• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΕΘΝΙΚΑ

Δημογραφικό και οικονομία «σβήνουν» την Ελλάδα

8 έτη ago
in ΕΘΝΙΚΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

«Ο αριθμός των νηπίων ηλικίας έως τεσσάρων ετών έχει ήδη μειωθεί στην 5ετία 2010-2015 από 585.000 σε 503.000 παιδιά, ενώ μέχρι το 2025 ο αριθμός τους θα έχει περιοριστεί ακόμη περισσότερο σε 404.000 όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις προβλέψεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών»

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», τα νήπια που θα μένουν εκτός παιδικών σταθμών θα γίνονται ολοένα και λιγότερα τα επόμενα χρόνια, καθώς θα εξακολουθήσει να μειώνεται και μάλιστα με δραματικούς ρυθμούς ο αριθμός τους.

Ο δείκτης των μαθητών ανά τάξη θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ στους χώρους εργασίας θα αλλάξει δραματικά η «σύνθεση» του πληθυσμού με τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών να κερδίζουν συνεχώς έδαφος εις βάρος των νέων ηλικίας 20 ή 30 ετών, που θα γίνονται ολοένα και λιγότεροι.

Οσον αφορά τον αριθμό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών –οι οποίοι και θα αποτελούν τη βασική «δεξαμενή» των συνταξιούχων– θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 300.000 άτομα μέσα στα επόμενα 7-8 χρόνια.

Οι επιπτώσεις από την κατακόρυφη μείωση των γεννήσεων που αποτύπωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, θα είναι άμεσες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Οι προβλέψεις για την εξέλιξη του πληθυσμού ανά ηλικιακή ομάδα συγκλίνουν και είναι δυσοίωνες. Ο αριθμός των νηπίων ηλικίας έως τεσσάρων ετών έχει ήδη μειωθεί στην 5ετία 2010-2015 από 585.000 σε 503.000 παιδιά, ενώ μέχρι το 2025 ο αριθμός τους θα έχει περιοριστεί ακόμη περισσότερο σε 404.000 όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις προβλέψεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στο ίδιο διάστημα, προβλέπεται κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών, καθώς από τα 2,1 εκατ. άτομα που ήταν το 2010 και τα 2,237 εκατ. το 2015, θα φτάσουμε στα 2,535 εκατ. άτομα το 2025.

Στους χώρους εργασίας, το ποσοστό των «νέων» –και κατά κανόνα περισσότερο παραγωγικών λόγω ηλικίας– θα γίνεται ολοένα και μικρότερο κάτι που σημαίνει ότι στους χώρους εργασίας θα κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο οι «50άρηδες» και οι «60άρηδες».

Αυτό έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στην αγορά εργασίας, ενώ οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Το 2010, το σύνολο των ατόμων σε ηλικία για εργασία (δηλαδή από 20 έως 64 ετών) ανερχόταν στα 7,045 εκατ. άτομα. Εξ αυτών, τα 3,24 εκατ. (ή 46,05%) ήταν ηλικίας 20 έως 40 ετών και τα 3,8 εκατ. (53,95%) ηλικίας 40 έως 64 ετών.

Μέσα στην πρώτη 5ετία των μνημονίων, η εικόνα άλλαξε δραματικά:

1. Συνολικά ο αριθμός των εργαζομένων σε παραγωγική ηλικία μειώθηκε από 7,045 εκατ. άτομα σε 6,789 εκατ.

2. Το «μερίδιο» των ατόμων ηλικίας 20 έως 40 ετών περιορίστηκε από το 46,05% στο 41,82%, καθώς οι «νέοι» περιορίστηκαν από τα 3,244 εκατ., στα 2,839 εκατ. μέσα σε μόλις μία 5ετία.

3. Τα άτομα ηλικίας άνω των 40 αυξήθηκαν από 3,8 εκατ. σε 3,95 εκατ.

Οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς στη στατιστική εικόνα του 2020 και του 2025 θα αποτυπωθεί η συνεχιζόμενη μείωση γεννήσεων που έχει ήδη «χτυπήσει» την Ελλάδα από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, ενώ θα εμφανιστούν στην αγορά εργασίας με ολοένα και πιο έντονο τρόπο η αλλαγή της νομοθεσίας και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στις προβολές του για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας εκτιμά ότι:

• Το 2020, τα άτομα ηλικίας 20 έως 65 ετών που ουσιαστικά αποτελούν το «εργατικό δυναμικό» της χώρας θα μειωθούν ακόμη περισσότερο από 6,789 εκατ. του 2015, σε 6,679 εκατ. το 2020 και σε 6,473 εκατ. το 2025.

• Δραματική θα είναι η μείωση των ατόμων ηλικίας 20-44 ετών, ηλικιακής ομάδας η οποία έχει πληγεί και από το brain drain. Το 2020, οι 20άρηδες, οι 30άρηδες και οι 40άρηδες δεν θα είναι περισσότεροι από 2,554 εκατ. άτομα, ενώ ο αριθμός θα μειωθεί ακόμη πιο πολύ στα 2,344 εκατ. έως το 2025. Ετσι, το μερίδιο των νέων στην αγορά εργασίας, από το 41,82% το 2015, θα πέσει κατακόρυφα στο 38% το 2020 και στο 36% το 2025. Αυτό σημαίνει ότι στους χώρους εργασίας, οι δύο στους τρεις θα έχουν συμπληρώσει το 40ό έτος της ηλικίας τους, ενώ οι 12 στους 100 θα είναι πάνω από 60.

• Ολοένα και περισσότερες θέσεις εργασίας θα πρέπει να προσαρμόζονται στις «αντοχές» των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς οι άνω των 40 θα καλύπτουν το 2020 το 61,75% του συνολικού εργατικού δυναμικού, ενώ το 2025, το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται ότι θα έχει φτάσει στο 64%.

viadiplomacy.gr

Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Πρόκληση ΣΟΚ από Ουκρανία: «Θα χτυπάμε ρωσικά πλοία ακόμα και στις ελληνικές παραλίες» – «Ζητήστε συγγνώμη από τον Putin»
ΕΘΝΙΚΑ

Πρόκληση ΣΟΚ από Ουκρανία: «Θα χτυπάμε ρωσικά πλοία ακόμα και στις ελληνικές παραλίες» – «Ζητήστε συγγνώμη από τον Putin»

by admin
18 ώρες ago
Εποικιστική αποικιοκρατία και στην Ελλάδα από το Ισραήλ- Νικόλας Κοσματόπουλος
Slider

Εποικιστική αποικιοκρατία και στην Ελλάδα από το Ισραήλ- Νικόλας Κοσματόπουλος

by admin
18 ώρες ago
Διασυρμός της Ελλάδας στην Τουρκία: Υποδοχή Μητσοτάκη με εθνικιστικό εμβατήριο: «Θα καταστρέψουμε τον εχθρό με πάθος»
ΕΘΝΙΚΑ

Διασυρμός της Ελλάδας στην Τουρκία: Υποδοχή Μητσοτάκη με εθνικιστικό εμβατήριο: «Θα καταστρέψουμε τον εχθρό με πάθος»

by admin
3 ημέρες ago
Επική ξεφτίλα! Ρώσοι φαρσέρ: “Κρίμα την ασφάλειά σας, τον Ντόκο τον παγιδεύσαμε με Gmail και λίγο ρουζ”
Slider

Επική ξεφτίλα! Ρώσοι φαρσέρ: “Κρίμα την ασφάλειά σας, τον Ντόκο τον παγιδεύσαμε με Gmail και λίγο ρουζ”

by admin
5 ημέρες ago
Next Post
Οι Ρώσοι «βλέπουν» πόλεμο ΗΠΑ-Τουρκίας: Εν αναμονή τουρκικών επιχειρήσεων κατά του YPG στη Συρία – Ισχυρή παρουσία αμερικανικών δυνάμεων 324 SHARES

Οι Ρώσοι «βλέπουν» πόλεμο ΗΠΑ-Τουρκίας: Εν αναμονή τουρκικών επιχειρήσεων κατά του YPG στη Συρία – Ισχυρή παρουσία αμερικανικών δυνάμεων 324 SHARES

«Κλείδωσε” η συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν – Πότε πάει στη Μόσχα ο Έλληνας Πρωθυπουργός

«Κλείδωσε” η συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν – Πότε πάει στη Μόσχα ο Έλληνας Πρωθυπουργός

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr