• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Τετάρτη, 22 Ιουλίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΚΥΠΡΟΣ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΟΚΚΑΡΗ: Κύπρος: Μισό Αιώνα υπό την Ομηρία της ΔΔΟ

2 έτη ago
in ΚΥΠΡΟΣ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

τού Φοίβου Κλόκκαρη* 

Μέχρι πότε η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) θα παραμένει εγκλωβισμένη στη λύση ΔΔΟ και ο Ελληνισμός της Κύπρου θα ζει με τον τρόμο τής επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών, που θα φέρουν νέα δεινά, αφού οι δύο λύσεις που υπάρχουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων  τουρκοποιούν την Κύπρο; η υποστηριζόμενη από την ΚΔ λύση ΔΔΟ (συγκαλυμένη μορφή συνομοσπονδίας δύο κρατών) και η υποστηριζόμενη από την Τουρκία λύση δύο κρατών (συνομοσπονδία δύο κρατών). 

Η ΔΔΟ, όπως αυτή διαμορφώθηκε με τις δικές μας υποχωρήσεις (συγκλίσεις των συνομιλιών, όσες τουλάχιστον γνωρίζουμε από τίς διαρροές στα ΜΜΕ) έχει τόσα πολλά δυσμενή στοιχεία, που είναι αδύνατον να συγκροτήσει ένα κανονικό δημοκρατικό κράτος. Μερικά από αυτά είναι: 

  1. Καταλύει την ΚΔ και νομιμοποιεί την διχοτόμηση, και τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Τουρκία στη Κύπρο με την στρατιωτική εισβολή το 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή. 
  2. Παραβιάζει τις αρχές της ενότητας του κράτους και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (εκλέγειν-εκλέγεσθαι, ατομικής ιδιοκτησίας, ελεύθερης εγκατάστασης) με την επιβολή εδαφικών ζωνών με εγγυημένες πλειοψηφίες κατοίκων και περιουσιών.  
  3. Παραβιάζει την αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων με το δικαίωμα ΒΕΤΟ στους Τουρκοκύπριους (ΤΚ). Το κράτος θα αδυνατεί να λαμβάνει αποφάσεις και θα χρειάζεται χρονοβόρους και αντιδημοκρατικούς μηχανισμούς επίλυσης αδιεξόδων. 
  4. Παραβιάζει τις αρχές της απλότητας, λειτουργικότητας και οικονομικής βιωσιμότητας με την συγκρότηση πολύπλοκου, διχοτομικού και δυσλειτουργικού κράτους, με διαρχία αξιωματούχων. 
  5. Παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας των πολιτών και του κράτους, με την στέρηση του δικαιώματος να έχει ένοπλες δυνάμεις (παραβίαση του δικαιώματος της αυτοάμυνας, που κατοχυρώνεται από το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των ΗΕ) απαραίτητες για την άσκηση της κυριαρχίας του. 
  6. Επιβλήθηκε από την Τουρκία και Βρετανία προς εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων και με εισήγηση της τελευταίας περιλήφθηκε και σε ψήφισμα του ΣΑ/ΗΕ (649/1990). 
  7. Την απέρριψε ο Κυπριακός Ελληνισμός με το δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο Ανάν (ΔΔΟ) και η ετυμηγορία του θα έπρεπε να είναι σεβαστή από τις κυβερνήσεις μας. 
  8. Δεν υπάρχει σε άλλη χώρα παρόμοια μορφή κρατικής υπόστασης, πλην της Βοσνίας, η οποία τελεί υπό διάλυση. 

Συνοπτικά η ΔΔΟ δεν συγκροτεί ένα κανονικό δημοκρατικό κράτος αλλά ένα εκτρωματικό κράτος υπο τον έλεγχο τής Τουρκίας και Βρετανίας, καταδικασμένο σε παράλυση και στρατηγική κατάρρευση, όπως ήταν το Ζυριχικό κράτος της ΚΔ, στο οποίο η Βρετανία και Τουρκία επέβαλαν διχοτομικά και δυσλειτουργικά στοιχεία(βέτο ΤΚ κ.α.), καθεστώς κηδεμονίας και αδυναμίας άσκησης κυριαρχίας . Το πλέον επικίνδυνο είναι ότι οι υποστηρικτές τής ΔΔΟ  καλλιεργούν  την ψευδαίσθηση στο λαό ,ότι η λύση αυτή<< επανενώνει>> την Κύπρο και αποτρέπει την διχοτόμηση.  

Σε ότι αφορά τη λύση δύο κρατών (συνομοσπονδία δύο κρατών) που υποστηρίζει σήμερα η Τουρκία, αυτή δεν διαφέρει πολύ από την ΔΔΟ, όπως διαμορφώθηκε με τις συγκλίσεις των συνομιλιών. Η Τουρκία δεν θέλει δύο ανεξάρτητα κράτη έναντι των νοτίων ακτών της για να μην έχουν οι Έλληνες επιλογές στα θέματα ασφάλειας (εξοπλισμοί, συμμαχίες). Η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο όλης της Κύπρου. Βασικές πτυχές της λύσης που επιδιώκει η Τουρκία: Το Τουρκοκυπριακό (ΤΚ) κρατίδιο να είναι οιονεί επαρχία της μέσω της πλειοψηφίας των Τούρκων εποίκων και των διμερών συμφωνιών εξάρτησης του από την Τουρκία, περιλαμβανομένης τής στάθμευσης Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος του. Το Ελληνοκυπριακό (ΕΚ) κρατίδιο να είναι αφοπλισμένο. Η Τουρκία να έχει εγγυητικά/ επεμβατικά δικαιώματα σε όλη την Κύπρο ή κατ’ ελάχιστον να επιβάλλει τις αποφάσεις στο Κυπριακό κράτος μέσω του ΤΚ κρατιδίου και της συνομοσπονδιακής ομπρέλας και να έχει ουσιαστικά τον πολιτικό έλεγχο του.  

Η ΚΔ πρέπει να παύσει να παραμένει όμηρος τής ΔΔΟ, παγιδευμένη στο διπλωματικό ναρκοπέδιο, πού εξυφαίνεται επί μισό αιώνα σε βάρος της από τη Βρετανία σε συνεργασία με την Τουρκία. Οφείλει η κυβέρνηση μας, να ενημερώσει επίσημα τον λαό για τις συγκλίσεις των συνομιλιών  και να αναθεωρήσει τίς θέσεις της στο Κυπριακό.Νά   αναλάβει την πολιτική ευθύνη να αναγνωρίσει  ότι η ΔΔΟ δεν είναι δημοκρατική λύση και να προχωρήσει σε απόρριψη της και αλλαγή στρατηγικής, με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον τής Κύπρου. 

*αντιστράτηγος ε.α. 

Λευκωσία Μάιος 2024 

Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Σοφία Παπανικολάου: ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΜΟΥ “ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ”…
Slider

Σοφία Παπανικολάου: ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΜΟΥ “ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ”…

by admin
2 ημέρες ago
ΑΡΘΡΟ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ: Κύριοι, αν ήταν «Συμφωνίες» δεν θα χρειάζονταν το Ψήφισμα 649/90!
ΚΥΠΡΟΣ

ΑΡΘΡΟ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ: Κύριοι, αν ήταν «Συμφωνίες» δεν θα χρειάζονταν το Ψήφισμα 649/90!

by admin
7 ημέρες ago
Δεν είναι ραβίνος … είναι ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου που απένειμε τιμητική πλακέτα στον απερχόμενο Πρέσβη του Ισραήλ!
Slider

Δεν είναι ραβίνος … είναι ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου που απένειμε τιμητική πλακέτα στον απερχόμενο Πρέσβη του Ισραήλ!

by admin
2 εβδομάδες ago
ΑΡΘΡΟ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ: 1957: «Η Κύπρος δεν στοίχιζε τίποτα του Bρετανού φορολογουμένου…»
ΚΥΠΡΟΣ

ΑΡΘΡΟ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ: 1957: «Η Κύπρος δεν στοίχιζε τίποτα του Bρετανού φορολογουμένου…»

by admin
2 εβδομάδες ago
Next Post
Μηνύματα από την Utopia (ταινία του 2013) στο Έρτφλιξ – Μέρος Γ

Μηνύματα από την Utopia (ταινία του 2013) στο Έρτφλιξ - Μέρος Γ

Δημήτριος Νατσιός: Ἡ Νίκη μπῆκε στὴν Βουλὴ καὶ θὰ γίνει κόμμα ἐξουσίας γιὰ νὰ κυβερνήσει τὴν πατρίδα μας!

Δημήτριος Νατσιός: Ἡ Νίκη μπῆκε στὴν Βουλὴ καὶ θὰ γίνει κόμμα ἐξουσίας γιὰ νὰ κυβερνήσει τὴν πατρίδα μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr