ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

WEF: Έρχεται η τέλεια καταιγίδα οικονομικής ύφεσης και γεωπολιτικών σοκ – Οι λαοί θα εξεγερθούν λόγω πείνας

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. - 14 Ιαν 2023 - 18:57
Όταν στους λαούς δεν αρκούν… ο άρτος και τα θεάματα, τι θα συζητήσουν στην επόμενη σύνοδο στο Davos οι ηγέτες του World Economic Forum
Tι συμβαίνει όταν μεγάλα κοινωνικά στρώματα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το… ψωμί εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστυς ιαβίωσης και… ο άρτος και τα θεάματα δεν αρκούν για να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή;
Τίποτα καλό.

Ο συνδυασμός της οικονομικής ύφεση που προδιαγράφεται για το 2023 και γεωπολιτικών εντάσεων θα ανεβάσει ζενίθ τον πολιτικό κίνδυνο για την Δύση και
Γι’ αυτό η κρίση κόστους ζωής είναι κορυφαίο ζήτημα αυτή την στιγμή σε πλανητικό επίπεδο , σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ – μια ετήσια δημοσκόπηση 1.200 μελών κυβερνήσεων, επιχειρηματικών ηγετών και της κοινωνίας των πολιτών.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θα υπάρξει μικρή ανάπαυλα όσον αφορά τις υψηλές τιμές ενέργειας, τη διατροφική κρίση και των γεωπολιτικών κρίσεων τα επόμενα χρόνια (ή… μόλίς μήνες;).
Βραχυπρόθεσμα, σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων επισημαίνει ότι οι ασταθείς οικονομικές συνθήκες και τα διάφορα «σοκ» στην προσφορά που επηρεάζουν τις οικονομίες προδιαγράφουν το περιβάλλον για το 2023, ενώ το 20% περίπου των ερωτηθέντων επισημαίνει ότι φοβάται «καταστροφικές εξελίξεις» μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Πολύ λίγοι ηγέτες στη σημερινή γενιά έχουν αντιμετωπίσει τέτοιου είδους παραδοσιακούς κινδύνους σχετικά με τα τρόφιμα και την ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα έχουν να απαντήσουν στο ερώτημα τι πρόκειταιi να συμβεί όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, τι έρχεται από την άποψη του κλίματος», δήλωσε η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF , η οποία προειδοποίησε ότι ο κόσμος μπορεί να εισέρχεται σε ένα… θανατηφόρο καθοδικό σπιράλ.
«Θα χρειαστούμε ένα είδος νέου τύπου ηγεσίας το οποίο να είναι πολύ πιο ευέλικτο», είπε στο Bloomberg Television.
Την επόμενη εβδομάδα θα λάβει χώρα το ετήσιο συνέδριο του WEF στο Νταβός της Ελβετίας, όπου η παγκόσμια ελίτ θα θα συζητήσει πώς θα ελέγξει στις εξελίξεις στις κοινωνίες παγκοσμίως
Η σύνοδος λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών σε πολλές προηγμένες οικονομίες, με τα επιτόκια σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από ό,τι προέβλεπε κανείς πριν από 12 μήνες.
World Economic Forum's annual Global Risks Report : r/wallstreetbets
Έρχονται κοινωνικές αναταραχές

Η έκθεση καλεί για παγκόσμια συνεργασία και προειδοποιεί ότι εάν οι κυβερνήσεις χειριστούν σωστά την τρέχουσα κρίση «κινδυνεύουν να δημιουργήσουν κοινωνικές αναταραχές σε πρωτοφανές ιστορικά επίπεδο, καθώς οι επενδύσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και την οικονομική ανάπτυξη εξαφανίζονται, διαβρώνοντας περαιτέρω την κοινωνική συνοχή, συνθήκη που διαμορθώθηκε στην Ευρώπη κυρίως αλλά και εν γένει στη Δύση μετά την εμπειρία δύο παγκισμίων πολέμων».
Οι αυξήσεις των στρατιωτικών δαπανών θα μπορούσαν να μειώσουν τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, αφήνοντας ορισμένες χώρες σε «αιώνια κατάσταση κρίσης» και να ανατρέψουν την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας, σύμφωνα με σχετικό σχόλιο του Bloomberg.
Global Risks Report 2023: We know what the risks are - here's what experts  say we can do about it | World Economic Forum
O γεω-οικονομικός πόλεμος – Μη διαχειρίσιμες οι εξελίξεις

Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ο κίνδυνος «γεωοικονομικού πολέμου» – στον οποίο οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί είναι πιθανό να αυξήσουν τις οικονομικές εντάσεις και αναταράξεις πέραν από το επίπεδο μιας αβαθούς ύφεσης, επιδεινώνοντας τόσο τους βραχυπρόθεσμους όσο και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους.
«Σε αυτό το ήδη τοξικό μείγμα γνωστών και αυξανόμενων παγκόσμιων κινδύνων, μία νέα αιφνίδια εξέλιξη, από μια νέα στρατιωτική σύγκρουση έως έναν νέο ιό ο οποίος θα μπορεούσε να προκαλέσει μια παγκοσμια πανδημία, θα μπορούσε να γίνει μη διαχειρίσιμο», σύμφωνα με την Zahidi.
Ως εκ τούτου, το κλίμα και η ανθρώπινη ανάπτυξη πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα των ανησυχιών των παγκόσμιων ηγετών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι μελλοντικών κραδασμών».
Επιπλέον, η έκθεση προειδοποίησε επίσης ότι η αλληλεπίδραση επάλληλων κινδύνων μπορεί να προκαλέσει μια σειρά μελλοντικών προβλημάτων σε μια «πολύ-κρίση», όπως ο «ανταγωνισμός των πόρων» όπου οι χώρες ανταγωνίζονται για φυσικούς πόρους.

www.banklngnews.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr