ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Reuters: H ΕΚΤ ετοιμάζει σχέδιο «bad bank» για να αντιμετωπίσει πιθανό νέο κύμα κόκκινων δανείων

ΤΡΑΠΕΖΕΣ. - 10 Ιούν 2020 - 20:44

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταρτίζουν ένα ειδικό σχήμα για την αντιμετώπιση των νέων κόκκινων δανείων που θα δημιουργήσει η πανδημία και τα οποία ενδεχομένως να είναι αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δύο καλά πληροφορημένες πηγές.

Το project έχει ως στόχο να θωρακίσει τις εμπορικές τράπεζες από ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της κρίσης, εάν η αυξανόμενη ανεργία καταπνίξει τα εισοδήματα και την δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μία από τις πηγές ανέφερε συγκεκριμένα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η ΕΚΤ έχει συστήσει ήδη task force στην οποία έχει αναθέσει να εξετάσει την ιδέα μίας «bad bank» και ότι η εργασία της ομάδας αυτής έχει ήδη προχωρήσει. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν όντως εργάζεται για ένα σχήμα bad bank.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που καταγράφει το Reuters το ύψος του χρέους στην Ευρωζώνη, που θεωρείται απίθανο να αποπληρωθεί ποτέ, υπερβαίνει τα 500 δισ. ευρώ. Το ποσό περιλαμβάνει πιστωτικές κάρτες, δάνεια για αυτοκίνητο και ενυπόθηκα δάνεια.

Αν και η ιδέα μίας bad bank για την Ευρωζώνη είχε συζητηθεί και είχε απορριφθεί πριν από δύο χρόνια, υπό τη νέα ηγεσία της Κριστίν Λαγκάρντ η ΕΚΤ έχει προβεί σε σχετικές διαβουλεύσεις με τράπεζες και αξιωματούχους της Ε.Ε. τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε στο Reuters μία δεύτερη πηγή.

Η στήριξη της ΕΚΤ σε μία τέτοια πρωτοβουλία είναι βεβαίως καθοριστικής σημασίας, αφού είναι το θεσμικό όργανο αρμόδιο για την εποπτεία του τραπεζικού τομέα. Εξίσου κρίσιμο ωστόσο είναι και το να έχει το σχέδιο τις «ευλογίες» της Γερμανίας.

Να θυμίσουμε ότι υπέρ της σύστασης της bad bank ως λύσης και για το πρόβλημα των ελληνικών κόκκινων δανείων έχει ταχθεί και ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας. Αν και θεωρεί ότι το σχέδιο Ηρακλής είναι ένα σημαντικό βήμα, έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι δεν είναι αρκετό.

naftemporiki.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr