ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Yaycı (Τούρκος ναύαρχος ε.α.): Διώξτε τους διασώστες της ΕΜΑΚ, μπορεί να μας κατασκοπεύουν όπως το 1999

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ. - 9 Φεβ 2023 - 17:46

Παραλήρημα από τον εμπνευστή της Γαλάζιας Πατρίδας…

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνην, λέει το απόφθεγμα ενός από τους σημαντικότερους έλληνες στιχουργούς και χρονογράφους του 18ου αιώνα, του Καισάριου Δαπόντε.
Και πράγματι, εν προκειμένω, δηλαδή σε σχέση με τον γνωστό και μη εξαιρετέο Τούρκο ναύαρχο κ. «Γαλάζια Πατρίδα», κατά κόσμον Cihat Yayci, κάτι φαίνεται πως δεν πηγαίνει καλά…

Στα ερείπια μιας κατεστραμμένης από μια τεράστια φυσική καταστροφή χώρας, βρήκε το «σθένος» να κατηγορήσει τους Έλληνες διασώστες για κατασκοπεία, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές… να τους απελάσουν.
«Θα πρέπει να αξιολογήσουμε και να αναλύσουμε τους στρατιωτικούς και κοινωνικούς κινδύνους αυτού του σεισμού, ο οποίος χτύπησε επαρχίες όπως το Χατάι, το Καχραμάνμαράς, τη Μαλάτια, το Γκαζιαντέπ, το Κιλίς και το Ντιγιάρμπακιρ στις 6 Φεβρουαρίου 2022.
Ειδικά στις επαρχίες μας όπως η Γκαζιαντέπ, η Χατάι και το Κιλίς, υπάρχουν προσφυγικοί καταυλισμοί καθώς και προσφυγικές γειτονιές.
Τόσο η κοινωνική ψυχολογική δομή όσο και οι διαστάσεις ασφάλειας αυτής της κατάστασης πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια αμερικανική βάση στην περιοχή.
Δεν πρέπει να λησμονείται ότι τέτοια περιβάλλοντα μπορεί να προσφέρουν ευκαιρίες στους εχθρούς της Τουρκίας να εφαρμόσουν αυτά τα σενάρια.
Οι λύκοι αγαπούν τον ομιχλώδη καιρό.
Υπάρχουν διακοπές στις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και παροχής βοήθειας στην Τουρκία κ.λπ.
Μπορεί να υπάρχουν αυτοί που θέλουν να πουν και να προκαλέσουν εσωτερική αναταραχή.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο λαός μας και η πολιτεία μας να είναι σε εγρήγορση και να μην επιτρέπουν καμία αναταραχή, σύγχυση και χάος στην ενότητα και την αλληλεγγύη.
Σε τέτοιες καταστροφές μεγάλης κλίμακας, είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τους δεσμούς γύρω από το κράτος μας, χωρίς τη διάκριση εξουσίας-αντιπολίτευσης.
Δεν είναι η ώρα να εκμεταλλευτούμε πολιτικά αυτήν την καταστροφή!
Η Πολιτεία και το Έθνος ανήκουν σε όλους μας!» υποστηρίζει εν αρχή ο Yayci, και προσθέτει:
«Αποδείχθηκε ότι όπως το 1999, κάποιοι ‘γείτονες’ με τη δικαιολογία της βοήθειας έστειλαν ομάδες που κατασκόπευαν».

