ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Russia Today : Αποκάλυψη το 2019 : Είναι δυνατός ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ ;

ΔΙΕΘΝΗ. - 20 Οκτ 2018 - 9:27
Loading...

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί στρατιωτικοί πιστεύουν ότι η Αμερική θα προσελκύσει τον πόλεμο τον επόμενο χρόνο και θα δει τη Μόσχα και το Πεκίνο ως κύριες απειλές, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Αλλά υπάρχει κάποια βάση για αυτή την ανησυχία μεταξύ των στρατιωτικών;

Σχεδόν οι μισοί στρατιώτες και διοικητές στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ (46%) πιστεύουν ότι η χώρα τους

θα στραφεί σε μεγάλη ένοπλη σύγκρουση το 2019, αποκαλύπτει μια νέα δημοσκόπηση των στρατιωτικών δυνάμεων.

Δεν διευκρίνισαν αν και τι είδους πόλεμο περιμένουν με τη Ρωσία.Ούτε έχουν παρουσιάσει καμία ανάλυση μιας πιθανής στρατηγικής ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον. Αμερικανοί στρατιώτες δεν εξέτασαν τις τελευταίες τάσεις και τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μας θα πολεμήσουν στο άμεσο μέλλον. Αναφέρθηκαν εν συντομία στις κυβερνοεπιθέσεις,, αλλά μόνο σε αυτές που έλαβαν χώρα φέτος.

Ο αμερικανικός στρατός δεν ανέφερε τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε πόλεμο: στόχοι, μέθοδοι / τρόποι επίτευξης αυτών των στόχων και μέσα. Βασικά, πιστεύουν ότι ο πόλεμος είναι επικείμενος, αλλά δεν γνωρίζουν τι είδους πόλεμος θα είναι.

Αν και οι εντάσεις στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά, ούτε η Ουάσινγκτον ούτε η Μόσχα έχουν πει ποτέ τίποτα για να είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν ένοπλες δυνάμεις για να επιτύχουν στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους. Φαίνεται ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σήμερα, αλλά δεν υπάρχουν ιδεολογικές, οικονομικές ή εδαφικές διαμάχες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας μέσα σε ένα χρόνο.

Οι υφιστάμενες και οι πιθανές τοπικές ένοπλες συγκρούσεις, τις οποίες οι πολιτικοί αναλυτές απολαμβάνουν από την λίστα (διασφαλίζοντας ότι καλύπτουν τα πάντα – από την Άπω Ανατολή μέχρι το δυτικό ημισφαίριο), δεν θα προκαλέσουν ούτε έναν σημαντικό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Η σημερινή κατάσταση στη Συρία αποδεικνύει το σημείο αυτό, διότι βλέπουμε πώς η Μόσχα και η Ουάσιγκτον κάνουν ό, τι μπορούν για να αποφύγουν την προώθηση των δακτύλων του άλλου στην περιοχή αυτή. Εξάλλου, και αυτό ισχύει και για τις δύο χώρες, ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες είναι σε θέση να σκιαγραφήσουν συγκεκριμένους στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους, τους οποίους θα επιδιώξει μια τέτοια σύγκρουση, σε μερικές σύντομες δηλώσεις.

Κανείς δεν μπορεί να επισημάνει συγκεκριμένους οικονομικούς και κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες και λόγους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

 

Πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι ένας πόλεμος δεν μπορεί να είναι αυθόρμητος και η προετοιμασία για πολέμους απαιτεί χρόνο. Ακόμα κι αν οι δύο χώρες προωθήσουν έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας όσο πιο γρήγορα μπορούν, θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να ετοιμαστούν τα πάντα. Και, δεδομένου του υψηλού επιπέδου των σύγχρονων συστημάτων πληροφοριών, θα ήταν αδύνατο να διατηρηθεί ο πιθανός αντίπαλος χωρίς να γνωρίζει τη διαδικασία προετοιμασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εκτός από όλα αυτά, η ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον δεν μπορεί να ξεκινήσει με μονάδες έτοιμες μόνο για την καταπολέμηση της ειρήνης που μπαίνουν στη μάχη. Θα ήταν μια αποτρόπαια απερίσκεπτη επιχείρηση και για τις δύο πλευρές.

Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχουν στοιχεία πληροφοριών που να δείχνουν ότι ξεκίνησε στρατηγική ανάπτυξη στρατευμάτων σε οποιαδήποτε από τις δύο χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς στη Ρωσία ή τις ΗΠΑ δεν είναι επί του παρόντος απασχολημένος να φέρει τις ένοπλες δυνάμεις να πολεμήσουν ή να εγκαταστήσουν στρατεύματα στα θέατρα του πολέμου και των στρατηγικών διαστημικών ζωνών, στρατεύματα στρατηγικής μετακίνησης από τις εσωτερικές περιοχές προς τα θέατρα στρατιωτικών επιχειρήσεων ή ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων προτεραιότητας. Σημαίνει ότι καμία πλευρά δεν προετοιμάζεται για μια μαζική στρατιωτική σύγκρουση.

Ωστόσο, εάν προσπαθήσουμε να ταξινομήσουμε έναν υποθετικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, θα ήταν πιθανότατα ένας μακρύς πυρηνικός παγκόσμιος πόλεμος. Από την αρχή, αυτός ο πόλεμος θα χαρακτηρίζεται από αμοιβαία απεριόριστη χρήση όλων των διαθέσιμων όπλων μαζικής καταστροφής, κυρίως στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων, το οποίο θα συνεπαγόταν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τις δύο εμπόλεμες χώρες, αλλά και για όλες τις άλλες χώρες του κόσμου.

Τόσο η Δύση όσο και η Ανατολή το γνωρίζουν πολύ καλά. Ο ανώτερος αντιπρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών που εδρεύει στην Ουάσινγκτον,ο James Andrew Lewis, έγραψε τον Σεπτέμβριο ότι με την εμφάνιση πυρηνικών όπλων οι μεγάλες δυνάμεις προσπάθησαν να αποφύγουν την άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση και οι πόλεμοι μεταξύ των μεγάλων, βαριά οπλισμένων κρατών έγιναν ακριβοί και επικίνδυνοι.

Σύμφωνα με τον Lewis, « οι ΗΠΑ βρίσκονται τώρα σε έναν κόσμο όπου η μαλακή δύναμή τους μειώνεται και η σκληρή τους δύναμη είναι λιγότερο χρήσιμη ». Οι αναδυόμενες δυνάμεις θεωρούν τους εαυτούς τους ότι προκαλούν τις ΗΠΑ για οικονομική δύναμη, διεθνή επιρροή και περιφερειακή ηγεσία. Ορισμένοι έχουν μετακινηθεί από πρόκληση σε σύγκρουση.
Σε αυτό το περιβάλλον, λέει ο Lewis, οι αντίπαλοι της Ουάσινγκτον θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνολογία της πληροφορίας για να καταστρέψουν τις ΗΠΑ και να προωθήσουν τα εθνικά τους συμφέροντα. Ονομάζει ένα νέο είδος σύγκρουσης του οποίου ο πυρήνας είναι η πληροφορία και το γνωστικό αποτέλεσμα που παράγει.
Όσο για τη δημοσκόπηση του στρατιωτικού χρόνου, πρέπει να θυμόμαστε ότι καμία τέτοια έρευνα μεταξύ στρατιωτικών δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς την έγκριση των κορυφαίων στρατιωτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων. Πολύ συχνά, τα αποτελέσματα των ερευνών όπως αυτό, είναι γνωστά εκ των προτέρων, με άλλα λόγια, θα είναι αυτό που έχουν διαταχθεί να είναι.
Εν πάση περιπτώσει, δεν θα ήταν καλό να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ως ένδειξη για το τι σκοπεύει να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση με τον πόλεμο και την ειρήνη στο εγγύς μέλλον.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter