ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Politico: «Το ευρωκοινοβούλιο απέκλεισε την δημόσια εξέταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το σκάνδαλο με τα εμβόλια της Pfizer»

ΔΙΕΘΝΗ. - 17 Φεβ 2023 - 12:26

«Θα απαντήσει ιδιωτικά κάποτε στο μέλλον στους αρχηγούς των ευρωομάδων»!

Οι αρχηγοί των μεγαλύτερων ευρωομάδων της Ευρωβουλής συγκαλύπτουν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ότι αφορά το σκάνδαλο με την περίφημη σύμβαση-μαμούθ για τα εμβόλια κορωνοϊού της Pfizer όπως αποκαλύπτει το Politico.

Συγκεκριμένα απέκλεισαν μια δημόσια κατ’ αντιπαράθεση εξέταση της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα αναφορικά με τον ρόλο της στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας εμβολίων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, με την Pfizer.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, στην ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου για τον Covid-19 πρότειναν να καλέσουν τη φον ντερ Λάιεν να απαντήσει σε ερωτήσεις για τη μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υπογράφηκε την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας.

Στο στόχαστρο μπήκαν ειδικότερα τα sms που αντάλλαξε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.

Ωστόσο, σε μια συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων (CoP) κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη, η οποία περιλάμβανε τους επικεφαλής όλων των πολιτικών ομάδων και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, οι ηγέτες είπαν όχι στο αίτημα να γίνει δημόσια η συνεδρίαση.

Αντίθετα, αποφάσισαν να ζητήσουν από τη φον ντερ Λάιεν να απαντήσει σε ερωτήσεις ιδιωτικά κάποια στιγμή στο μέλλον, αποδυναμώνοντας εντελώς την κλήση στην πρόεδρο της Κομισιόν να δώσει εξηγήσεις.

«Συμφωνήθηκε ότι το CoP θα μπορέσει να θέσει… τις ανησυχίες της επιτροπής Covid-19 του Κοινοβουλίου] στην επόμενη τακτική συνάντησή του με την πρόεδρο της Επιτροπής», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει τις εμπιστευτικές συζητήσεις που έγιναν.

Σύμφωνα με το Politico, πρόκειται για ανατροπή, δεδομένου ότι η διαμάχη γύρω από τις διαπραγματεύσεις της φον ντερ Λάιεν με την Pfizer επικεντρώθηκε ακριβώς στην έλλειψη διαφάνειας. Τώρα, όποιες συζητήσεις γίνουν, τελικά θα γίνουν μπροστά σε υψηλόβαθμους ευρωβουλευτές και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην αίθουσα, Ζίγκφριντ Μουρεσάν, απέρριψε την πρόταση ότι η ομάδα προστατεύει τη φον ντερ Λάιεν – που επίσης συνδέεται με το ΕΛΚ – ως «συμπέρασμα προς αναζήτηση επιχειρήματος».

«Η ευρεία συναίνεση ήταν ότι βρισκόμαστε σε διάλογο μαζί της [και] θα πρέπει να συνεχιστεί με τις μορφές που έχουν λειτουργήσει μέχρι τώρα και που έχουμε δημιουργήσει», είπε στο Politico.

Η απόφαση αποτελεί ήττα για την ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Covid-19, με επικεφαλής τη Βελγίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Κάθλιν βαν Μπρεμπτ, η οποία είχε πιέσει την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα για την κλήση της φον ντερ Λάιεν.

Αλλά η ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών (S&D) της ίδιας της φαν Μπρεμπτ υποστήριξε να διεξάγονται οι συζητήσεις μόνο κεκλεισμένων των θυρών στο CoP, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο που μίλησε στο Politico. Η Renew Europe, η τρίτη μεγαλύτερη ευρωομάδα στην Eυρωβουλή, συμφώνησε στο να δοθούν εξηγήσεις κεκλεισμένων των θυρών.

Δύο άλλες ευρωομάδες – η δεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και η δεξιά ομάδα Ταυτότητας και Ελευθερίας- πίεσαν τη φον ντερ Λάιεν ζητώντας είτε να μιλήσει στην ολομέλεια είτε να μιλήσει μπροστά στο ειδικό πάνελ για τον COVID.

Στο ίδιο μήκος κύματος ένας εκπρόσωπος της ομάδας της Αριστεράς είπε: «Είναι καλό που έρχεται να μιλήσει για αυτό, αλλά πιστεύουμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει επίσης να έχει μια δημόσια ακρόαση, όχι μόνο η Διάσκεψη των Προέδρων».

«Η φον ντερ Λάιεν διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με χρήματα των φορολογουμένων της ΕΕ. Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να λογοδοτήσουμε. Μια μυστική συνάντηση στην παρασκηνιακή πόρτα μόνο με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων δεν είναι λογοδοσία», είπε χαρακτηριστικά.

Tέλος, η αντιπρόεδρος της επιτροπής Covid-19, Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μισέλ Ριβασί της Ομάδας των Πρασίνων, δήλωσε ότι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ προσπαθούσαν «να το κρατήσουν εντός».

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα «New York Times» προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά της Κομισιόν για την απόκρυψη μηνυμάτων μεταξύ της προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά σχετικά με τις συμφωνίες της Επιτροπής για την αγορά εμβολίων COVID-19, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ!

Η υπόθεση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομερείς πληροφορίες. Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης στο POLITICO.

Η επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας της ΕΕ, Věra Jourová, υποστήριξε ότι τα SMS ενδέχεται να έχουν διαγραφεί.

Η γερμανική εφημερίδα «Bild» είχε καταθέσει προηγουμένως σειρά αγωγών κατά της Επιτροπής, ζητώντας την αποκάλυψη εγγράφων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των εμβολίων COVID-19 που παρασκευάζονται από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech και AstraZeneca.

Η ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Κάθλιν Φαν Μπρεμπτ, αποκάλυψε ότι τα επίμαχα μηνύματα αναφορικά με την συμφωνία προμήθειας 1,8 δις δόσεων εμβολίων από την ΕΕ τα οποία ανταλλάχθηκαν μεταξύ του ισχυρού άνδρα της φαρμακευτικής Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν… μέσω της εφαρμογής WhatsApp!

pronews.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr