κατηγοριοποίηση στόχων σε πραγματικό χρόνο.

>Σύστημα ελέγχου πτήσης δοκιμασμένο στο πεδίο με ειδική έμφαση στην ασφάλεια, αξιοπλοϊμότητα και λειτουργία σε περιβάλλοντα GNSS-denied.

>Ευέλικτο και κυβερνο-ασφαλή σταθμό εδάφους που θα παρέχει όλη την απαιτούμενη λειτουργικότητα για όλους τους τύπους χρηστών που απαιτούνται για την εκτέλεση μιας αποστολής.

Το σύστημα LOTUS θα:
>Σχεδιαστεί για αξιοπλοιμότητα και κυβερνοασφάλεια
>Είναι διαλειτουργικό με άλλα συστήματα με χρήση προτυποποιημένων διεπαφών
>Παρέχει εύκολη μεταφορά, συντήρηση και λειτουργία
>Σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί σε πολιτικό εναέριο χώρο

Το έργο LOTUS
Το αναπτυξιακό έργο LOTUS είναι ένα από τα 16 πανευρωπαϊκά έργα στον τομέα της Άμυνας, που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2020.

Τα έργα αυτά εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (European Defense Industrial Development Programme – EDIDP), που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της καινοτόμου ικανότητας της αμυντικής βιομηχανίας της Ε.E. Το έργο LOTUS είχε υποβληθεί στην προκήρυξη EDIDP-ISR-2019 και στοχεύει στη μελέτη, ανάπτυξη, κατασκευή πρωτοτύπων και ελέγχου του συστήματος LOTUS.

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι €9.698.195 εκ των οποίων τα €918.815 συνεισφέρονται από τα υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου. Η διάρκεια του έργου είναι 45 μήνες και αποτελείται από 11 Ενότητες Εργασίας. Το έργο LOTUS αξιολογήθηκε από Εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγκρίθηκε από εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας των κρατών μελών της Ε.Ε.

Η κοινοπραξία LOTUS
Το LOTUS είναι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα στον αμυντικό τομέα που ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής και θα υλοποιηθεί από μια κοινοπραξία που αποτελείται από έντεκα εταίρους με αναγνωρισμένη εμπειρία, προερχόμενους από τέσσερεις χώρες: Ελλάδα, Κύπρο, Ολλανδία και Ισπανία.

Το LOTUS υποστηρίζεται από το Ελληνικό και το Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας καθώς τα δύο αυτά υπουργεία έχουν συνυπογράψει τις επιχειρησιακές και τεχνικές απαιτήσεις (Common Operational Requirements) του έργου. Το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα έχει το ρόλο του Διαχειριστή Έργου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο υποστηρίζεται επίσης από το Υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας.

H INTRACOM DEFENSE (IDE) θα έχει το ρόλο του Συντονιστή και του Τεχνικού Υπεύθυνου του Έργου. Η IDE, θυγατρική της Intracom Holdings, έχει περισσότερα από 25 χρόνια αναγνωρισμένης εμπειρίας στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή προϊόντων και λύσεων που ενσωματώνουν τεχνολογία αιχμής σε επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας (TRL) 3 έως 9 στους τομείς:

Συστήματα Επικοινωνιών, Ολοκληρωμένα Συστήματα Ασφάλειας και Επιτήρησης, Ζεύξεις Μεταφοράς Δεδομένων (Data Links & Telemetries), Λογισμικό Eλέγχου Διοίκησης και Συντονισμού Επιχειρήσεων, Υβριδικά Συστήματα Ηλεκτρικής Ισχύος.

Η IDE έχει στο ενεργητικό της μεγάλο αριθμό συμμετοχών σε διεθνή έργα έρευνας και ανάπτυξης καθώς και σε προγράμματα συμπαραγωγής με εταιρείες ηγέτιδες του κλάδου και ερευνητικούς οργανισμούς.

Συμβολή στην Ευρωπαϊκή Άμυνα / Ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Αμυντικής βιομηχανίας

Η συμβολή του έργου LOTUS αναμένεται να είναι πολύπλευρη και σημαντική:
>Πολλές από τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν στο σύστημα LOTUS έχουν πολλαπλές ανεξάρτητες χρήσεις σε διάφορους τομείς της Άμυνας αλλά και της Ασφάλειας (dual use) και καλύπτουν σειρά σημαντικών απαιτήσεων των κρατών-μελών σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που περιέχεται στο Capability Development Plan του 2018, το οποίο εκδίδει o Eυρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας – ΕΟΑ.

>Η σχεδίαση θα βασιστεί σε σειρά προτύπων και με άξονα την δυνατότητα πιστοποίησης για αξιοπλοϊμότητα. Η προσέγγιση αυτή θα διευκολύνει την διαλειτουργικότητα και την εναρμόνιση των διαδικασιών προμήθειας και λειτουργίας από όλα τα κράτη-μέλη.

>Το αποτέλεσμα του έργου καλύπτει μία σημαντική ανάγκη κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία περιοχή που επί του παρόντος κυριαρχείται από φορείς τρίτων χωρών, μειώνοντας έτσι μέσο-μακροπρόθεσμα την εξάρτηση της ΕΕ από τρίτες χώρες.

Η τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί κατά την εκτέλεση του LOTUS θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των εταίρων καθώς πολλές από τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται στα πλαίσια του LOTUS δεν χρησιμοποιούνται επί του παρόντος σε Μη Επανδρωμένα Συστήματα.

defence-point.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…