Οργή κατά Erdogan για τον 12ωρο αποκλεισμό του Twitter

Στο μεταξύ, η απόφαση της Τουρκίας να εμποδίσει την πρόσβαση στο Twitter για περίπου 12 ώρες από χθες Τετάρτη το απόγευμα έως τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, τροφοδότησε την αγανάκτηση του κόσμου αναφορικά με τον ρυθμό των προσπαθειών ανταπόκρισης των αρχών.
Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν τον αποκλεισμό πρόσβασης στην πλατφόρμα, η οποία βοηθά ανθρώπους να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη βοήθειας και την τοποθεσία όσων εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στα ερείπια μετά τον σεισμό της Δευτέρας.
Η κυβέρνηση του προέδρου Recep Tayyip Erdogan έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο παρελθόν και έχει επικεντρωθεί τους τελευταίους μήνες στην καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης», όπως τη χαρακτηρίζει, η οποία οδήγησε στον χθεσινό αποκλεισμό του twitter.
Η πλήρης πρόσβαση στο Twitter αποκαταστάθηκε νωρίς σήμερα, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία ξεπέρασε τις 17.500.
Η κυβέρνηση Erdogan «έχασε τα λογικά της και… το αποτέλεσμα είναι να ακούγονται λιγότερο οι κραυγές για βοήθεια. Γνωρίζουμε όλα όσα προσπαθείτε να κρύψετε», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP Kemal Kilicdaroglu μετά την επιβολή του αποκλεισμού χθες το απόγευμα.
Κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μιλήσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί είπε ότι η κίνηση διέκοψε προσωρινά πραγματικές κλήσεις για βοήθεια, αλλά ότι ελήφθησαν γρήγορα μέτρα και η υπηρεσία επέστρεψε σε κανονική λειτουργία.
«Αυτό έπρεπε να γίνει γιατί σε ορισμένους λογαριασμούς υπήρχαν αναληθείς ισχυρισμοί, συκοφαντίες, προσβολές και αναρτήσεις με δόλιους σκοπούς», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters, επικαλούμενος προσπάθειες κλοπής χρημάτων με το πρόσχημα της συλλογής βοήθειας.
Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με τη διοίκηση του Twitter χθες και δήλωσαν ότι αναμένουν συνεργασία για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των εργασιών παροχής βοήθειας, δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Omer Fatih Sayan.
Ο διευθυντής επικοινωνίας του Erdogan, Fakhretin Altoun, δήλωσε ότι η διοίκηση του Twitter συνεργάστηκε στη συνάντηση και δεσμεύτηκε να στηρίξει τις προσπάθειες της Τουρκίας και αξιωματούχοι ανυπομονούν να συνεργαστούν μαζί της «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».
«Η παραπληροφόρηση είναι ο κοινός εχθρός της ανθρωπότητας και μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, την κοινωνική ειρήνη και την εθνική ασφάλεια», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Altoun.

Υπό διωγμόν η ελευθερία του λόγου

Τον περασμένο Οκτώβριο, το κοινοβούλιο της Τουρκίας υιοθέτησε νόμο βάσει του οποίου δημοσιογράφοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για διάδοση «παραπληροφόρησης», εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών χωρών για την ελευθερία του λόγου.
Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι χρειαζόταν μια νομοθεσία για την αντιμετώπιση ψευδών κατηγοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν θα φίμωνε την αντιπολίτευση. Το θέμα αποκτά αυξανόμενη σημασία με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.
Μια έρευνα του Reuters το περασμένο καλοκαίρι έδειξε πώς τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν μετατραπεί σε μια σφιχτή ιεραρχία διοίκησης με τίτλους εγκεκριμένους από την κυβέρνηση, ενώ τα μικρότερα ανεξάρτητα και αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος των κανονιστικών κυρώσεων.
Ο αποκλεισμός πρόσβασης στο Twitter προκάλεσε επίσης την οργισμένη απάντηση του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA Ali Babajan, πρώην υπουργού Οικονομίας και συμμάχου του Erdogan.
«Πώς μπορεί να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Twitter μια μέρα που η επικοινωνία σώζει ζωές; Τι είδους άγνοια είναι αυτή», δήλωσε ο Babajan αργά χθες.
Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP είπε ότι το Twitter είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην οργάνωση της βοήθειας για όσους επλήγησαν από τους σεισμούς και ότι ο αποκλεισμός πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους.

www.bankingnews.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr